Naar inhoud springen

UEFA Champions League

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
UEFA Champions League
Logo UEFA Champions League
Regio Vlag van Europa Europa
Bond UEFA
Opgericht 1955 als Europacup I
(In 1992 hernoemd tot UEFA Champions League)
Systeem Groepswedstrijden + Knock-out
Aantal teams 32 (hoofdtoernooi)
76 (hoofdtoernooi + voorronden)
Huidige kampioen Vlag van Spanje Real Madrid (2023/24)
Recordkampioen Vlag van Spanje Real Madrid (15)
Topscorer Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo (140)
Website UEFA.com
Huidig seizoen 2023/24
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

De UEFA Champions League is het belangrijkste internationale voetbaltoernooi voor clubs in en rond Europa. Het toernooi wordt georganiseerd door de Europese voetbalbond UEFA. De naam Champions League bestaat sinds 1992. Voor die tijd stond het toernooi bekend als Europacup I (ook wel UEFA Beker voor landskampioenen). In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, gaat het om een kampioenschap tussen hoog eindigende ploegen in de nationale competities, niet alleen om kampioenen per land.

De winnaar plaatste zich tot 2023 voor de FIFA Club World Cup (in het verleden -t/m 2004- voor de tweekamp om de wereldbeker voor clubteams), het wereldkampioenschap voor clubteams waarin de zes continentale clubwinnaars en een club namens het organiserende land streden om de clubwereldtitel. De winnaar van de UEFA Champions League plaatst zich tevens voor de UEFA Super Cup, de wedstrijd tussen de winnaar van de UEFA Champions League en de winnaar van de UEFA Europa League (sinds het seizoen 2009/10, daarvoor die van de Europacup II (UEFA Cup Winners' Cup) en vervolgens die van de UEFA Cup).

Geschiedenis

Europacup I

De Europacup I (de originele naam luidt 'Coupe des Clubs Champions Européens', en staat nog altijd op de beker) was het belangrijkste Europese clubtoernooi waaraan elk seizoen de landskampioenen van alle bij de UEFA aangesloten landen deelnamen. Alleen in de beginjaren waren er enkele uitzonderingen, waaronder het Nederlandse PSV dat in het seizoen 1955/56 deelnam in plaats van de Nederlandse kampioen Willem II. De te winnen beker, die nog steeds wordt uitgereikt aan de winnaar van de Champions League, wordt ook wel de "cup met de grote oren" genoemd. Die "grote oren" zijn afgeleid van de Grieks/Romeinse amfora, waarvan de oren als draaghouvast dienden.

In het toernooi vaardigde elk land één team uit, met daaraan eventueel toegevoegd de winnaar van het seizoen ervoor. De teams speelden een competitie volgens het knock-outsysteem, waarbij per ronde twee wedstrijden werden gespeeld: één thuis- en één uitwedstrijd. De finale, in mei op een vooraf bepaalde neutrale locatie, bestond echter uit slechts één wedstrijd. In 1991 werd die formule gewijzigd. Er waren eerst twee normale knock-outronden waarna er van de beste acht ploegen twee poules werden opgemaakt die een hele competitie speelden. De winnaars van beide poules speelden de finale. In 1992 werd het toernooi voortgezet als de UEFA Champions League.

Het toernooi werd voor het eerst georganiseerd in het seizoen 1955/56, Real Madrid werd de winnaar van de eerste vijf edities en met de zesde zege in 1966 is deze club recordhouder. Nederlandse clubs wonnen het toernooi in totaal 6 keer: Feyenoord in 1970, AFC Ajax in 1971, 1972, 1973 en 1995, en PSV in 1988. In 1963 bereikte Feyenoord als eerste Nederlandse club de halve finale, in 1969 was Ajax de eerste Nederlandse club die de finale bereikte. De beste prestatie van een Belgische club was de verloren finale van Club Brugge in 1978. Tegenstander was Liverpool FC dat met 1–0 won op Wembley.

De Champions League ging in 1992 van start als voortzetting van de Europacup I. In dat jaar werd de groepsfase geïntroduceerd. Later zijn er nog meer wijzigingen aangebracht, waarvan de belangrijkste in 1997: vanaf toen werd afgeweken van het concept dat alleen de landskampioenen en titelverdedigers mochten meedoen.

Champions League 1992-1993

Deelname

Ieder land aangesloten bij de UEFA, met uitzondering van Liechtenstein, mocht zijn kampioen afvaardigen. De Liechtensteinse voetbalbond organiseert alleen een bekertoernooi en geen competitie, alle Liechtensteinse voetbalclubs spelen in de Zwitserse piramide. Namens het ondertussen verbrokkelde Joegoslavië nam het Sloveense Olimpija Ljubljana deel.

Toernooiopzet

Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwamen er tal van nieuwe landen bij. Daarom werd een kwalificatieronde ingevoerd voor de kampioenen van de 9 slechtst presterende landen in Europa. Omdat Oekraïne, Estland, Letland en Israël jonge leden waren binnen de UEFA, waren ook deze kampioenen tot deze voorronde veroordeeld.

Na de voorronde begon het hoofdtoernooi met 32 teams. Ronde 1 en 2 werkten volgens het knock-outsysteem. De acht clubs die deze twee ronden hadden overleefd, werden onderverdeeld in twee groepen. De winnaars van deze twee groepen (Olympique de Marseille en AC Milan) speelden tegen elkaar de finale in het Olympiastadion in het Duitse München.

Champions League 1993-1994

Deelname

Weer mochten alleen de kampioenen deelnemen.

Toernooiopzet

In deze tweede editie van de Champions League waren nog meer landen vertegenwoordigd. Albanië, Moldavië, Georgië, Wales, Kroatië en Wit-Rusland werden voor het eerst vertegenwoordigd. De voorronde werd uitgebreid tot 20 clubs.

De tien winnaars werden bij 22 andere kampioenen gevoegd die vervolgens het hoofdtoernooi speelden. Na twee knock-outronden werden de acht winnaars weer in twee groepen verdeeld. Nieuw was dat nu niet alleen de winnaars van de groep verdergingen, maar ook de clubs die als tweede in de groep eindigden. Zo werd er een halve finale in het leven geroepen.

Champions League 1994-1997

Deelname

Alleen kampioenen kwalificeerden zich. Opvallend was dat nu nog maar 16 kampioenen deelnamen aan het hoofdtoernooi van de Champions League in plaats van 32 bij de vorige opzet. Bovendien mochten alleen de kampioenen van de 24 succesvolste landen deelnemen aan de Champions League. Kampioenen van lager gewaardeerde landen waren veroordeeld tot deelname aan de UEFA-cup.

Toernooiopzet

Na de kwalificatieronde (16 clubs streden om de resterende 8 plaatsen in het hoofdtoernooi waar de 8 hoogst gewaardeerde clubs al rechtstreeks voor waren geplaatst) werd direct de groepsfase gespeeld. Deze bestond uit 4 groepen van 4 teams. Na de groepsfase gingen de 2 beste teams uit elke groep door naar de knock-outfase die begon bij de kwartfinales.

Champions League 1997-1999

Deelname

Niet alleen kampioenen kwalificeerden zich, ook clubs uit landen uit de top 8 die 2de eindigden in de vaderlandse competitie namen deel. De kampioenen van de landen uit de top 8 waren rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase net als de titelhouder. Na het totale uiteenvallen van de Sovjet-Unie en Joegoslavië namen nu ook de kampioenen uit de Kaukasus en de Balkan deel.

Positie Champions League (24 plaatsen in HT)
HT voorronden
2e 1e
*) Titelhouder 1
1-8 1 1
9-17 1
18-47 1

Toernooiopzet

Door de uitbreiding van het aantal leden was er nood aan een 2de voorronde. Na twee voorronden werden 24 ploegen toegelaten tot het hoofdtoernooi. Deze werden onderverdeeld in zes groepen van vier teams. De zes groepswinnaars en de twee beste nummers twee kwalificeerden zich voor de kwartfinales.

Champions League 1999-2003

Deelname

Om het commercieel potentieel van de Champions League volledig uit te buiten, werd gekozen om meer teams uit de grote landen te laten deelnemen. Dit ging uiteindelijk ten koste van landen zonder voetbalcultuur, want de verschillen in budgetten werden enorm tussen top, sub-top en middenmoot van Europa.

Positie Champions League (32 plaatsen in HT)
HT voorronden
3e 2e 1e
*) Titelhouder 1
1-3 K N2 N3 N4
4-6 K N2 N3
7-9 K N2
10-15 K N2
16-22 K
23-53 K

Toernooiopzet

De groepsfase bestond nu uit 32 teams. Ook werden uit grote landen meer teams toegelaten. Dit had tot gevolg dat er een 3e voorronde moest komen. Na de knock-outfases van de voorronden ging het hoofdtoernooi met 32 teams van start. Deze waren volgens sterkte onderverdeeld in 8 groepen van 4. De 2 beste van iedere groep gingen verder. De 2e ronde was ook een groepsronde, maar deze keer maar 4 groepen van 4 teams. Ook hier stootten de 2 beste teams van iedere poule door. Hierna volgde de knock-outfase richting finale.

Champions League 2003-2018

Deelname

De deelname was hetzelfde voor deze periode als in de vorige.

Toernooiopzet

De 2de ronde werd nu ook een knock-outronde omdat de wedstrijdlast voor Europese ploegen te groot werd.

Primeur aantal deelnemers één land

De Champions League 2015/16 werd de eerste editie van het toernooi waaraan vijf deelnemers uit hetzelfde land deelnamen. FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid plaatsten zich door in het voorgaande seizoen eerste, tweede en derde te worden in de Spaanse competitie. Sevilla FC was als winnaar van de Europa League 2014/15 ook direct geplaatst. Valencia CF kwam hier in augustus 2015 als vijfde Spaanse ploeg bij door in de voorronde over twee wedstrijden te winnen van AS Monaco.

Champions League 2018- heden

Deelname

Om het commercieel potentieel van de Champions League volledig uit te buiten, wordt er gekozen om meer teams uit de grote landen te laten deelnemen in het hoofdtoernooi. Dit gaat uiteindelijk ten koste van landen zonder voetbalcultuur, want de verschillen in budgetten worden enorm tussen top, sub-top en middenmoot van Europa.
Uitzonderingen op onderstaande lijst zijn er wanneer de winnaar van de Champions League of Europa League zich via de nationale competitie al plaatst voor Europees voetbal.

  • Als de winnaar van de vorige editie van de UEFA Champions League zich via de nationale competitie voor de groepsfase van de Champions League plaatst. Dan neemt de kampioen van associatie 11 de plek van de Champions Leaguewinnaar in. Daarop volgt dat ook de kampioenen van eventuele andere associaties promoveren naar een andere instroomposities.
  • Als de winnaar van de vorige editie van de UEFA Europa League zich via de nationale competitie voor de groepsfase van de Champions League plaatst. Dan neemt de nummer drie van associatie 5 de plek van de Europa Leaguewinnaar in. Daarop volgt dat ook de niet-kampioenen van eventuele andere associaties promoveren naar een andere instroomposities.
  • Als de winnaar van de vorige editie van de UEFA Champions League of Europa League zich via de nationale competitie voor de kwalificatierondes van de Champions League of de Europa League plaatst. Dan meent de team van de hoogst geplaatste associatie de plek van de Champions League- of Europa Leaguewinnaar in. Daarop volgt dat ook de kampioenen en de niet-kampioenen van eventuele andere associaties promoveren naar een andere instroomposities.
  • Elke associatie mag maximaal vijf teams in de Champions League hebben. Als de winnaar van de Champions League en de Europa League afkomstig zijn uit dezelfde top-vierassociatie, maar deze winnaars eindigen buiten de top vier van hun nationale competitie. Zal het op de vierde plaats geplaatste team van de competitie niet deelnemen aan de Champions League, maar zal in plaats daarvan strijden in de Europa League.
Positie Champions League
HT voorronden
PO 3e 2e 1e VR
KR CR KR CR KR CR KR KR
Aantal teams 32 8 4 12 8 20 6 34 4
*) Titelhouder 1
*) Titelhouder EL 1
1-4 K N2 N3 N4
5-6 K N2 N3
7-9 K N2
10 K N2
11-12 K N2
13-14 K N2
15 K N2
16-17 K
18-51 ** K
52-55 K

KR - Kampioensroute
CR - Competitieroute
** Dit is zonder Liechtenstein.

Toernooiopzet

De toernooiopzet is hetzelfde voor deze periode als in de vorige.

Deelname

Een club kan zich voor dit toernooi plaatsen door een hoge eindpositie in de nationale competitie van het voorgaande jaar. Elk land dat bij de UEFA is aangesloten mag minimaal één en maximaal vier clubs afvaardigen; hoe sterker het land, hoe meer clubs mogen deelnemen. De verdeling wordt gebaseerd op de positie van het land op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Liechtenstein kent geen deelnemer in dit toernooi omdat dit ministaatje geen eigen nationale competitie heeft; de zeven clubs uit Liechtenstein spelen alle in de Zwitserse competitie.

Aan de eerste ronde van het hoofdtoernooi doen 32 clubs mee. Een aantal clubs is rechtstreeks geplaatst en de overige clubs moeten zich via de voorronden plaatsen.

In het seizoen 2009/10 zijn een aantal wijzigingen doorgevoerd in de samenstelling van de eerste ronde. Er zijn 22 in plaats van 16 clubs rechtstreeks geplaatst en er zullen ten minste 17 landskampioenen meedoen in plaats van 10.

Voorronden

In drie voorronden, volgens het knock-outsysteem met een thuis- en een uitwedstrijd, worden de teams bepaald die zich in de eerste ronde bij de rechtstreeks geplaatste clubs mogen voegen. In de eerste voorronden spelen clubs van de zwakkere landen tegen elkaar. In de tweede en derde voorronden stromen clubs van sterkere landen in. Wanneer welke club instroomt hangt af van het aantal deelnemende clubs en het aantal vrije plaatsen in de eerste ronde.

In het seizoen 2009/10 zijn er 10 plaatsen in de eerste ronde beschikbaar voor clubs die niet rechtstreeks zijn geplaatst. Omdat in de voorronden de landskampioenen gescheiden worden van de niet-landskampioenen, zullen uiteindelijk 5 van de 10 plaatsen worden ingenomen door landskampioenen en 5 door niet-landskampioenen.

De verliezers van de derde voorronde uit het kampioenenpad schuiven door naar de Play-off ronde van de UEFA Europa League, de winnaars gaan door naar de Play-off ronde van de CL. De verliezers van deze ronde plaatsen zich voor de groepsfase van de Europa League. De verliezers van de derde voorronde uit het niet-kampioenenpad schuiven door naar de groepsfase van de UEFA Europa League

Eerste ronde, groepsfase

De eerste ronde van het toernooi wordt gespeeld in acht groepen van vier clubs. De indeling van deze groepen wordt bepaald door een "geleide" loting, die met behulp van coëfficiënten zou moeten resulteren in groepen die ongeveer gelijk van sterkte zijn. Clubs uit hetzelfde land kunnen elkaar in deze fase niet treffen.

De nummers één en twee van iedere poule gaan door naar de tweede ronde, terwijl de nummer drie door mag gaan in de tweede ronde van de lager aangeslagen Europa League. Voor de nummer vier van de groep is het Europees voetbal voor het betreffende seizoen voorbij. Indien meerdere clubs hetzelfde aantal punten halen, wordt gekeken naar het onderlinge resultaat.

Tweede ronde, knock-outfase

De tweede ronde bestaat uit knock-outwedstrijden met een thuis- en uitwedstrijd. De acht groepswinnaars uit de eerste ronde spelen in de achtste finale tegen een nummer twee uit de groep en hebben als voordeel dat ze met een uitwedstrijd beginnen. Daarna is er een vrije loting voor de kwartfinale en de halve finale. De finale is één wedstrijd op een vooraf bepaalde locatie.

Tijdens de seizoenen 1999-2003 is geëxperimenteerd met een tweede groepsronde (16 ploegen in 4 groepen), maar omdat dit de voetbalkalender overvol maakte en het spektakelvoetbal achterwege bleef (ploegen gingen berekenend spelen), is weer overgegaan op het knock-outsysteem.

Finales

Seizoen Datum Winnaar Uitslag Finalist Stadion, plaats UEFA Man of the Match Verliezende halvefinalist (van winnaar) Verliezende halvefinalist (van runner-up)
Europacup I
1955/56 13 juni 1956 Real Madrid Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) 4 – 3 Vlag van Frankrijk Stade de Reims Vlag van Frankrijk Parc des Princes, Parijs, Frankrijk Geen uitreiking Vlag van Italië AC Milan Vlag van Schotland Hibernian
1956/57 30 mei 1957 Real Madrid Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) 2 – 0 Vlag van Italië Fiorentina Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje Vlag van Engeland Manchester United Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Rode Ster Belgrado
1957/58 28 mei 1958 Real Madrid Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) 3 – 2 nv Vlag van Italië AC Milan Vlag van België Heizelstadion, Brussel, België Vlag van Hongarije Vasas SC Vlag van Engeland Manchester United
1958/59 3 juni 1959 Real Madrid Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) 2 – 0 Vlag van Frankrijk Stade de Reims Vlag van Duitsland Neckarstadion, Stuttgart, West-Duitsland Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Atlético Madrid Vlag van Zwitserland BSC Young Boys
1959/60 18 mei 1960 Real Madrid Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) 7 – 3 Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt Vlag van Schotland Hampden Park, Glasgow, Schotland Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Barcelona Vlag van Schotland Rangers
1960/61 31 mei 1961 Benfica Vlag van Portugal 3 – 2 Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Barcelona Vlag van Zwitserland Wankdorf Stadion, Bern, Zwitserland Vlag van Oostenrijk Rapid Wien Vlag van Duitsland Hamburger SV
1961/62 2 mei 1962 Benfica Vlag van Portugal 5 – 3 Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Real Madrid Vlag van Nederland Olympisch Stadion, Amsterdam, Nederland Vlag van Engeland Tottenham Hotspur Vlag van België Standard Luik
1962/63 22 mei 1963 AC Milan Vlag van Italië 2 – 1 Vlag van Portugal Benfica Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Schotland Dundee Vlag van Nederland Feyenoord
1963/64 27 mei 1964 Inter Milan Vlag van Italië 3 – 1 Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Real Madrid Vlag van Oostenrijk Prater Stadion, Wenen, Oostenrijk Vlag van Duitsland Borussia Dortmund Vlag van Zwitserland Zürich
1964/65 27 mei 1965 Inter Milan Vlag van Italië 1 – 0 Vlag van Portugal Benfica Vlag van Italië San Siro, Milaan, Italië Vlag van Engeland Liverpool Vlag van Hongarije Vasas ETO Győr
1965/66 11 mei 1966 Real Madrid Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) 2 – 1 Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Partizan Belgrado Vlag van België Heizelstadion, Brussel, België Vlag van Italië Inter Milan Vlag van Engeland Manchester United
1966/67 25 mei 1967 Celtic Vlag van Schotland 2 – 1 Vlag van Italië Inter Milan Vlag van Portugal Estádio Nacional, Lissabon, Portugal Vlag van Tsjecho-Slowakije AS Dukla Praag Vlag van Bulgarije (1948-1967) CSKA Sofia
1967/68 29 mei 1968 Manchester United Vlag van Engeland 4 – 1 nv Vlag van Portugal Benfica Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Real Madrid Vlag van Italië Juventus
1968/69 28 mei 1969 AC Milan Vlag van Italië 4 – 1 Vlag van Nederland Ajax Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje Vlag van Engeland Manchester United Vlag van Tsjecho-Slowakije Spartak Trnava
1969/70 6 mei 1970 Feyenoord Vlag van Nederland 2 – 1 nv Vlag van Schotland Celtic Vlag van Italië San Siro, Milaan, Italië Vlag van Polen (1928-1980) Legia Warschau Vlag van Engeland Leeds United
1970/71 2 juni 1971 Ajax Vlag van Nederland 2 – 0 Vlag van Griekenland (1970-1975) Panathinaikos Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Atlético Madrid Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Rode Ster Belgrado
1971/72 31 mei 1972 Ajax Vlag van Nederland 2 – 0 Vlag van Italië Inter Milan Vlag van Nederland De Kuip, Rotterdam, Nederland Vlag van Portugal Benfica Vlag van Schotland Celtic
1972/73 30 mei 1973 Ajax Vlag van Nederland 1 – 0 Vlag van Italië Juventus Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Rode Sterstadion, Belgrado, Joegoslavië Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Real Madrid Vlag van Engeland Derby County
1973/74 15 mei 1974
17 mei 1974
Bayern München Vlag van Duitsland 1 – 1 nv
4 – 0
Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Atlético Madrid Vlag van België Heizelstadion, Brussel, België Vlag van Hongarije Újpest Dósza Vlag van Schotland Celtic
1974/75 28 mei 1975 Bayern München Vlag van Duitsland 2 – 0 Vlag van Engeland Leeds United Vlag van Frankrijk Parc des Princes, Parijs, Frankrijk Vlag van Frankrijk Saint-Étienne Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Barcelona
1975/76 12 mei 1976 Bayern München Vlag van Duitsland 1 – 0 Vlag van Frankrijk Saint-Étienne Vlag van Schotland Hampden Park, Glasgow, Schotland Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Real Madrid Vlag van Nederland PSV
1976/77 25 mei 1977 Liverpool Vlag van Engeland 3 – 1 Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach Vlag van Italië Stadio Olimpico, Rome, Italië Vlag van Zwitserland Zürich Vlag van Sovjet-Unie Dynamo Kiev
1977/78 10 mei 1978 Liverpool Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van België Club Brugge Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach Vlag van Italië Juventus
1978/79 30 mei 1979 Nottingham Forest Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van Zweden Malmö Vlag van Duitsland Olympiastadion, München, West-Duitsland Vlag van Duitsland Köln Vlag van Oostenrijk Austria Wien
1979/80 28 mei 1980 Nottingham Forest Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van Duitsland Hamburger SV Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje Vlag van Nederland Ajax Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Real Madrid
1980/81 27 mei 1981 Liverpool Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van Spanje (21 jan. 1977 - 18 dec. 1981) Real Madrid Vlag van Frankrijk Parc des Princes, Parijs, Frankrijk Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Italië Inter Milan
1981/82 26 mei 1982 Aston Villa Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Nederland De Kuip, Rotterdam, Nederland Vlag van België Anderlecht Vlag van Bulgarije (1971-1990) CSKA Sofia
1982/83 25 mei 1983 Hamburger SV Vlag van Duitsland 1 – 0 Vlag van Italië Juventus Vlag van Griekenland Olympisch Stadion Spyridon Louis, Athene, Griekenland Vlag van Spanje Real Sociedad Vlag van Polen Widzew Łódź
1983/84 30 mei 1984 Liverpool Vlag van Engeland 1 – 1 ns (4 – 2) Vlag van Italië AS Roma Vlag van Italië Stadio Olimpico, Rome, Italië Vlag van Roemenië (1965-1989) Dinamo Boekarest Vlag van Schotland Dundee United
1984/85 29 mei 1985 Juventus Vlag van Italië 1 – 0 Vlag van Engeland Liverpool Vlag van België Heizelstadion, Brussel, België (Zie ook: Heizeldrama) Vlag van Frankrijk Bordeaux Vlag van Griekenland Panathinaikos
1985/86 7 mei 1986 Steaua Boekarest Vlag van Roemenië (1965-1989) 0 – 0 ns (2 – 0) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Spanje Ramón Sánchez Pizjuán, Sevilla, Spanje Vlag van België Anderlecht Vlag van Zweden Göteborg
1986/87 27 mei 1987 Porto Vlag van Portugal 2 – 1 Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Oostenrijk Prater Stadion, Wenen, Oostenrijk Vlag van Sovjet-Unie Dynamo Kiev Vlag van SpanjeReal Madrid
1987/88 25 mei 1988 PSV Vlag van Nederland 0 – 0 ns (6 – 5) Vlag van Portugal Benfica Vlag van Duitsland Neckarstadion, Stuttgart, West-Duitsland Vlag van SpanjeReal Madrid Vlag van Roemenië (1965-1989) Steaua Boekarest
1988/89 24 mei 1989 AC Milan Vlag van Italië 4 – 0 Vlag van Roemenië (1965-1989) Steaua Boekarest Vlag van Spanje Camp Nou, Barcelona, Spanje Vlag van SpanjeReal Madrid Vlag van Turkije Galatasaray
1989/90 23 mei 1990 AC Milan Vlag van Italië 1 – 0 Vlag van Portugal Benfica Vlag van Oostenrijk Prater Stadion, Wenen, Oostenrijk Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Frankrijk Marseille
1990/91 29 mei 1991 Rode Ster Belgrado Vlag van Joegoslavië (1943-1992) 0 – 0 ns (5 – 3) Vlag van Frankrijk Marseille Vlag van Italië Stadio San Nicola, Bari, Italië Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Sovjet-Unie Spartak Moskou
1991/92 20 mei 1992 Barcelona Vlag van Spanje 1 – 0 nv Vlag van Italië Sampdoria Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Tsjecho-Slowakije Sparta Praag* Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Rode Ster Belgrado**
UEFA Champions League
1992/93 26 mei 1993 Marseille Vlag van Frankrijk 1 – 0 Vlag van Italië AC Milan Vlag van Duitsland Olympiastadion, München, Duitsland Vlag van Schotland Rangers* Vlag van Zweden Göteborg**
1993/94 18 mei 1994 AC Milan Vlag van Italië 4 – 0 Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Griekenland Olympisch Stadion Spyridon Louis, Athene, Griekenland Vlag van Frankrijk Monaco Vlag van Portugal Porto
1994/95 24 mei 1995 Ajax Vlag van Nederland 1 – 0 Vlag van Italië AC Milan Vlag van Oostenrijk Ernst Happelstadion, Wenen, Oostenrijk Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
1995/96 22 mei 1996 Juventus Vlag van Italië 1 – 1 ns (4 – 2) Vlag van Nederland Ajax Vlag van Italië Stadio Olimpico, Rome, Italië Vlag van Frankrijk Nantes Vlag van Griekenland Panathinaikos
1996/97 28 mei 1997 Borussia Dortmund Vlag van Duitsland 3 – 1 Vlag van Italië Juventus Vlag van Duitsland Olympiastadion, München, Duitsland Vlag van Engeland Manchester United Vlag van Nederland Ajax
1997/98 20 mei 1998 Real Madrid Vlag van Spanje 1 – 0 Vlag van Italië Juventus Vlag van Nederland Amsterdam ArenA, Amsterdam, Nederland Vlag van Duitsland Borussia Dortmund Vlag van Frankrijk Monaco
1998/99 26 mei 1999 Manchester United Vlag van Engeland 2 – 1 Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Spanje Camp Nou, Barcelona, Spanje Vlag van Duitsland Mario Basler (Bayern München) Vlag van Italië Juventus Vlag van Oekraïne Dynamo Kiev
1999/00 24 mei 2000 Real Madrid Vlag van Spanje 3 – 0 Vlag van Spanje Valencia Vlag van Frankrijk Stade de France, Parijs, Frankrijk Vlag van Engeland Steve McManaman (Real Madrid) Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Spanje Barcelona
2000/01 23 mei 2001 Bayern München Vlag van Duitsland 1 – 1 ns (5 – 4) Vlag van Spanje Valencia Vlag van Italië San Siro, Milaan, Italië Vlag van Duitsland Oliver Kahn (Bayern München) Vlag van SpanjeReal Madrid Vlag van Engeland Leeds United
2001/02 15 mei 2002 Real Madrid Vlag van Spanje 2 – 1 Vlag van Duitsland Bayer Leverkusen Vlag van Schotland Hampden Park, Glasgow, Schotland Vlag van Frankrijk Zinédine Zidane (Real Madrid) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Engeland Manchester United
2002/03 28 mei 2003 AC Milan Vlag van Italië 0 – 0 ns (3 – 2) Vlag van Italië Juventus Vlag van Engeland Old Trafford, Manchester, Engeland Vlag van Italië Paolo Maldini (AC Milan) Vlag van Italië Inter Milan Vlag van SpanjeReal Madrid
2003/04 26 mei 2004 Porto Vlag van Portugal 3 – 0 Vlag van Frankrijk Monaco Vlag van Duitsland Arena AufSchalke, Gelsenkirchen, Duitsland Vlag van Portugal Deco (Porto) Vlag van Spanje Deportivo La Coruña Vlag van Engeland Chelsea
2004/05 25 mei 2005 Liverpool Vlag van Engeland 3 – 3 ns (3 – 2) Vlag van Italië AC Milan Vlag van Turkije Atatürk Olympisch Stadion, Istanboel, Turkije Vlag van Engeland Steven Gerrard (Liverpool) Vlag van Engeland Chelsea Vlag van Nederland PSV
2005/06 17 mei 2006 Barcelona Vlag van Spanje 2 – 1 Vlag van Engeland Arsenal Vlag van Frankrijk Stade de France, Parijs, Frankrijk Vlag van Kameroen Samuel Eto'o (Barcelona) Vlag van Italië AC Milan Vlag van Spanje Villarreal
2006/07 23 mei 2007 AC Milan Vlag van Italië 2 – 1 Vlag van Engeland Liverpool Vlag van Griekenland Olympisch Stadion Spyridon Louis, Athene, Griekenland Vlag van Italië Filippo Inzaghi (AC Milan) Vlag van Engeland Manchester United Vlag van Engeland Chelsea
2007/08 21 mei 2008 Manchester United Vlag van Engeland 1 – 1 ns (6 – 5) Vlag van Engeland Chelsea Vlag van Rusland Olympisch Stadion Loezjniki, Moskou, Rusland Vlag van Nederland Edwin van der Sar (Manchester United) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Engeland Liverpool
2008/09 27 mei 2009 Barcelona Vlag van Spanje 2 – 0 Vlag van Engeland Manchester United Vlag van Italië Stadio Olimpico, Rome, Italië Vlag van Spanje Xavi (Barcelona) Vlag van Engeland Chelsea Vlag van Engeland Arsenal
2009/10 22 mei 2010 Inter Milan Vlag van Italië 2 – 0 Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Spanje Estadio Santiago Bernabéu, Madrid, Spanje Vlag van Argentinië Diego Milito (Inter Milan) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Frankrijk Olympique Lyon
2010/11 28 mei 2011 Barcelona Vlag van Spanje 3 – 1 Vlag van Engeland Manchester United Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Argentinië Lionel Messi (Barcelona) Vlag van SpanjeReal Madrid Vlag van Duitsland Schalke 04
2011/12 19 mei 2012 Chelsea Vlag van Engeland 1 – 1 ns (5 – 4) Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Duitsland Allianz Arena, München, Duitsland Vlag van Ivoorkust Didier Drogba (Chelsea) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Spanje Real Madrid
2012/13 25 mei 2013 Bayern München Vlag van Duitsland 2 – 1 Vlag van Duitsland Borussia Dortmund Vlag van Engeland Wembley, Londen, Engeland Vlag van Nederland Arjen Robben (Bayern München) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van SpanjeReal Madrid
2013/14 24 mei 2014 Real Madrid Vlag van Spanje 4 – 1 nv Vlag van Spanje Atlético Madrid Vlag van Portugal Estádio da Luz, Lissabon, Portugal Vlag van Argentinië Ángel Di María (Real Madrid) Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Engeland Chelsea
2014/15 6 juni 2015 Barcelona Vlag van Spanje 3 – 1 Vlag van Italië Juventus Vlag van Duitsland Olympiastadion, Berlijn, Duitsland Vlag van Spanje Andrés Iniesta (Barcelona) Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van SpanjeReal Madrid
2015/16 28 mei 2016 Real Madrid Vlag van Spanje 1 – 1 ns (5 – 3) Vlag van Spanje Atlético Madrid Vlag van Italië San Siro, Milaan, Italië Vlag van Spanje Sergio Ramos (Real Madrid) Vlag van Engeland Manchester City Vlag van Duitsland Bayern München
2016/17 3 juni 2017 Real Madrid Vlag van Spanje 4 – 1 Vlag van Italië Juventus Vlag van Wales Millennium Stadium, Cardiff, Wales Vlag van Portugal Cristiano Ronaldo (Real Madrid) Vlag van Spanje Atlético Madrid Vlag van Frankrijk Monaco
2017/18 26 mei 2018 Real Madrid Vlag van Spanje 3 – 1 Vlag van Engeland Liverpool Vlag van Oekraïne NSK Olimpiejsky, Kiev, Oekraïne Vlag van Wales Gareth Bale (Real Madrid) Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Italië AS Roma
2018/19 1 juni 2019 Liverpool Vlag van Engeland 2 – 0 Vlag van Engeland Tottenham Hotspur Vlag van Spanje Wanda Metropolitano, Madrid, Spanje Vlag van Nederland Virgil van Dijk (Liverpool) Vlag van Spanje Barcelona Vlag van Nederland Ajax
2019/20 23 augustus 2020 Bayern München Vlag van Duitsland 1 – 0 Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain Vlag van Portugal Estádio da Luz, Lissabon, Portugal Vlag van Frankrijk Kingsley Coman (Bayern München) Vlag van Frankrijk Olympique Lyon Vlag van Duitsland Leipzig
2020/21 29 mei 2021 Chelsea Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van Engeland Manchester City Vlag van Portugal Estádio do Dragão, Porto, Portugal Vlag van Frankrijk N'Golo Kanté (Chelsea) Vlag van Spanje Real Madrid Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
2021/22 28 mei 2022 Real Madrid Vlag van Spanje 1 – 0 Vlag van Engeland Liverpool Vlag van Frankrijk Stade de France, Parijs, Frankrijk Vlag van België Thibaut Courtois (Real Madrid) Vlag van Engeland Manchester City Vlag van Spanje Villarreal
2022/23 10 juni 2023 Manchester City Vlag van Engeland 1 – 0 Vlag van Italië Inter Milan Vlag van Turkije Atatürk Olympisch Stadion, Istanboel, Turkije Vlag van Spanje Rodri (Manchester City) Vlag van Spanje Real Madrid Vlag van Italië AC Milan
2023/24 1 juni 2024 Real Madrid Vlag van Spanje 2 – 0 Vlag van Duitsland Borussia Dortmund Vlag van Engeland Wembley Stadium, Londen, Engeland Vlag van Spanje Dani Carvajal (Real Madrid) Vlag van Duitsland Bayern München Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain
2024/25 31 mei 2025 Vlag van Duitsland Allianz Arena, München, Duitsland
2025/26 30 mei 2026 Vlag van Hongarije Puskás Aréna, Boedapest, Hongarije
2026/27 5 juni 2027 n.n.b.
Seizoen Datum Winnaar Uitslag Finalist Stadion, plaats UEFA Man of the Match Verliezende halvefinalist (van winnaar) Verliezende halvefinalist (van runner-up)

In 1991/92 en 1992/93 werden de halve finales in poule wedstrijden gespeeld. De genoemde ploegen eindigden tweede in de poule na de latere winnaar*, respectievelijk na de latere runner-up**

Bron: UEFA Champions League Statistics Handbook 2013/14 (UEFA)

Records en statistieken

Winnaars, runners-up en halvefinalisten

Club Winnaar Runner-up Finales Verliezend halvefinalist Halve finales Seizoenswinnaar Seizoensrunner-up
Vlag van Spanje Real Madrid 15 3 18 15 32 1955/56, 1956/57, 1957/58, 1958/59, 1959/60, 1965/66, 1997/98, 1999/00, 2001/02, 2013/14, 2015/16, 2016/17, 2017/18, 2021/22, 2023/24 1961/62, 1963/64, 1980/81
Vlag van Italië AC Milan 7 4 11 3 14 1962/63, 1968/69, 1988/89, 1989/90, 1993/94, 2002/03, 2006/07 1957/58, 1992/93, 1994/95, 2004/05
Vlag van Duitsland Bayern München* 6 5 11 9 20 1973/74, 1974/75, 1975/76, 2000/01, 2012/13, 2019/20 1981/82, 1986/87, 1998/99, 2009/10, 2011/12
Vlag van Engeland Liverpool 4 10 2 12 1976/77, 1977/78, 1980/81, 1983/84, 2004/05, 2018/19 1984/85, 2006/07, 2017/18, 2021/22
Vlag van Spanje Barcelona 5 3 8 9 17 1991/92, 2005/06, 2008/09, 2010/11, 2014/15 1960/61, 1985/86, 1993/94
Vlag van Nederland Ajax* 4 2 6 3 9 1970/71, 1971/72, 1972/73, 1994/95 1968/69, 1995/96
Vlag van Italië Inter Milan 3 3 6 3 9 1963/64, 1964/65, 2009/10 1966/67, 1971/72, 2022/23
Vlag van Engeland Manchester United* 2 5 7 12 1967/68, 1998/99, 2007/08 2008/09, 2010/11
Vlag van Italië Juventus* 2 7 9 3 12 1984/85, 1995/96 1972/73, 1982/83, 1996/97, 1997/98, 2002/03, 2014/15, 2016/17
Vlag van Portugal Benfica 5 7 1 8 1960/61, 1961/62 1962/63, 1964/65, 1967/68, 1987/88, 1989/90
Vlag van Engeland Chelsea* 1 3 5 8 2011/12, 2020/21 2007/08
Vlag van Engeland Nottingham Forest 0 2 0 2 1978/79, 1979/80
Vlag van Portugal Porto 0 2 1 3 1986/87, 2003/04
Vlag van Schotland Celtic 1 1 2 2 4 1966/67 1969/70
Vlag van Duitsland Hamburger SV 1 2 1 3 1982/83 1979/80
Vlag van Roemenië (1965-1989) Steaua Boekarest 1 2 1 3 1985/86 1988/89
Vlag van Frankrijk Marseille 1 2 1 3 1992/93 1990/91
Vlag van Duitsland Borussia Dortmund 2 3 2 4 1996/97 2012/13, 2023/24
Vlag van Nederland Feyenoord 0 1 1 2 1969/70
Vlag van Engeland Aston Villa 0 1 0 1 1981/82
Vlag van Nederland PSV 0 1 2 3 1987/88
Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Rode Ster Belgrado 0 1 2 3 1990/91
Vlag van Engeland Manchester City 1 2 2 4 2022/23 2020/21
Vlag van Spanje Atlético Madrid 0 3 3 3 6 1973/74, 2013/14, 2015/16
Vlag van Frankrijk Stade de Reims 2 2 0 2 1955/56, 1958/59
Vlag van Spanje Valencia 2 2 0 2 1999/00, 2000/01
Vlag van Italië Fiorentina 1 1 1 2 1956/57
Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt 1 1 0 1 1959/60
Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Partizan Belgrado 1 1 0 1 1965/66
Vlag van Griekenland (1970-1975) Panathinaikos 1 1 2 3 1970/71
Vlag van Engeland Leeds United 1 1 2 3 1974/75
Vlag van Frankrijk Saint-Étienne 1 1 1 2 1975/76
Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach 1 1 1 2 1976/77
Vlag van België Club Brugge 1 1 0 1 1977/78
Vlag van Zweden Malmö 1 1 0 1 1978/79
Vlag van Italië AS Roma 1 1 1 2 1983/84
Vlag van Italië Sampdoria 1 1 0 1 1991/92
Vlag van Duitsland Bayer Leverkusen 1 1 0 1 2001/02
Vlag van Frankrijk Monaco 1 1 3 4 2003/04
Vlag van Engeland Arsenal 1 1 1 2 2005/06
Vlag van Engeland Tottenham Hotspur 1 1 1 2 2018/19
Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain 1 1 2 3 2019/20
Vlag van Oekraïne Dynamo Kiev 0 0 3 3
Vlag van Bulgarije (1971-1990) CSKA Sofia 0 0 2 2
Vlag van Zwitserland Zürich 0 0 2 2
Vlag van Zweden Göteborg 0 0 2 2
Vlag van Frankrijk Olympique Lyon 0 0 2 2
Vlag van Schotland Rangers 0 0 2 2
Vlag van België Anderlecht 0 0 2 2
Vlag van Spanje Villarreal 0 0 2 2
Vlag van Duitsland Köln 0 0 1 1
Vlag van Zwitserland BSC Young Boys 0 0 1 1
Vlag van Spanje Deportivo La Coruña 0 0 1 1
Vlag van Engeland Derby County 0 0 1 1
Vlag van Roemenië (1965-1989) Dinamo Boekarest 0 0 1 1
Vlag van Tsjecho-Slowakije AS Dukla Praha 0 0 1 1
Vlag van Schotland Dundee 0 0 1 1
Vlag van Schotland Dundee United 0 0 1 1
Vlag van Frankrijk Nantes 0 0 1 1
Vlag van Duitsland Schalke 04 0 0 1 1
Vlag van Oostenrijk Austria Wien 0 0 1 1
Vlag van Turkije Galatasaray 0 0 1 1
Vlag van Frankrijk Bordeaux 0 0 1 1
Vlag van Schotland Hibernian 0 0 1 1
Vlag van Polen (1928-1980) Legia Warschau 0 0 1 1
Vlag van Duitsland Leipzig 0 0 1 1
Vlag van Spanje Real Sociedad 0 0 1 1
Vlag van Oostenrijk Rapid Wien 0 0 1 1
Vlag van Tsjechië Sparta Praag 0 0 1 1
Vlag van Rusland Spartak Moskou 0 0 1 1
Vlag van Slowakije Spartak Trnava 0 0 1 1
Vlag van België Standard Luik 0 0 1 1
Vlag van Hongarije Újpest Dósza 0 0 1 1
Vlag van Hongarije Vasas ETO Győr 0 0 1 1
Vlag van Hongarije Vasas SC 0 0 1 1
Vlag van Polen Widzew Łódź 0 0 1 1

(*) Deze clubs wonnen de drie UEFA-hoofdcompetities

Winnaars per land

Land Aantal bekers Aantal winnende club(s) Aantal verliezende finalisten Aantal verliezende clubs Totaal in de finale
Vlag van Spanje Spanje 20 2 11 4 31
Vlag van Engeland Engeland 15 6 11 7 26
Vlag van Italië Italië 12 3 17 6 29
Vlag van Duitsland (West-)Duitsland 8 3 11 6 19
Vlag van Nederland Nederland 6 3 2 1 8
Vlag van Portugal Portugal 4 2 5 2 9
Vlag van Frankrijk Frankrijk 1 1 6 4 7
Vlag van Schotland Schotland 1 1 1 1 2
Vlag van Roemenië Roemenië 1 1 1 1 2
Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië 1 1 1 1 2
Vlag van Griekenland Griekenland 0 0 1 1 1
Vlag van België België 0 0 1 1 1
Vlag van Zweden Zweden 0 0 1 1 1

Belgische en Nederlandse winnaars

Hieronder een lijst met alle Belgen en Nederlanders die ooit de Europacup I/UEFA Champions League wonnen. Tot en met 1992 alleen zij die in de finale meegespeeld hebben, vanaf 1993 ook zij die bij de selectie hoorden.

Spelers

Nederlanders

* Niet in de finale, wel in een eerdere wedstrijd.
** Reservekeeper, geen minuut gespeeld.
*** Geen minuut gespeeld, wel lid van de selectie.
Bron: European Champions' Club Cup/UEFA Champions League Winning Squads (UEFA)

Belgen

Trainers

Nederlanders
Belgen

Spelers met de meeste overwinningen

Hieronder een lijst met de spelers die het vaakst het toernooi wonnen.

Rank Speler Nationaliteit Overwinningen Club(s) Jaren
5 Francisco Gento Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 6 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966
Daniel Carvajal Vlag van Spanje Spanje 6 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022, 2024
Toni Kroos Vlag van Duitsland Duitsland 6 Bayern München, Real Madrid 2013, 2016, 2017, 2018, 2022, 2024
Luka Modrić Vlag van Kroatië Kroatië 6 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022, 2024
Nacho Fernandez Vlag van Spanje Spanje 6 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022, 2024
2 Alfredo Di Stéfano Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
José María Zárraga Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Héctor Rial Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Marcos Alonso Imaz Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Rafael Lesmes Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Juan Alonso Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Juan Santisteban Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 Real Madrid 1956, 1957, 1958, 1959, 1960
Paolo Maldini Vlag van Italië Italië 5 AC Milan 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
Alessandro Costacurta Vlag van Italië Italië 5 AC Milan 1989, 1990, 1994, 2003, 2007
Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 5 Manchester United, Real Madrid 2008, 2014, 2016, 2017, 2018
Karim Benzema Vlag van Frankrijk Frankrijk 5 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
Marcelo Vlag van Brazilië Brazilië 5 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
Isco Vlag van Spanje Spanje 5 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
Casemiro Vlag van Brazilië Brazilië 5 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
Gareth Bale Vlag van Wales Wales 5 Real Madrid 2014, 2016, 2017, 2018, 2022
Lucas Vázquez Vlag van Spanje Spanje 5 Real Madrid 2016, 2017, 2018, 2022, 2024

Winnaars als speler en als trainer

Hieronder een overzicht met de personen die het toernooi eerst wonnen als speler en later ook als trainer.

Rank Speler Nationaliteit Aantal Overwinning als speler Overwinning als trainer
1 Carlo Ancelotti Vlag van Italië Italië 7 1989, 1990 (AC Milan) 2003, 2007 (AC Milan), 2014, 2022, 2024 (Real Madrid)
2 Miguel Muñoz Vlag van Spanje (11 okt. 1945- 20 jan. 1977) Spanje 5 1956, 1957, 1958 (Real Madrid) 1960, 1966 (Real Madrid)
3 Johan Cruijff Vlag van Nederland Nederland 4 1971, 1972, 1973 (Ajax) 1992 (FC Barcelona)
4 Frank Rijkaard Vlag van Nederland Nederland 4 1989, 1990 (AC Milan), 1995 (Ajax) 2006 (FC Barcelona)
5 Zinédine Zidane Vlag van Frankrijk Frankrijk 4 2002 (Real Madrid) 2016, 2017, 2018 (Real Madrid)
6 Giovanni Trapattoni Vlag van Italië Italië 3 1963, 1969 (AC Milan) 1985 (Juventus)
7 Pep Guardiola Vlag van Spanje Spanje 3 1992 (FC Barcelona) 2009, 2011 (FC Barcelona), 2023 (Manchester City)

Meeste wedstrijden

Rank Speler Nationaliteit Wedstrijden Club (aantal wedstrijden)
1 Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 183 Manchester United (59), Real Madrid (101), Juventus (23)
2 Iker Casillas Vlag van Spanje Spanje 177 Real Madrid (150), FC Porto (27)
3 Lionel Messi Vlag van Argentinië Argentinië 163 FC Barcelona (149), Paris Saint-Germain (14)
4 Karim Benzema Vlag van Frankrijk Frankrijk 152 Olympique Lyonnais (19), Real Madrid (133)
5 Xavi Hernández Vlag van Spanje Spanje 151 FC Barcelona
6 Ryan Giggs Vlag van Wales Wales 145 Manchester United
7 Thomas Müller Vlag van Duitsland Duitsland 142 Bayern München
Raúl Vlag van Spanje Spanje Real Madrid (130), Schalke 04 (12)
9 Toni Kroos Vlag van Duitsland Duitsland 139 Bayern München (41), Real Madrid (98)
10 Sergio Ramos Vlag van Spanje Spanje 138 Real Madrid (129), Paris Saint-Germain (8)

Vetgedrukt = Nog actief als profvoetballer
Bijgewerkt tot en met 11 juni 2023[1][2]

Topscorers aller tijden

Rank Speler Nationaliteit Doelpunten Club (aantal doelpunten)
1 Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 140 Manchester United (21), Real Madrid (105), Juventus (14)
2 Lionel Messi Vlag van Argentinië Argentinië 129 FC Barcelona (120), Paris Saint-Germain (9)
3 Robert Lewandowski Vlag van Polen Polen 91 Borussia Dortmund (17), FC Bayern München (69), FC Barcelona (5)
4 Karim Benzema Vlag van Frankrijk Frankrijk 90 Olympique Lyonnais (12), Real Madrid (78)
5 Raúl González Blanco Vlag van Spanje Spanje 71 Real Madrid (66), Schalke 04 (5)
6 Ruud van Nistelrooij Vlag van Nederland Nederland 56 PSV (8), Manchester United (35), Real Madrid (13)
7 Thomas Müller Vlag van Duitsland Duitsland 53 Bayern München
8 Thierry Henry Vlag van Frankrijk Frankrijk 50 AS Monaco (7), Arsenal (35), FC Barcelona (8)
9 Alfredo Di Stéfano Vlag van Argentinië Argentinië 49 Real Madrid
10 Andrij Sjevtsjenko Vlag van Oekraïne Oekraïne 48 AC Milan (29), Chelsea (4), Dynamo Kiev (15)
Zlatan Ibrahimović Vlag van Zweden Zweden 48 Ajax (6), Juventus (3), Inter Milan (6), FC Barcelona (4), AC Milan (9), Paris Saint-Germain (20)

Vetgedrukt = Dit seizoen nog actief
Bijgewerkt tot en met 11 juni 2023

Meeste goals in een enkel seizoen

Rank Speler Nationaliteit Doelpunten Club Seizoen
1 Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 17 Real Madrid UEFA Champions League 2013/14
2 Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 16 Real Madrid UEFA Champions League 2015/16
3 Cristiano Ronaldo Vlag van Portugal Portugal 15 Real Madrid UEFA Champions League 2017/18
4 José Altafini Vlag van Brazilië Brazilië 14 AC Milan Europacup I 1962/63
Lionel Messi Vlag van Argentinië Argentinië 14 FC Barcelona UEFA Champions League 2011/12

Bijgewerkt tot en met 27 november 2019[1]

Vetgedrukt = Dit seizoen nog actief
Bijgewerkt tot en met 11 juni 2023

Snelste doelpunten

Rank Speler Nationaliteit Sec Datum Wedstrijd Stadion, stad
1 Roy Makaay Vlag van Nederland Nederland 10,12 7 maart 2007 Bayern München - Real Madrid (2-1) Allianz Arena, München
2 Jonas Vlag van Brazilië Brazilië 10,96 1 november 2011 Valencia (3-1) - Bayer Leverkusen Estadio Mestalla, Valencia
3 Gilberto Silva Vlag van Brazilië Brazilië 20,07 25 september 2002 PSV - Arsenal (0-4) Philips Stadion, Eindhoven
4 Alessandro Del Piero Vlag van Italië Italië 20,12 1 oktober 1997 Manchester United - Juventus (3-2) Old Trafford, Manchester
5 Clarence Seedorf Vlag van Nederland Nederland 21,06 28 september 2005 Schalke 04 - AC Milan (2-2) Arena AufSchalke, Gelsenkirchen
6 Alexandre Pato Vlag van Brazilië Brazilië 24,97 13 september 2011 FC Barcelona - AC Milan (2-2) Camp Nou, Barcelona
7 Marek Kincl Vlag van Tsjechië Tsjechië 25,20 2 november 2005 Club Brugge - Rapid Wien (3-2) Jan Breydelstadion, Brugge

Bijgewerkt tot en met 27 november 2019[1]

Deelnemende clubs 1992-heden

In de onderstaande statistieken zijn de deelnames van alle clubs samengevoegd.

Team 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 aantal
Vlag van Frankrijk Olympique Marseille X X X X X X X X X X X 11
Vlag van Italië AC Milan X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 20
Vlag van Schotland Rangers FC X X X X X X X X X X X 11
Vlag van België Club Brugge X X X X X X X X X X 10
Vlag van Rusland CSKA Moskou X X X X X X X X X X X X 12
Vlag van Zweden Göteborg X X X X 4
Vlag van Portugal Porto X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27
Vlag van Nederland PSV X X X X X X X X X X X X X X X X X 17
Vlag van Spanje FC Barcelona X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27
Vlag van Frankrijk Monaco X X X X X X X X X 9
Vlag van Rusland Spartak Moskou X X X X X X X X X X X X 12
Vlag van Turkije Galatasaray X X X X X X X X X X X X X X X X X 17
Vlag van Duitsland Werder Bremen X X X X X X X 7
Vlag van België Anderlecht X X X X X X X X X X X X 12
Vlag van Nederland Ajax X X X X X X X X X X X X X X X X X X 18
Vlag van Engeland Manchester United X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 25
Vlag van Frankrijk Paris Saint-Germain X X X X X X X X X X X X X X X X 16
Vlag van Duitsland FC Bayern München X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 27
Vlag van Oekraïne Dynamo Kiev X X X X X X X X X X X X X X X X X X 18
Vlag van Portugal Benfica X X X X X X X X X X X X X X X X X X 18
Vlag van Kroatië Hajduk Split X 1
Vlag van Roemenië Steaua Boekarest X X X X X X X 7
Vlag van Oostenrijk Red Bull Salzburg X X X X X X 6
Vlag van Griekenland AEK Athene X X X X X 5
Vlag van Griekenland Panathinaikos X X X X X X X X X X 10
Vlag van Frankrijk FC Nantes X X 2
Vlag van Denemarken Aalborg BK X X 2
Vlag van Polen Legia Warschau X X 2
Vlag van Noorwegen Rosenborg BK X X X X X X X X X X X 11
Vlag van Engeland Blackburn Rovers X 1
Vlag van Italië Juventus X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 23
Vlag van Duitsland Borussia Dortmund X X X X X X X X X X X X X X X X X X 18
Vlag van Spanje Real Madrid X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 28
Vlag van Hongarije Ferencváros X X 2
Vlag van Zwitserland Grasshoppers X X 2
Vlag van Frankrijk AJ Auxerre X X X 3
Vlag van Spanje Atlético Madrid X X X X X X X X X X X X X X 14
Vlag van Polen Widzew Łódź X 1
Vlag van Turkije Fenerbahçe X X X X X X 6
Vlag van Oostenrijk Rapid Wien X X 2
Vlag van Italië Parma X 1
Vlag van Tsjechië Sparta Praag X X X X X X X 7
Vlag van Nederland Feyenoord X X X X X X 6
Vlag van Slowakije FC VSS Košice X 1
Vlag van Engeland Newcastle United X X X 3
Vlag van Griekenland Olympiakos X X X X X X X X X X X X X X X X X X 18
Vlag van Turkije Beşiktaş X X X X X X X X 8
Vlag van Duitsland Bayer 04 Leverkusen X X X X X X X X X X X X X 13
Vlag van Portugal Sporting Lissabon X X X X X X X X X X 10
Vlag van België Lierse SK X 1
Vlag van Kroatië Dinamo Zagreb X X X X X X X X 8
Vlag van Spanje Athletic Bilbao X X 2
Vlag van Italië Inter Milan X X X X X X X X X X X X X X X X X 17
Vlag van Oostenrijk Sturm Graz X X X 3
Vlag van Denemarken Brøndby IF X 1
Vlag van Frankrijk RC Lens X X X 3
Vlag van Engeland Arsenal X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 20
Vlag van Duitsland 1. FC Kaiserslautern X 1
Vlag van Finland HJK Helsinki X 1
Vlag van Italië Lazio X X X X X X X 7
Vlag van Spanje Valencia X X X X X X X X X X X X 12
Vlag van Slovenië NK Maribor X X X 3
Vlag van Italië Fiorentina X X X 3
Vlag van Zweden AIK X 1
Vlag van Portugal Boavista X X 2
Vlag van Noorwegen Molde FK X 1
Vlag van Frankrijk Girondins Bordeaux X X X X 4
Vlag van Nederland Willem II X 1
Vlag van Engeland Chelsea X X X X X X X X X X X X X X X X X X X 19
Vlag van Duitsland Hertha BSC X 1
Vlag van Oekraïne Sjachtar Donetsk X X X X X X X X X X X X X X X X X X 18
Vlag van Frankrijk Olympique Lyon X X X X X X X X X X X X X X X 15
Vlag van Nederland sc Heerenveen X 1
Vlag van Spanje Deportivo la Coruña X X X X X 5
Vlag van Duitsland Hamburger SV X X 2
Vlag van Zweden Helsingborgs IF X 1
Vlag van Engeland Leeds United X 1
Vlag van Italië AS Roma X X X X X X X X X X X 11
Vlag van Rusland Lokomotiv Moskou X X X X X X 6
Vlag van Engeland Liverpool X X X X X X X X X X X X X X X 15
Vlag van Spanje Real Mallorca X 1
Vlag van Duitsland Schalke 04 X X X X X X X X 8
Vlag van Schotland Celtic X X X X X X X X X X X X 12
Vlag van Frankrijk Lille X X X X X X X 7
Vlag van Zwitserland FC Basel X X X X X X X X 8
Vlag van België KRC Genk X X X 3
Vlag van Israël Maccabi Haifa X X X 3
Vlag van Spanje Real Sociedad X X X 3
Vlag van Duitsland VfB Stuttgart X X X 3
Vlag van Servië FK Partizan X X 2
Vlag van Spanje Celta de Vigo X 1
Vlag van Israël Maccabi Tel Aviv X X 2
Vlag van Zwitserland FC Thun X 1
Vlag van Italië Udinese X 1
Vlag van Spanje Villarreal X X X X 4
Vlag van Spanje Real Betis X 1
Vlag van Slowakije FC Petržalka X 1
Vlag van Bulgarije Levski Sofia X 1
Vlag van Denemarken FC Kopenhagen X X X X X X 6
Vlag van Spanje Sevilla X X X X X X X X X 9
Vlag van Tsjechië Slavia Praag X X 2
Vlag van Roemenië CFR Cluj X X X 3
Vlag van Cyprus Anorthosis Famagusta X 1
Vlag van Rusland Zenit X X X X X X X X X 9
Vlag van Wit-Rusland BATE Borisov X X X X X 5
Vlag van Nederland AZ X 1
Vlag van Duitsland VfL Wolfsburg X X X 3
Vlag van België Standard Luik X 1
Vlag van Zwitserland Zürich X 1
Vlag van Rusland Rubin Kazan X X 2
Vlag van Roemenië Unirea Urziceni X 1
Vlag van Cyprus APOEL X X X X 4
Vlag van Hongarije Debreceni VSC X 1
Vlag van Engeland Tottenham X X X X X X 6
Vlag van Portugal SC Braga X X X 3
Vlag van Israël Hapoel Tel Aviv X 1
Vlag van Nederland FC Twente X 1
Vlag van Slowakije MŠK Žilina X 1
Vlag van Turkije Bursaspor X 1
Vlag van Engeland Manchester City X X X X X X X X X X X X X 13
Vlag van Italië Napoli X X X X X X X X 8
Vlag van Turkije Trabzonspor X 1
Vlag van Tsjechië Viktoria Plzeň X X X - X 4
Vlag van Roemenië Oțelul Galați X 1
Vlag van Spanje Málaga X 1
Vlag van Frankrijk Montpellier X 1
Vlag van Denemarken FC Nordsjælland X 1
Vlag van Oostenrijk Austria Wien X 1
Vlag van Bulgarije PFK Ludogorets X X 2
Vlag van Zweden Malmö FF X X X 3
Vlag van Duitsland Borussia Mönchengladbach X X X 3
Vlag van België AA Gent X 1
Vlag van Kazachstan Astana FK X 1
Vlag van Engeland Leicester City X 1
Vlag van Rusland FK Rostov X 1
Vlag van Azerbeidzjan FK Qarabağ X 1
Vlag van Duitsland Leipzig X X X X X X 6
Vlag van Zwitserland BSC Young Boys X X X 2
Vlag van Duitsland TSG Hoffenheim X 1
Vlag van Servië Rode Ster Belgrado X X X 3
Vlag van Italië Atalanta Bergamo X X X 3
Vlag van Rusland FK Krasnodar X 1
Vlag van Turkije Istanbul Başakşehir X 1
Vlag van Denemarken FC Midtjylland X 1
Vlag van Frankrijk Stade Rennes X 1
Vlag van Moldavië FC Sheriff X 1
Vlag van Duitsland Eintracht Frankfurt X 1
Vlag van België Antwerp X 1
Vlag van Duitsland Union Berlin X 1

Trivia

De originele beker die Feyenoord als eerste Nederlandse club in 1970 won, staat in het Ajax-museum. De reden is, dat de wisseltrofee behouden mocht worden als een club drie jaar achter elkaar de Europacup won en Ajax dat dus deed in 1971, 1972 en 1973.

Externe links

Zie de categorie UEFA Champions League van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.