FC Twente (vrouwenvoetbal)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
FC Twente Vrouwen
Het elftal in mei 2010
Naam FC Twente Vrouwen
Bijnaam De Tukkers
De meiden van Twente
Sterke vrouwen
Opgericht 21 januari 2007
Plaats Vlag Enschede Enschede
Stadion De Grolsch Veste
Capaciteit 30.205
Complex Het Diekman
Voorzitter Hans Siers
Trainer Robert de Pauw
Assistent Carin Bakhuis
(Hoofd)sponsor Roetgerink Mode & Schoenen
Begroting 700.000 (2015/16)
Competitie Vlag van Nederland Vrouwen Eredivisie
Vlag van Nederland KNVB beker

(2021/22)

Prijzen Landskampioen (7x)
Women's BeNe League (2x)
KNVB beker (2x)
Website Officiële website
Thuis
Uit
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Twente Vrouwen is een voetbalclub uit Enschede die vanaf het seizoen 2007/08 in de Eredivisie Vrouwen speelt. De KNVB beker werd 2 maal gewonnen, en de competitie werd 7 keer winnend afgesloten. De ploeg staat onder leiding van Robert de Pauw.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds bij de aanstelling van Joop Munsterman als voorzitter van FC Twente in 2004 waren er plannen voor een vrouwentak binnen de club.[1] Twee jaar later kondigde FC Twente als eerste club in Nederland aan dat die tak er inderdaad kwam, desnoods in een amateurcompetitie. Daarnaast werd Mary Kok-Willemsen aangesteld als manager Vrouwenvoetbal.[2] Een paar maand later zette de KNVB een initiatief op om een Eredivisie voor vrouwenteams te startten. Er werden negen clubs concreet en uiteindelijk koos de bond ervoor om met zes teams te starten. FC Twente werd een van die zes teams.[3] Daarbij startte Twente als enige van de clubs een eigen jeugdopleiding.

2007–2012: De beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Comp. Beker Europa
2007/08 5e (ERE) Winnaar
2008/09 5e (ERE) Laatste 16
2009/10 4e (ERE) Laatste 4
2010/11 1e (ERE) Laatste 8
2011/12 2e (ERE) Laatste 4 1R

In het eerste seizoen kwam het gros van de selectie over van Be Quick '28 uit Zwolle. Carola Winter, Anouk Dekker en Jolijn Heuvels kwamen uit de Duitse competitie en Inge Hendrix en Lorca Van De Putte werden vanuit de Belgische competitie aangetrokken. Verder was er de nodige ophef over het feit dat Twente te veel internationals in het elftal zou hebben, hetgeen de gemaakte afspraken zou schenden. Deze waren gemaakt om met een zo gelijkwaardig mogelijke competitie te starten. Hierop mochten Sanne Pluim en Karin Stevens niet bij FC Twente spelen. Gedurende dat seizoen haakten Hendrix en Jolanda Tromp af. Het seizoen werd goed begonnen, ondanks een nederlaag in de Eredivisie-opening voor ruim 5.000 toeschouwers tegen sc Heerenveen, en na een tijdje stond de ploeg zelfs aan kop. Uiteindelijk eindigde FC Twente dat jaar als vijfde. Toch won de ploeg dat jaar haar eerste prijs, door in de KNVB beker in de finale van FC Utrecht te winnen.

Openingswedstrijd tegen sc Heerenveen.

In het tweede seizoen plukte FC Twente de eerste vruchten van de opgezette jeugdopleiding. Zo werden Tiffany Loeven, Marloes Hulshof, Maayke Heuver, Carmen Bleuming, Larissa Wigger en Siri Worm aan de selectie toegevoegd. Verder kwamen Lenie Onzia en Félicienne Minnaar over van Arsenal. Laura Geurts en Nora Häuptle waren de andere versterkingen. Daartegenover stond een vertrek van enkele belangrijke spelers. Zo zag de ploeg topscorer Sylvia Smit vertrekken naar sc Heerenveen en ook international Marije Brummel volgde die weg. Jessica Torny vertrok naar Willem II en Aniek Schepens naar Roda JC. Marieke van Ottele, Anne Garretsen, Floranne van den Broek, Malenthe Lugtmeier en Rebecca Tousalwa vertrokken allen naar amateurverenigingen. Met een zeer jonge ploeg begon FC Twente aan het seizoen en moest lijdzaam toezien hoe de ervaren Marloes de Boer nauwelijks in actie kon komen vanwege een blessure. Gaandeweg het seizoen werd met Ellen Jansen nog een jeugdspeler aan de selectie toegevoegd en zag de ploeg Nora Häuptle alweer vertrekken. Rond de winterstop besloten daarnaast Sanne Pluim en Janneke Bijl te stoppen met voetbal. In de competitie eindigde de ploeg als vijfde. In het bekertoernooi werd na winst in de eerste wedstrijd FC Twente, alsmede de andere BVO's, teruggetrokken uit het bekertoernooi door de KNVB. De bond dacht dat dit de voorbereiding van de nationale ploeg ten goede zou komen voor het Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2009.

Seizoen 2009/10 werd ingegaan met enkele mutaties. Van Roda JC kwam Suzanne de Kort, Denise van Luyn kwam van FC Utrecht en Marianne van Brummelen werd in de Eerste klasse gescout. Verder werden er met Maud Roetgering, Kirsten Bakker en Ines Roessink weer drie jeugdspelers aan de selectie toegevoegd. Nadja Olthuis vertrok naar sc Heerenveen en Anneloes Kock en Laura Geurts keerden terug naar het amateurvoetbal. Gaandeweg het seizoen besloot Carola Winter, die haar basisplaats verloren was, te stoppen met voetbal. In de Eredivisie deed FC Twente lang mee om plek drie, maar werd uiteindelijk vierde. Er werden slechts vijf van de twintig wedstrijden verloren, maar ook maar evenzovaak gewonnen. In het bekertoernooi leek de ploeg voor nieuw succes te gaan, nadat onder meer AZ in de kwartfinale verslagen werd, maar hoofdklasser Ter Leede bleek na strafschoppen te sterk in de halve finale.

Op de laatste speeldag werd in seizoen 2010/11 de landstitel veroverd.

Voor het seizoen 2010/11 was Mary Kok-Willemsen op zoek naar ervaren spelers, na onder meer het vertrek van Bijl en Winter. Uiteindelijk werden twee spelers uit de Verenigde Staten aan de selectie toegevoegd, te weten Ashley Nick en Caitlin Farrell. Met Sari van Veenendaal werd het vertrek van Denise van Luyn opgevangen en Joyce Mijnheer werd als topscorer van het beloftenteam overgeheveld naar het eerste. Mirte Roelvink verdiende een transfer naar FCR 2001 Duisburg en ook Lenie Onzia en Amber van der Heijde verlieten de club. Na een stroef begin (1 punt uit 2 wedstrijden) vond de ploeg langzaam de weg omhoog. Toen na veertien speelronden de balans opgemaakt werd voor de laatste zeven speelronden voerde FC Twente de ranglijst aan. Caitlin Farrell verliet daarna de club om weer in de Verenigde Staten te gaan spelen. Daartegenover stond dat met Marthe Munsterman weer een jeugdspeler aan de selectie werd toegevoegd. In het bekertoernooi ging het minder voorspoedig. RVVH werd nog wel verslagen, maar tegen hoofdklasser RCL werd na een strafschoppenserie in de kwartfinale het onderspit gedolven. In de competitie ging het wel goed. De voorsprong op de concurrenten werd behouden. Hoewel ADO Den Haag nog tot één punt naderde, werd op 12 mei 2011 in de laatste speelronde voor zo'n 7.000 toeschouwers de landstitel veroverd.

In seizoen seizoen 2011/12 waren er weinig mutaties in het elftal. Zo vertrokken Tiffany Loeven (DTS Ede), Jolijn Heuvels en Marianne van Brummelen (beiden FC Zwolle) en besloot Marloes de Boer om een punt achter haar carrière te zetten. Daartegenover stond de komst van international Shanice van de Sanden van sc Heerenveen, Danielle de Seriere en Blakely Mattern uit de Verenigde Staten en werd Tessa Klein Braskamp uit de jeugdopleiding overgeheveld. Gaandeweg het seizoen gebeurde dat ook met Tashira Renfurm. Tevens begon de ploeg met John van Miert voor het eerst met een nieuwe trainer aan het seizoen. Mary Kok-Willemsen werd manager Vrouwenvoetbal. Halverwege nam Arjan Veurink het stokje alweer over, daar Van Miert ook een andere functie binnen de club kreeg. Twente begon sterk aan de competitie en debuteerde in de UEFA Women's Champions League. Na een dubbele ontmoeting met het Russische WFC Rossiyanka hield dat avontuur echter alweer op. Tot aan de winterstop was het stuivertje wisselen met ADO Den Haag om de koppositie in de Eredivisie. Na de winterstop moest FC Twente echter afhaken in de titelstrijd, mede door een grote blessuregolf. Ook werd het in de halve finales van het bekertoernooi uitgeschakeld door VVV-Venlo. In de competitie eindigde de ploeg op een tweede plaats.

2012-heden: De succesjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoen Comp. Beker Europa
2012/13 1e (ERE) Finale
2013/14 1e (ERE) Laatste 4 1R (Laatste 32)
2014/15 1e (ERE) Winnaar Laatste 32
2015/16 1e (ERE) Laatste 8 Laatste 16

Aan het einde van seizoen 2011-2012 verlieten Ashley Nick, Blakely Mattern, Joyce Mijnheer en Lorca van de Putte FC Twente. In de winterstop vertrok ook Courtney Goodson. Sherida Spitse en Jill Roord, die in de winterstop vanuit de Beloften overkwam, versterken. Met de start van de eerste editie van de BeNe League, speelde de ploeg van Arjan Veurink in een heel andere competitiesetting dan voorheen. In de eerste seizoenshelft kwamen de vrouwen van FC Twente uit in de BeNe League Orange, waarin alleen de Nederlandse ploegen de strijd met elkaar aangingen. FC Twente Vrouwen verloor niet één wedstrijd in de BeNe League Orange, waardoor ze als eerste eindigden. In de tweede seizoenshelft kwamen ze uit in de BeNe League A, waarin de beste vier clubs uit Nederland en de beste vier clubs België streden om het kampioenschap. Na minimaal puntverlies in de BeNe League A, werd FC Twente Vrouwen op 10 mei Kampioen van Nederland. Met dit kampioenschap werd deelname aan de Women’s Champions League voor het seizoen 2013-2014 behaald. Op 25 mei kon FC Twente Vrouwen in de eigen De Grolsch Veste ook de eerste kampioen worden van de BeNe League. In een rechtstreeks kampioensduel tegen het Belgische Standard de Liège zagen 9000 supporters FC Twente na een 0-1 achterstand de wedstrijd met 3-1 winnen. FC Twente kroonde zich hiermee tot de eerste kampioen van de BeNe League. Naast de twee behaalde titels presteerde FC Twente ook erg goed in de race om de KNVB Beker. Echter werd de finalewedstrijd tegen ADO Den Haag na een penaltyreeks verloren, waardoor de KNVB Beker niet aan het mooie rijtje van prijzen kon worden toegevoegd.

Nieuwe speelsters dit seizoen zijn Suzanne Marees en Veerle Willekens, vanuit de academie maakte Vera Berends de stap naar de eerste selectie. Aan het einde van seizoen 2012-2013 verlieten Danielle de Seriere, Marloes Hulshof en Tessa Klein Braskamp FC Twente. In de winterstop van het nieuwe seizoen vertrok ook Sherida Spitse als eerste speelster waar in Nederland een transfersom voor betaald is. In maart vertrok Suzanne Marees naar Ajax. In februari kwam Emilie Fillion FC Twente versterken. Het tweede seizoen van de BeNe League werd begonnen met acht Nederlands en zeven Belgische clubs. Midden in het seizoen werd StichtingVrouwenvoetbal Utrecht failliet verklaard waardoor FC Utrecht uit de competitie werd genomen. Dit seizoen is niet meer gespeeld in een Orange en Red League, maar vanaf de start in één gezamenlijk competitie. Op vrijdag 16 mei werd opnieuw de landstitel behaald na de 2-1 overwinning op sc Heerenveen in De Grolsch Veste. Hiermee werd deelname aan de UEFA Women’s Champions League veilig gesteld. Ook de tweede BeNe League titel werd door de ploeg bijgeschreven. Na een misstap van Standard de Liège dat lange tijd aan kop ging had FC Twente het op de laatste speeldag volledig in eigen hand. Met grote overtuiging werd de uitwedstrijd op 6 juni tegen Club Brugge met liefst 0-7 gewonnen. In de KNVB Beker was Ajax in de halve finale met 0-2 te sterk.

Op 14 oktober 2015 bereikte FC Twente voor de eerste keer de laatste zestien van de Champions League. Op 11 november 2015 bezochten ruim 14.000 toeschouwers de thuiswedstrijd tegen FC Barcelona in de achtste finales van de Champions League[4]. Op 13 augustus 2019 werd bekend dat de vrouwen van FC Twente een ticket voor de Champions League voor dat seizoen hadden bemachtigd. Het is voor de vrouwen van FC Twente de zesde keer dat ze zich plaatsen voor de hoofdfase van de Champions League. De eerste keer was in het seizoen 2011/2012.

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdingang van De Grolsch Veste.

Complexen[bewerken | brontekst bewerken]

De openingswedstrijd werd gespeeld in De Grolsch Veste in Enschede (destijds Arke Stadion). Na deze wedstrijd werd er verhuisd naar het FC Twente-trainingscentrum in Hengelo, waar het gehele seizoen 2007/08 de thuiswedstrijden werden afgewerkt. In seizoen 2008/09 werd er gespeeld op Sportpark Slangenbeek (ook in Hengelo) van de amateurvereniging ATC '65, dit vanwege een verbouwing van het trainingscentrum. Vanaf seizoen 2009/10 wordt er gespeeld in De Grolsch Veste, mits het mannenelftal geen Europese verplichtingen heeft.[5] Bij aanvang van seizoen 2018-19 wordt bekend dat FC Twente niet meer op Slangenbeek zal spelen, maar op het complex van Achilles'12.[6]

Tenue[bewerken | brontekst bewerken]

De vrouwen van FC Twente spelen in een rood tenue. Het tenue is vrouwelijker dan het equivalent van de heren. Het eerste uitshirt was blauw.

Sponsoring[bewerken | brontekst bewerken]

Ines Roessink in het shirt van seizoen 2009/10.

In het eerste seizoen van het vrouwenteam diende dienstverlener Persoonality zich aan als hoofdsponsor van het elftal en was daarmee de eerste hoofdsponsor van het vrouwenteam. Na drie seizoenen nam Roetgerink het hoofdsponsorschap over. Het elftal wordt momenteel gekleed door dezelfde kledingsponsor als bij de heren.

Periode Kledingsponsor Shirtsponsor
2007–2008 Jartazi Persoonality
2008–2010 Diadora
2010–2016 Roetgerink
2011–2012 BURRDA
2012-2016 Nike
2016-2017 Liona Soccer

Voetbalacademie[bewerken | brontekst bewerken]

Naast het eerste elftal kent FC Twente ook een voetbalacademie die een belangrijke functie heeft bij de doorstroom van nieuwe talenten. In het tweede jaar van het vrouwenelftal stroomden een zevental meisjes door uit de jeugdopleiding. Een jaar later nog eens drie. De voetbalacademie wordt beheerd samen met Heracles Almelo en Go Ahead Eagles en heeft sinds 2007 een vrouwenafdeling. Het onder 17 elftal speelde in 2008/09 in een jongenscompetitie als FC Twente/Heracles B3.

In seizoen 2009/10 werden de leeftijdsgrenzen van de drie elftallen veranderd. Onder 13 wordt onder 14, onder 15 werd onder 16 en gaat als FC Twente C3 uitkomen in competitieverband. Onder 17 werd onder 19 en kwam uit in de vrouwencompetitie Eerste Klasse B onder de naam ATC '65 / beloften FC Twente als beloftenelftal van de club. Het elftal werd in het eerste jaar direct ongeslagen kampioen[7] Anno 2011 heet het elftal ATC ’65 Da1 powered by FC Twente.[8] In seizoen 2015/16 eindigde de jeugdopleiding op te bestaan.

Zie Voetbalacademie FC Twente voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie[bewerken | brontekst bewerken]

In het eerste seizoen van de Eredivisie eindigden de vrouwen op een vijfde plaats. Er deden dat seizoen zes elftallen mee. Tijdens de eerste competitiehelft stond het elftal nog een tijdje op de eerste plaats, maar een slechte reeks, die bijna de hele tweede seizoenhelft duurde, deed de ploeg afzakken naar de onderste regionen van de ranglijst. Ook in het tweede seizoen eindigden de vrouwen op een vijfde plek. In seizoen 2009/10 werd een vierde plek behaald, het hoogste resultaat tot dan toe. In het vierde seizoen werd de ploeg landskampioen. Een jaar later eindigde de ploeg als tweede.

 • 2008 5e
  Eredivisie
 • 2009 5e
  Eredivisie
 • 2010 4e
  Eredivisie
 • 2011 1e
  Eredivisie
 • 2012 2e
  Eredivisie
 • 2013 1e
  Women's BeNe League
 • 2014 1e
  Women's BeNe League
 • 2015 2e
  Women's BeNe League
 • 2016 1e
  Eredivisie
 • 2017 2e
  Eredivisie
 • 2018 2e
  Eredivisie
 • 2019 1e
  Eredivisie
 • 2020 3e
  Eredivisie
 • 2021 1e
  Eredivisie
🛈 Uitleg

Bekertoernooi[bewerken | brontekst bewerken]

FC Twente won direct in haar eerste jaar de KNVB beker en was daarmee de eerste Betaald Voetbal Organisatie die de beker veroverde. FC Utrecht werd tijdens de landelijke meisjes- en vrouwenvoetbaldag in de finale in Almere verslagen met 1-3. Een jaar later kreeg de ploeg geen kans om de titel te verdedigen. De KNVB besloot alle Eredivisie-ploegen uit het toernooi te halen voor een optimale voorbereiding van het Nederlands elftal op het EK 2009. In seizoen 2009/10 werd de halve finale bereikt, die na strafschoppen verloren werd van hoofdklasser Ter Leede. Een jaar later werd er weer van een amateurvereniging na strafschoppen verloren, ditmaal van RCL in de achtste finales. In seizoen 2011/12 werd de halve finale weer bereikt, maar werd er wederom na strafschoppen verloren.

Erelijst[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie Winnaar
Aantal Jaren
Nationaal
Landskampioen 6x 2010/11, 2012/13, 2013/14, 2015/16, 2018/19, 2020/21
KNVB Beker 2x 2007/08, 2014/15
Eredivisie Cup 1x 2019/20
Internationaal
Women's BeNe League 2x 2012/13, 2013/14

Overzichtslijsten[bewerken | brontekst bewerken]

Seizoensoverzichten[bewerken | brontekst bewerken]

Topscorers[bewerken | brontekst bewerken]

FC Twente in Europa[bewerken | brontekst bewerken]

PSG-Twente, UEFA Women's Champions League 2014-2015.

In seizoen 2011/12 nam FC Twente voor het eerst deel aan een Europees toernooi. Als landskampioen plaatste het elftal zich voor de UEFA Women's Champions League. Daarmee was FC Twente na Ter Leede, SV Saestum, ADO Den Haag en AZ de vijfde club die Nederland vertegenwoordigde in Europa. Beide wedstrijden tegen de Russische kampioen Rossiyanka werden in de slotfase verloren. Tijdens het Champions League seizoen van 2015-16 won FC Twente met 10-0 van het de Luxemburgse Jeunesse Junglinster. Deze uitslag betekende de grootste overwinning ooit van een Nederlandse club in een Europees bekertoernooi.

Landskampioen 2010/11
Seizoen Competitie Ronde Land Club Totaalscore 1e W 2e W PUC
2011/12 UEFA Champions League 1/16 Vlag van Rusland WFC Rossiyanka 0–3 0–2 (T) 0–1 (U) 3.0
2013/14 UEFA Champions League Groepsfase Vlag van Malta Birkirkara FC 6–0 6–0 (T) 3.0
Vlag van Kroatië NK Osijek 4–0 4–0 (U)
Vlag van Schotland Glasgow City LFC 0–2 0–2 (T)
1/16 Vlag van Frankrijk Olympique Lyon 0–10 0–4 (T) 0–6 (U)
2014/15 UEFA Champions League 1/16 Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain 1–3 1–2 (T) 0–1 (U) 3.0
2015/16 UEFA Champions League Groepsfase Vlag van Hongarije Ferencváros 2–0 2–0 (T) 6.0
Vlag van Luxemburg Jeunesse Junglinster 10–0 10–0 (T)
Vlag van Israël ASA Tel Aviv 7–0 7–0 (U)
1/16 Vlag van Duitsland FC Bayern München 3–3 (u) 1–1 (T) 2–2 (U)
1/8 Vlag van Spanje FC Barcelona 0–2 0–1 (T) 0–1 (U)
2016/17 UEFA Champions League Groepsfase Vlag van Hongarije Ferencváros 2–1 2–1 (T) 8.0
Vlag van Malta Hibernians 9–0 9–0 (T)
Vlag van Turkije Konak Belediyespor 6–2 6–2 (U)
1/16 Vlag van Tsjechië Sparta Praag 5–1 2–0 (T) 3–1 (U)
1/8 Vlag van Spanje FC Barcelona 0–5 0–4 (T) 0–1 (U)
2019/20 UEFA Champions League Groepsfase Vlag van Armenië FA Alasjkert 8–0 8–0 (T) 5.0
Vlag van Turkije Beşiktaş JK 2–2 2–2 (T)
Vlag van Polen Górnik Łęczna 2–0 2–0 (U)
1/16 Vlag van Oostenrijk SKN Sankt Pölten 5–3 1–2 (T) 4–2 (U)
1/8 Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg 0–7 0–1 (T) 0–6 (U)
2021/22 UEFA Champions League KR1 h.-finale Vlag van Georgië Tbilisi Nike 9–0 9–0 (T)
KR1 finale Vlag van Zweden ŽFK Spartak Subotica 5–3 n.v. 5–3 (T)
KR 2 Vlag van Portugal Benfica 1–5 1–1 (T) 0–4 (U)

Totaal aantal punten voor UEFA-coëfficiënten: 28.0

Statistieken Europees voetbal[bewerken | brontekst bewerken]

Competitie D GW W G V DV DT
UEFA Champions League 6 30 13 3 14 72 45
D: deelnames - GW: wedstrijden - W: winst - G: gelijk - V: verlies - DV: doelpunten voor - DT: doelpunten tegen

Speelsters[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van spelers van FC Twente (vrouwen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Trainers[bewerken | brontekst bewerken]

Zie lijst van trainers van FC Twente (vrouwen) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Laatste update: 18 augustus 2021 22:58 (CEST)

Afbeelding Naam Nationaliteit Begin periode
(01 juli)
Einde periode
(30 juni)
Wedstrijden Bijzonderheden
T W G V Win %
Kok.jpg Mary Kok-Willemsen Vlag van Nederland Nederland 2007 2011 97 43 25 29 44 Eerste FC Twente-trainer, won de KNVB beker en werd Landskampioen.
Replace this image male.png John van Miert Vlag van Nederland Nederland 2011 2011 (31 december) 11 7 0 4 64 Werd na een half seizoen aangesteld als hoofd opleidingen organisatorische zaken bij de voetbalacademie van FC Twente.
Replace this image male.png Arjan Veurink Vlag van Nederland Nederland 2012 (01 januari) 2016 142 98 20 24 69 Met vier landstitels, een KNVB-Beker en twee Bene-league titels de meest succesvolle trainer van FC Twente
Replace this image male.png Tommy Stroot Vlag van Duitsland Duitsland 2016 2021
Robert de Pauw Vlag van Nederland Nederland 2021 Heden

Records[bewerken | brontekst bewerken]

Meest gescoorde competitiedoelpunten in één seizoen

 1. Marlous Pieëte, 12 doelpunten — 2008/09
 2. Sylvia Smit, 10 doelpunten — 2007/08
 3. Marlous Pieëte, 10 doelpunten — 2010/11

Eerste doelpunt ooit

 1. Jessica Torny vriendschappelijk tegen Athletic Bilbao — 1 augustus 2007
 2. Marieke van Ottele competitie tegen sc Heerenveen — 29 augustus 2007

Grootste overwinning
Competitie

 1. FC Zwolle - FC Twente (1-5) — 5 mei 2011
 2. FC Twente - FC Zwolle (4-0) — 24 januari 2012

KNVB beker

 1. FC Twente - Oranje Nassau (9-0) — 24 november 2007
 2. RVVH - FC Twente (0-9) — 26 februari 2011

Europa

 1. FC Twente - Jeunesse Junglinster, Lux (10-0) - 13 augustus 2015

Grootste nederlaag
Competitie

 1. FC Twente - Willem II (0-5) — 14 februari 2008

KNVB beker

 1. FC Twente - Ajax (0-2) — 11 mei 2014

Europa

 1. Olympique Lyon - Fc Twente (6-0) — 16 oktober 2013

Meeste doelpunten

 1. Willem II – FC Twente (5–2) — 29 november 2007
 2. Willem II – FC Twente (5–2) — 8 oktober 2009
 3. sc Heerenveen – FC Twente (4–3) — 30 november 2009
 4. Willem II – FC Twente (3–4) — 18 februari 2010

Meeste officiële duels[bewerken | brontekst bewerken]

Marlous Pieëte speelde de meeste wedstrijden en scoorde het vaakst voor FC Twente.

De volgende spelers speelden ten minste 50 officiële wedstrijden voor FC Twente.

Laatste update: 22 mei 2012 09:44 (CEST)

Naam Totaal Competitie Beker Europa Overig[10]
Vlag van Nederland Marlous Pieëte 114 99 12 2 1
Vlag van Nederland Anouk Dekker 103 87 13 2 1
Vlag van België Lorca Van De Putte 101 90 8 2 1
Vlag van Nederland Maayke Heuver 91 79 9 2 1
Vlag van Nederland Marloes Hulshof 79 68 9 1 1
Vlag van Nederland Mirte Roelvink 71 62 9 0 0
Vlag van Nederland Ellen Jansen 64 57 6 0 1
Vlag van Nederland Félicienne Minnaar 61 52 6 2 1
Vlag van Nederland Siri Worm 57 50 6 1 0
Vlag van Duitsland Carola Winter 52 46 6 0 0
Vlag van Nederland Kirsten Bakker 52 42 8 1 1

Meeste doelpunten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende spelers scoorden ten minste 10 doelpunten voor FC Twente.

Laatste update: 22 mei 2012 09:44 (CEST)

Naam Totaal Competitie Beker Europa Overig[10]
Vlag van Nederland Marlous Pieëte 42 32 10 0 0
Vlag van Nederland Anouk Dekker 33 24 9 0 0
Vlag van Nederland Maayke Heuver 21 17 4 0 0
Vlag van Nederland Ellen Jansen 20 17 3 0 0
Vlag van Nederland Sylvia Smit 15 10 5 0 0
Vlag van Nederland Suzanne de Kort 10 6 4 0 0

Internationals[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf het begin heeft FC Twente internationals geleverd aan het Nederlands elftal. Marloes de Boer, Sylvia Smit, Marije Brummel en Jessica Torny waren al international op het moment dat ze naar FC Twente kwamen. Marlous Pieëte maakte haar debuut als Twente-speelster in 2009. Sinds seizoen 2008/09 heeft de ploeg ook buitenlandse internationals. De Zwitserse Nora Häuptle kwam vier duels uit voor haar land voor ze bij FC Twente tekende, maar speelde niet lang bij Twente. Lorca Van De Putte is international bij het Belgische elftal, net als Lenie Onzia die inmiddels bij een andere club speelt. In de loop der jaren debuteerden ook Anouk Dekker, Ellen Jansen en Sari van Veenendaal voor Oranje. Maayke Heuver was in 2012 de laatste FC Twente-speler die debuteerde in het Nederlands elftal. In oktober 2012 werd ook Siri Worm opgeroepen.

FC Twente-speelsters in het Nederlands elftal

Periode Naam Interlands Bij Twente
????-2009 Jessica Torny 62 3
2001-2009 Marloes de Boer 60 10
2007-2008 Sylvia Smit 106 11
2007-2008 Marije Brummel 29 3
2007-2014 Marlous Pieëte 51 40
2009-2016 Anouk Dekker 83 ?
2007-2010 Mirte Roelvink 4 1
2008-2018 Ellen Jansen 16 ?
2010-2015 Sari van Veenendaal 62 ?
2008-2016 Maayke Heuver 7 7
2009-2017 Siri Worm 41 ?

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie FC Twente (women's association football) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.