Stadion Feijenoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stadion Feijenoord
Stadion Feijenoord
UEFA SterSterSterSterSter
Bijnaam De Kuip
Plaats Vlag Rotterdam Rotterdam, Nederland
Capaciteit 51.117[1]
Bouwjaar 1935–1937
Geopend 27 maart 1937
Architect(en) Leendert van der Vlugt
Broekbakema (renovatie)
Eigenaar Stadion Feijenoord N.V.
Bespelers Feijenoord (1937–1974)
Feyenoord (1974–heden)
Xerxes (1945–1946)
SVV (1990–1991)
Nederlands elftal
Finalisten KNVB beker
Eerste wedstrijd maart 1937
FeijenoordBeerschot VAC (5–2)
Gerenoveerd 1994
Veldafmetingen 105 × 68 meter
Naam tribunes Gerard Meijertribune, Maastribune, Willem van Hanegemtribune, Olympiatribune
Plattegrond
Portaal  Portaalicoon   Sport

Stadion Feijenoord, in de volksmond De Kuip, is een voetbalstadion in Rotterdam-Zuid (IJsselmonde). Het is een stadion met voetbalhistorie waar de betaaldvoetbalclub Feyenoord zijn thuiswedstrijden speelt. Drijvende kracht achter de bouw van dit stadion was Feyenoordvoorzitter Leen van Zandvliet, naar wie tevens het aanliggende plein is vernoemd. Het stadion werd ontworpen door de architect Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Met de bouw werd in 1935 begonnen; de opening was op 27 maart 1937. Van der Vlugt overleed in 1936 en heeft dus de opening niet meegemaakt.

De naam van het stadion wordt op verschillende wijzen gespeld. De eigenaar van het stadion is als 'Stadion Feijenoord N.V.' (met ij) ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel.[2] Deze spelwijze wordt ook gebruikt op de website van het stadion.[1] Onder andere in het Rotterdamse Stadsarchief, op briefpapier en boven de ingang aan de Olympiazijde (zie foto hiernaast) wordt daarentegen een y gebruikt: Stadion Feyenoord.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Plannen en bouw[bewerken | brontekst bewerken]

Opening Feijenoordstadion met estafetteloop

Al decennialang is Feyenoord de 'bewoner' van De Kuip. Het stadion is ontworpen door architect Van der Vlugt. Grote man achter dit idee was Leen van Zandvliet. De voorzitter van Feyenoord in de jaren 30 riep op een dag uit "Ik heb het, ik heb het!" Hij was wakker geworden uit een droom; hij schreef het idee snel op een kladblok. De vorm van het stadion, met een 'loshangende' tweede ring zodat niets het uitzicht van de toeschouwers zou belemmeren, zou zijn droom tot hem zijn gekomen. Enkele maanden later werd architect Van der Vlugt uitgenodigd voor een gesprek. Een stadion met twee verdiepingen moest gerealiseerd worden. De kern van het gesprek was 'eenvoud', verfraaiingen kwamen er niet aan te pas.

In 1934 maakte Van Zandvliet enkele trips naar het buitenland om op zoek te gaan naar andere, soortgelijke stadions. Het Highbury van Arsenal FC maakte indruk op hem. Dat had namelijk ook sinds 1932 twee verdiepingen, hetzelfde idee als Van Zandvliet dus. Van Zandvliet vond dat de enorme toestroom van publiek tijdens wedstrijden van Feyenoord de bouw van een modern voetbalstadion met plaats voor tienduizenden toeschouwers rechtvaardigde. Hij ondernam tevens een studiereis naar Amerika en bezocht het stadion van de Boston Red Sox wat hem inspireerde om deze nieuwe inzichten van faciliteiten gecombineerd met meerdere lagen waarvanuit elk gezichtspunt de wedstrijd toch goed te zien zou zijn te verwezenlijken. Voor de financiering steunde hij op havenbaron Daniël George van Beuningen.

Eind 1934 werd er contact gezocht met Braat-constructiewerkplaatsen. Die wilde de taak op zich nemen en ging aan de slag. Een voetbalwedstrijd duurt twee keer drie kwartier. Tussendoor moet men spanning kwijt en wat kunnen eten. Zo zijn er dus zowel onder als boven toiletten tussen de stalen spanten gebouwd. Tevens moest er plaats zijn voor een vergaderruimte, een werkvloer, kleedlokalen, een hokje voor de officials en er is een politiebureau en ook nog een brandweerkazerne en het bevat ook nog eens vier woningen. De trappen aan de buitenzijde van het stadion konden tevens als tribune dienen voor het trainingsveld. Van Zandvliet had haast; zo gauw er een bouwtekening klaar was, gaf hij direct de opdracht om te beginnen met de bouw van het stadion.

De eerste paal werd geslagen door Puck van Heel op 16 september 1935. Daarna werden er nog 578 heipalen 21 meter diep de grond ingeslagen. De bouw van het stadion werd in 1936 afgerond, maar doordat de door de gemeente beloofde infrastructuur rondom het stadion nog niet was aangelegd, stond het stadion er maandenlang onbruikbaar bij en vond de opening pas in maart 1937 plaats. Stadion Feijenoord had een capaciteit van 65.000, met onder meer veel staanplaatsen. Bij de kampioenswedstrijd van SVV tegen Heerenveen in 1949, zou een recordaantal van 69.300 toeschouwers aanwezig zijn geweest. Na enkele verbouwingen is de capaciteit teruggebracht tot 51.117 toeschouwers. Uit veiligheidsoverwegingen worden tegenwoordig nog minder mensen in het stadion toegelaten, waardoor wedstrijden uitverkocht zijn wanneer er 47.500 toeschouwers aanwezig zijn.

Het jaar 1936 was belangrijk voor de bouw van Stadion Feijenoord. Aan het stadion werden hoge eisen gesteld. Door 1500 mensen (onder meer mariniers en werklozen) werd dit stadion 'uitgetest'. Voor de grasmat werd zand uit Wassenaar gehaald en er werd speciaal gras geïmporteerd. Het stadion heeft tot op de dag van vandaag een goede staat van dienst voor wat betreft de grasmat.

Het stadion werd officieel opgeleverd op 23 juli 1937. Vóór deze officiële opening werd echter al in maart 1937, in de stromende regen, de eerste wedstrijd in Stadion Feijenoord gespeeld. Feyenoord en Beerschot maakten er een leuke wedstrijd van, waarbij Leen Vente het eerste doelpunt ooit in De Kuip scoorde. De Rotterdammers wonnen uiteindelijk met 5–2 van Beerschot, voor 37.825 toeschouwers. Feyenoord domineerde onder aanvoerder Puck van Heel. De slotfase van de openingswedstrijd was rechtstreeks op de radio te beluisteren, met commentaar van Han Hollander.

De tweede wedstrijd was er een tussen Nederland en België. Nederland won met 1-0, met als opvallend feit dat het weer Leen Vente was die, nota bene in hetzelfde doel, het eerste doelpunt als speler van het Nederlands voetbalelftal in dit stadion scoorde. Inmiddels heeft het Nederlands voetbalelftal meer dan 100 keer in Stadion Feijenoord gespeeld, ex-international Frank de Boer speelde zijn 100e interland in Stadion Feijenoord. Opvallend genoeg was dit ook de 100e wedstrijd die het Nederlands voetbalelftal in Stadion Feijenoord speelde. In de Tweede Wereldoorlog dreigde De Kuip te worden gesloopt, maar hoogstwaarschijnlijk door gemanipuleer met de opbrengst van het staal (opzettelijk te laag opgegeven), bleef het stadion gespaard.

In 1957, toen de vier kenmerkende lichtmasten van De Kuip voor het eerst aangingen, hadden deze een kracht van 200 lux. Anno 2018 is dat acht keer zoveel. In totaal zitten er in de lichtmasten 288 gasontladingslampen van 2000 watt, dat zijn er 72 per mast.

Stadion Feijenoord was niet alleen een voetbalstadion. Het bood ook ruimte aan andere sportactiviteiten: speedway, boks-, turn- en atletiekwedstrijden. In 1939 werden de Nederlandse atletiekkampioenschappen er gehouden.

Einde nabij[bewerken | brontekst bewerken]

Stadion Feijenoord gezien vanuit Vak X

De bestaanszekerheid van Stadion Feijenoord is niet absoluut. Drie keer waren er plannen om het stadion te slopen.

 • Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er dringend behoefte aan hoogwaardig staal. Staal was de kern van het stadion, en dus doelwit geworden. De liquidatie was nabij. Het plan vond geen doorgang. Het verhaal gaat op Zuid, dat toen de Duitsers kwamen inspecteren hoeveel tonnen staal ze konden winnen, de toenmalige directeur van het stadion slechts een derde van de werkelijke hoeveelheid opgaf. Dat maakte het slopen oninteressant.
 • In 1984 wilden de gemeenten Rotterdam en Amsterdam, de Olympische Spelen van 1992 naar Nederland halen. Er waren plannen voor een nieuw Olympisch Stadion, dat precies op de plek van Stadion Feijenoord zou moeten komen. Ook dat plan vond geen doorgang.
 • In de jaren negentig werd betonrot en erosie geconstateerd, en ontstond het gevaar dat Stadion Feijenoord niet meer aan de kwaliteitseisen kon voldoen. Slopen was een optie maar uiteindelijk is een renovatie uitgevoerd.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Stadion Feijenoord gezien vanaf de overkapping.

Het streven was een multifunctioneel stadion waar heel Rotterdam, en het liefst heel Nederland, plezier van zou hebben. In 1993 kwamen er plannen op tafel, die in 1994 gerealiseerd werden. Zwarts & Jansma architecten heeft , samen met Van den Broek en Bakema (nu Broekbakema en uitloper van het bureau van Van der Vlugt) werd het stadion gerenoveerd. Het doel was dus om het stadion multifunctioneler te maken. Het rendement moest omhoog. Het vernieuwde stadion werd op woensdag 16 november 1994 officieel in gebruik genomen. Prins Willem Alexander verrichtte de heropening. De wedstrijd was een interland: Nederland-Tsjechië. Met het vernieuwde Stadion Feijenoord was Nederland een multifunctioneel gebouw rijker, en Feyenoord een voetbaltempel.

Het Maasgebouw werd eveneens geïntroduceerd. Het bevat eveneens twee verdiepingen en is ook multifunctioneel met zeven grote zalen. Onder meer: een grote receptie, een brasserie, een museum en kantoren. Roltrappen verbinden het Maasgebouw met de eerste ring van het stadion.

Tijdens de bouw werd er zelfs gevoetbald, er werd onder meer een bekerfinale gespeeld en een concert van Pink Floyd gegeven. De totale renovatie duurde acht maanden, er zat wel een grote voetbalpauze tussen omdat het WK gehouden werd in de Verenigde Staten. Voor de complete renovatie is 120 miljoen gulden neergelegd. Investeerders zagen het meteen zitten in een vernieuwd Stadion Feijenoord; ze hadden al plannen voor een totaal nieuwe Kuip. Stadion Feijenoord mag zonder toestemming van de Rotterdamse gemeenteraad niet gesloopt worden omdat het gebouw de status van gemeentelijk monument heeft.

Het stadion na de renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het Maasgebouw met op de voorgrond toen nog het trainingsveld

Stadion Feijenoord heeft een grote facelift ondergaan. Zo is 85% van het stadion nu overdekt, waar dit eerder niet het geval was. Om popconcerten blijvend mogelijk te maken, is de kap niet groter gemaakt. Door de bouw van de Amsterdam ArenA en GelreDome heeft het stadion echter twee concurrenten gekregen en is het aantal concerten teruggelopen. De capaciteit is teruggebracht naar 51.117 zitplaatsen. De hekken die om het veld stonden werden vervangen door een drie meter diepe gracht. De bestaande staal- en betonconstructies, tribunes, trappen, balustrades en sanitaire voorzieningen zijn ook onder handen genomen en gerenoveerd. De spelers kregen betere kleedlokalen en de persruimtes zijn uitgebreid. Bij voetbalwedstrijden zijn minimaal 800 plaatsen gereserveerd voor de supporters van de tegenpartij.

Ook werden de business-units geïntroduceerd. Er werden 40 units gemaakt, elk 40 vierkante meter groot. Er kwamen veel nieuwe zalen die elk een eigen naam kregen. Voorbeelden daarvan zijn: de Guus Broxzaal, de Cor Kieboomzaal, de Coen Moulijnzaal, de Bas Paauwezaal, de Ernst Happelzaal en de Puck van Heelzaal.

Renovatie Olympiazijde[bewerken | brontekst bewerken]

De Olympiazijde werd tien jaar na de grote renovatie ook onder handen genomen. De Olympiazijde is de oudste zijde in het Stadion Feijenoord. De ruimtes waren echter te klein en dienden gemoderniseerd te worden om bij grote evenementen ook gebruikt te kunnen worden. Ook de zalen van de Olympiazijde kregen een nieuwe naam. Onder meer Van Zandvliet kreeg een zaal naar zich vernoemd.

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 2006 en 2013 waren de gemeente Rotterdam en Feyenoord onder de werknaam Nieuwe Kuip bezig met plannen voor een nieuw stadion, dat uiterlijk in 2018 had moeten verrijzen. Omdat het huidige stadion onvoldoende ruimte biedt om Feyenoord verder te laten groeien, werd er gewerkt aan plannen voor een stadion met 63.000 plaatsen. Het stadion moest verrijzen op Sportcomplex Varkenoord, vlak bij het bestaande stadion. Men had daarbij de intentie om het huidige Stadion Feyenoord, dat op de monumentenlijst staat, een nieuwe functie te geven. Op 10 juli 2013, toen er in de gemeenteraad geen meerderheid te vinden bleek voor een garantstelling, werd duidelijk dat er geen nieuwe Kuip zou komen.[3]

Op 1 mei 2014 werd besloten de bestaande Kuip grondig te verbouwen, waardoor het met 70.000 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland zou worden. De kosten vielen evenwel veel hoger uit dan verwacht. Begin maart 2015 bleek dat de diverse betrokken partijen, waaronder de eigenaars van het stadion en enkele aannemers, geen voor alle partijen acceptabele oplossing konden vinden. De onderhandelingen werden daarop gestaakt. De 'vernieuwbouw' was daarmee van de baan.[4]

Op 18 maart 2016 werd bekendgemaakt dat Feyenoord de voorkeur geeft aan een nieuwe locatie langs de Maas, ter hoogte van de woonwijk De Veranda. Hier zou een nieuw complex, als onderdeel van gebiedsontwikkeling Feyenoord City, gebouwd moeten worden. De Kuip zou in deze plannen een andere bestemming krijgen.[5] Het nieuwe stadion moet een capaciteit van 63.000 toeschouwers krijgen.

Zie Het Nieuwe Stadion voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Architectuur[bewerken | brontekst bewerken]

Henk Chabot, De voetballer (1937)
 • Een tweede tribune die als een balkon boven de eerste ring hing, bestond al. Maar geen stadion had zo'n tweede ring vrijdragend, zonder steunpilaren in het zicht. Ook niet de honkbal-stadions, zoals die indertijd ontworpen werden.
 • Een doorlopende, rondgaande tribune was nieuw. Engelse stadions hadden (en hebben) grote tribune-bouwwerken, maar altijd als vier blokken langs het veld, met open of opgevulde hoeken. In Stadion Feijenoord is de vorm van de plattegrond overal gekromd, ook aan de lange zijde, zodat een echte kring ontstaat.
 • Het gebruik van staal en glas maakt het geheel licht en luchtig. Beton was sterk in opkomst, maar zou niet zulke slanke spanten hebben opgeleverd. Bovendien was de achterwand van de ondertribune uitgevoerd als glaswand. Daardoor is de eerste ring vanuit de achterzijde licht en vanaf het veld gezien lijkt de tweede ring zelfs te zweven. Vanwege het gevaar zijn deze glaswanden vervangen door ondoorzichtig kunststof.
 • De trappen aan de buitenzijde zijn opvallend, maar niet brekend gemaakt. In feite bestaat elk trappenhuis uit twee complete, in elkaar gevlochten trappen (ongeveer zoals de DNA-structuur met een dubbele helix, pas 16 jaar later ontdekt).
 • Uiteindelijk volgt, in 1994, het nieuwe dak ook de rondgaande, kuipvormige lijnen. En ook vrijdragend (alsof de dakgoot de trek opvangt), met een lichtwand voor de zwevende indruk. Deze constructie werd mogelijk door nieuwe computerprogrammatuur, die lichter en sterker construeren mogelijk maakte. Deze derde ring ligt gewoon op de onderliggende tweede ring en door z'n driekante doorsnede en stijfheid zakt hij niet door.
 • Al sedert de opening wordt de ingang onder de Maastribunes opgesierd door het betonnen beeld 'De voetballer' alias 'de Pienantie' - en op 9 maart 1937, een dag voor de onthulling, door de Telegraaf 'Manus Gorilla' werd gedoopt - van Henk Chabot.
 • Dolf Henkes maakte voor de toenmalige koffiekamer een voetbalvierluik.

Grasmat[bewerken | brontekst bewerken]

 • 1937: aanleg veld
 • 1995: nieuw veld in verband met degeneratie van het gras na de renovatie in 1994
 • 1998: nieuw veld in verband met aanleg van veldverwarming
 • 2004: nieuw veld in verband met aanleg Grass Masterveld
 • 2008: nieuw veld
 • 2011: nieuw, verbeterd veld
 • 2013: nieuw veld
 • 2014: nieuw veld[6]
 • 2015: nieuw veld[7]
 • 2016 nieuw veld na Monster Jam
 • 2018 nieuw veld na Monster Jam[8]

Belangrijke wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

In Stadion Feijenoord werd in 1950 voor het eerst de finale om de KNVB beker gespeeld en sinds medio jaren tachtig is het traditioneel het toneel van de finale van het Nederlands bekertoernooi. In 1991, 1992, 1993 en 1995 werd ook de finale om de Super Cup, de voorloper van de Johan Cruijff Schaal in Stadion Feijenoord gespeeld.

In het stadion is tien keer een Europacupfinale gespeeld. Ook de finale van Euro 2000 werd in Stadion Feijenoord gespeeld.

Clubwedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1 15 mei 1963 Tottenham HotspurAtlético Madrid 5 – 1 Finale Europacup II 1963 49.000
2 23 mei 1968 AC MilanHamburger SV 2 – 0 Finale Europacup II 1968 53.000
3 31 mei 1972 AjaxInternazionale 2 – 0 Finale Europacup I 1972 61.354
4 8 mei 1974 FC MagdeburgAC Milan 2 – 0 Finale Europacup II 1974 6.461
5 22 mei 1974 FeyenoordTottenham Hotspur 2 – 0 Finale UEFA Cup 1974 46.281
6 26 mei 1982 Aston VillaBayern München 1 – 0 Finale Europacup I 1982 45.000
7 15 mei 1985 EvertonRapid Wien 3 – 1 Finale Europacup II 1985 38.500
8 15 mei 1991 Manchester UnitedFC Barcelona 2 – 1 Finale Europacup II 1991 43.500
9 14 mei 1997 FC BarcelonaParis Saint-Germain 1 – 0 Finale Europacup II 1997 52.000
10 8 mei 2002 FeyenoordBorussia Dortmund 3 – 2 Finale UEFA Cup 2002 48.500

EK-interlands[bewerken | brontekst bewerken]

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie Toeschouwers
1 13 juni 2000 Vlag van Spanje SpanjeNoorwegen Vlag van Noorwegen 0 – 1 EK 2000 - Groepsfase (C) 41.000
2 16 juni 2000 Vlag van Denemarken DenemarkenNederland Vlag van Nederland 0 – 3 EK 2000 - Groepsfase (D) 48.200
3 20 juni 2000 Vlag van Portugal PortugalDuitsland Vlag van Duitsland 3 – 0 EK 2000 - Groepsfase (A) 51.500
4 25 juni 2000 Vlag van Nederland NederlandJoegoslavië Vlag van Joegoslavië 6 – 1 EK 2000 - Kwartfinale 51.500
5 2 juli 2000 Vlag van Frankrijk FrankrijkItalië Vlag van Italië 2 – 1 n.v. Finale EK 2000 48.200

Concerten[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve voor voetbalwedstrijden wordt het stadion ook gebruikt bij popconcerten. De eersten die optraden in de Kuip waren Bob Dylan en Eric Clapton in 1978. Daarna volgden onder meer Rammstein, Prince, The Rolling Stones, Metallica, Rod Stewart, Pink Floyd, U2, Michael Jackson, David Bowie, Tina Turner, Madonna, George Michael, Bruce Springsteen, Marco Borsato en Guns N' Roses. In 1995 gaf René Froger twee uitverkochte optredens als eerste Nederlandse artiest in een stadionconcert. Ter herinnering hieraan kreeg hij de middenstip aangeboden.[9] In de zomer van 2008 hebben ook Kane en Doe Maar nog opgetreden in het stadion. In 2021 gaven The Streamers hun afscheidsconcert in een vanwege de coronamaatregelen leeg stadion De Kuip.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • In totaal zitten er in de lichtmasten 288 lampen van 2000 watt, dat zijn er 72 per mast.
 • Het Feyenoordlegioen noemt het stadion al jaren liefkozend De Voetbaltempel,[10] soms met de toevoeging aan de Maas.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Feijenoord Stadion van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Voorganger:
Kromme Zandweg
Stadions van Feijenoord / Feyenoord
Stadion Feijenoord, 1937–heden
Opvolger:
Voorganger:
Schiekanaal
Stadions van Xerxes
Stadion Feijenoord, 1945–1946
Opvolger:
Xerxesweg
Voorganger:
Harga
Stadions van SVV
Stadion Feijenoord, 1990–1991
Opvolger:
Fusie met FC Dordrecht

Abe Lenstra Stadion (sc Heerenveen) · De Adelaarshorst (Go Ahead Eagles) · AFAS Stadion (AZ) · Cambuurstadion (SC Cambuur) · Erve Asito (Heracles Almelo) · Euroborg (FC Groningen) · Stadion Feijenoord (Feyenoord) · Fortuna Sittard Stadion (Fortuna Sittard) · Stadion Galgenwaard (FC Utrecht) · GelreDome (Vitesse) · De Goffert (N.E.C.) · De Grolsch Veste (FC Twente) · Johan Cruijff ArenA (Ajax) · Het Kasteel (Sparta Rotterdam) · Koning Willem II Stadion (Willem II) · MAC³PARK stadion (PEC Zwolle) · Mandemakers Stadion (RKC Waalwijk) · Philips Stadion (PSV)

AFAS Trainingscomplex (Jong AZ) · BUKO Stadion (Telstar) · Cars Jeans Stadion (ADO Den Haag) · Covebo Stadion - De Koel - (VVV-Venlo) · Frans Heesenstadion (TOP Oss) · Stadion Galgenwaard (Jong FC Utrecht) · De Geusselt (MVV Maastricht) · De Herdgang (Jong PSV) · Jan Louwers Stadion (FC Eindhoven) · Kras Stadion (FC Volendam) · De Oude Meerdijk (FC Emmen) · Parkstad Limburg Stadion (Roda JC Kerkrade) · Rat Verlegh Stadion (NAC Breda) · Riwal Hoogwerkers Stadion (FC Dordrecht) · SolarUnie Stadion (Helmond Sport) · De Toekomst (Jong Ajax) · Van Donge & De Roo Stadion (Excelsior) · De Vijverberg (De Graafschap) · De Vliert (FC Den Bosch) · Yanmar Stadion (Almere City FC)

Voormalige stadions

Alkmaarderhout (Alkmaar '54/AZ '67/AZ) · Baandert (Sittardia) · De Baandert (Sittardia/FSC/Fortuna Sittard) · NAC-stadion aan de Beatrixstraat (NAC Breda) · De Berckt (SC Venlo'54/VVV) · Berg & Bos (AGOVV Apeldoorn) · Birkhoven (SC Amersfoort/HVC) · De Blauwe Kei (Baronie) · Bornsestraat (Heracles/SC Heracles '74) · De Boschpoort (MVV) · Botenlaan (Brabantia) · De Braak (Helmondia '55) · Brasserskade (DHC) · Breestraat (KFC/FC Zaanstreek) · Buiksloterbanne (De Volewijckers) · Sportpark Cambuur (Leeuwarden) · Damlaan (Hermes DVS) · Het Diekman (SC Enschede/FC Twente) · Duinhorst (Den Haag/Flamingo's '54) · Esserberg (Be Quick) · Fatimastraat (Baronie) · Stadion Feijenoord (SVV) · Floreslaan (Fortuna Vlaardingen/FC Vlaardingen '74) · Frankelandsedijk (SVV) · Galgenwaard (DOS/Velox) · Gemeentelijke Sportpark Hilversum (SC 't Gooi/SC Gooiland/Hilversum) · Gemeentelijk Sportpark Tilburg (Willem II/NOAD) · Haarlemstadion (HFC Haarlem) · Harga (Hermes DVS/SVV) · Heekpark (SC Enschede/Enschedese Boys) · Heekstraat (Rigtersbleek) · Heerlenersteenweg (Juliana) · De Heikant (Achilles '29) · Het Heuveltje (Oldenzaal) · Hoornseveld (ZFC) · Houtrust (Holland Sport/SHS) · Houtsdonk (Helmond) · Industriestraat (NOAD) · Irislaan (VC Vlissingen/VCV Zeeland) · Jonkerbergstraat (Roda Sport) · Kaalheide (Rapid '54/Rapid JC/Roda JC) · Het Kasteel (Xerxes) · Kikkerpolder (UVS) · De Koeburg (Zeist) · Koningsweg (Velox) · De Koog (FC Zaanstreek) · De Kraal (VVV/FC VVV) · Krommedijk (D.F.C./DS '79/SVV/Dordrecht '90) · J.H. Kruisstraat (Heerenveen/sc Heerenveen) · Laan van Vollering (DHC) · De Langeleegte (SC Veendam) · Leenderweg (De Valk) · Liesbosweg (Utrecht) · De Luiten (RBC) · Oosterenkstadion (Zwolsche Boys/PEC Zwolle) · Oosterpark (GVAV/Oosterparkers/FC Groningen) · Mauritsstadion (Fortuna '54/FSC) · De Meer (Ajax) · Mosveld (De Volewijckers) · Nieuw-Monnikenhuize (Vitesse) · Noordersportpark (EDO) · Olympia (RKC Waalwijk) · Olympisch Stadion (Blauw-Wit/Amsterdam/DWS/FC Amsterdam) · Olympisch Stadion (bijveld) (Blauw-Wit/DWS/FC Amsterdam) · De Planeet (SC Drente/Zwartemeer) · RBC-Stadion (RBC) · Reeweg (Emma) · Rolduckerstraat (Kerkrade/Roda Sport) · Rozenoord (DOSKO) · Schoonenberg (Stormvogels/VSV) · Spaarndammerdijk (DWS) · Straatweg (EBOH) · Aan de spoorbrug (LONGA) · Sportparklaan (RCH) · Stadspark (Velocitas) · Thomassen-terrein (Rheden) · Veemarktterrein (FC Utrecht) · Veldwijk (Twentse Profs/Tubantia) · Venweg (Limburgia) · De Vliert (BVV) · Volkspark (Enschedese Boys) · De Vrolijkheid (PEC Zwolle/Zwolsche Boys) · Wageningse Berg (Wageningen/FC Wageningen) · Walvisstraat (ONA) · Wassenaarseweg (UVS) · Westzanerdijk (ZFC) · De Wolfsdonken (Wilhelmina) · Xerxesweg (Xerxes) · Zuidendijk (EBOH) · Zuiderpark (ADO Den Haag) · Zuilen (Elinkwijk)