Vrouwenvoetbal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
UEFA Women's Cup Finale 2005 in Potsdam.

Vrouwenvoetbal of damesvoetbal is het beoefenen van voetbal door vrouwen. In veel landen is het de prominentste teamsport voor vrouwen en een van de weinige teamsporten voor vrouwen met diverse professionele competities.

Geschiedenis[bewerken]

Vrouwen spelen het spel voetbal al sinds het bestaan van de sport. Een prehistorische versie van het spel, genaamd Tsu Chu werd ook door vrouwen gespeeld. In het moderne voetbal werden vrouwenwedstrijden ook vroeg gespeeld en in 1863 werden er door de organiserende instanties regels opgesteld om het spel makkelijker voor vrouwen te maken. De eerste geregistreerde vrouwenvoetbalwedstrijd werd in het Schotse Glasgow gespeeld in 1892, terwijl Engeland drie jaar later volgde.

Van de beginjaren van het vrouwenvoetbal is het meest gerapporteerd over het team British Ladies Football Club, opgericht door Nettie Honeyball in 1894 in Engeland. Honeyball verklaarde de club te hebben opgericht om aan te tonen dat vrouwen niet de waardeloze figuren zijn zoals zij door mannen werden neergezet. Ondanks de heftige woordkeus werden de vrouwen nauwelijks serieus genomen en diende het vrouwenvoetbal zichzelf verder op te bouwen zonder de steun van de Britse voetbalbonden. Er is zelfs enige tijd sprake geweest van het eventueel verbieden van het voetbal voor vrouwen.

Damesvoetbal in Portsmouth, Engeland, 1917. Tenue: heuplange truien, kniekousen en baretten.

Damesvoetbal werd grootschalig populair gedurende de Eerste Wereldoorlog, toen werkende vrouwen bedrijfsteams oprichtten en tegen elkaar gingen spelen, net zoals dat vijftig jaar eerder voor de mannen gebeurde. Het succesvolste team uit die tijd was de Dick, Kerr's Ladies uit Preston, die ook de actief waren in de eerste internationale wedstrijden in 1920, toen een team uit Parijs de tegenstander was. Het Engelse damesvoetbalelftal bestond ook voornamelijk uit speelsters van Dick. Kerr's Ladies in de wedstrijd die met 22-0 werd gewonnen van de Schotse dames in datzelfde jaar. Een jaar later keerden ze terug naar Schotland om te spelen voor 6000 bezoekers. Later maakten ze een tour door Schotland, speelden ze vijf wedstrijden met in totaal 70.000 toeschouwers op de tribunes.

Het damesvoetbal werd steeds populairder, zelfs populairder dan sommige mannenevenementen. Bij een wedstrijd kwamen er zelfs 53.000 toeschouwers opdagen. Toch bleef het damesvoetbal onder druk staan. In 1921 verbood de Engelse voetbalbond vrouwen om nog langer hun wedstrijden te spelen op de velden van de leden van de bond, omdat damesvoetbal in hun ogen onsmakelijk zou zijn. Een soortgelijk standpunt werd ingenomen en aanvaard in Schotland. Het verbod had tot gevolg dat er een Engelse damesvoetbalbond werd opgericht en de wedstrijden werden gespeeld op velden van clubs die zich niet bij de bond hadden aangesloten en op rugbyvelden. Door het verbod kwam het damesvoetbal minder vaak in de media, maar de groei kon niet gestopt worden en een vaste schare fans en speelsters werd groter en groter.

Vele jaren later, na het WK voetbal 1966 dat in Engeland werd gehouden kreeg het vrouwenvoetbal ook een stimulans in de goede richting en werd drie jaar later in 1969 de Women's Football Association opgericht. In 1971 werd het verbod van 1921 eindelijk opgeheven en konden vrouwen hun wedstrijden weer spelen in elk stadion in Groot-Brittannië. In datzelfde jaar besloot de UEFA dat het vrouwenvoetbal onder controle zou moeten staan van de nationale voetbalbonden in ieder land.

In de zeventiger jaren werd Italië het eerste land dat vrouwelijke professionele voetballers had, al ware het op deeltijdbasis. Het eerste volledig professionele vrouwenvoetbalteam was het nationale Amerikaanse damesvoetbalelftal, terwijl in 1992 Japan het eerste land was dat een semi-professionele damesvoetbalcompetitie opstartte.

In 1991 werd China het eerste land dat officieel vrouwenvoetbal in competities organiseerde.

Sinds het begin van de 21e eeuw is vrouwenvoetbal, net als de mannelijke variant professioneel geworden en groeit de populariteit van de sport nog steeds. Tijdens het wereldkampioenschap voor vrouwen in 1999 werden honderdduizenden kaartjes verkocht.

Net als in vele andere sporten krijgen vrouwen ook in het vrouwenvoetbal minder uitbetaald dan hun mannelijke collega's. Vrouwenvoetbal krijgt veel minder media-aandacht en is derhalve ook veel minder vaak op televisie te aanschouwen. De Algarve Cup in 2006 bijvoorbeeld, wat gezien wordt als een van de meest prestigieuze vrouwenvoetbalbekers in de wereld werd in Europa slechts gedeeltelijk uitgezonden door Eurosport, en in Noord-Amerika helemaal niet.

Damesvoetbal in België[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Damesvoetbal in België voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds de jaren zeventig worden door de Belgische Voetbalbond KBVB ook officiële competities gehouden voor damesvoetbal. De diverse damesvoetbalploegen zijn vaak een deel van een club waar ook herenvoetbal wordt beoefend. Net als in het mannenvoetbal wordt elk seizoen voor de landstitel gespeeld in een nationale Eerste Klasse, en wordt jaarlijks een Beker van België gespeeld.

In 2012 verving de Women's Elite League de Eerste Klasse. Acht clubs startten in de nieuwe competitie, te weten Standard Fémina de Liège, RSC Anderlecht, WD Lierse SK, STVV, SV Zulte-Waregem, Club Brugge Dames, OH Leuven en Beerschot AD. In de nieuwe competitie wordt een programma afgewerkt tot aan de winterstop, waarna de clubs worden verdeeld over de BeNe League A en B, waar ze met Nederlandse clubs de strijd aangaan.

Vrouwenvoetbal in Nederland[bewerken]

In januari 2007 werden de plannen voor de oprichting van de Eredivisie Vrouwen door de KNVB gepresenteerd. Clubs als onder andere FC Twente en SC Cambuur toonden interesse in een dergelijk project. Op 29 augustus 2007 is de Eredivisie voor vrouwen van start gegaan. AZ, FC Twente, sc Heerenveen, FC Utrecht, Willem II en ADO Den Haag werden gekozen om in het eerste seizoen te starten. In de loop der tijd varieerde het aantal teams van de Eredivisie. Zo deed Roda JC een jaar mee, stapten PEC Zwolle en VVV-Venlo in 2010 in, en kwam SC Telstar VVNH als vervanger van AZ in 2011, terwijl ook Willem II er toen mee ophield. sc Heerenveen en FC Utrecht opereren inmiddels vanuit een aparte stichting. Verder werden de regels gaandeweg aangepast. Zo was in het begin de donderdag de vaste speeldag, wat na 2011 de vrijdag werd. Waar er in het begin nog afspraken gemaakt werden over de verdeling van de internationals, werd dat in 2011 losgelaten en kreeg elke club de mogelijkheid om een jeugdopleiding op te zetten in plaats van een samenwerkingsverband aan te gaan. Iets wat FC Twente vanaf de start al gedaan had. FC Twente was ook de eerste ploeg die in 2011 begon met de spelers te betalen.[bron?] Toen in 2012 de Women's BeNe League werd opgericht waren er diverse clubs die interesse hadden in te stappen. Zo hadden FC Den Bosch, Ajax en een combinatie van FC Eindhoven en PSV zich aangemeld bij de KNVB. Uiteindelijk werd met Ajax en PSV/FC Eindhoven het aantal opgeschroefd naar negen, maar doordat PSV trachtte veel spelers van VVV vast te leggen trok die club zich terug, wat het aantal op acht bracht.

BeNe League[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Women's BeNe League voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2012 werd de Women's BeNe League opgericht. De opzet van de competitie is dat de teams uit België en Nederland na in hun eigen competitie tot aan de winterstop gespeeld te hebben, na de winterstop gemengd verder te gaan in een gezamenlijke competitie. Daarbij zal onderscheid gemaakt worden in een BeNe League A en B. In het tweede seizoen werd het onderscheid niet meer gemaakt en is de competitie volledig gezamenlijk.

Internationale toernooien[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • De tienerfilm Bend It Like Beckham is voor een groot deel gewijd aan vrouwenvoetbal.
  • Bondscoach Vera Pauw schreef, samen met Welmoed de Lang, een boek over vrouwenvoetbal: 'De voetbalvrouwen komen eraan' (Tirion uitgevers, 2009).
  • Nederland heeft drie amateurclubs waar uitsluitend vrouwenvoetbal plaatsvindt: DIVA '83 in Groningen, Marjola Girls in Lepelstraat (Noord-Brabant) en FC Gelre in Wehl (Gelderland).

Zie ook[bewerken]