Bon Jovi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bon Jovi
Bon Jovi
Bon Jovi tijdens een concert in Montreal, 2007
Achtergrondinformatie
Jaren actief 1983 – heden
Oorsprong Vlag van Verenigde Staten Sayreville, New Jersey
Genre(s) Hardrock
Glam metal
AOR
Pop rock
Label(s) Island, Mercury
Leden
Leadzang, gitaar Jon Bon Jovi
Keyboard, achtergrondzang David Bryan
Drums Tico Torres
Basgitaar Hugh McDonald
Leadgitaar Phil X
Oud-leden
Basgitaar Alec John Such
Leadgitaar Richie Sambora
Leadgitaar Dave Sabo
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) Jovi/ Last.fm-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Bon Jovi is een rockband uit de Amerikaanse staat New Jersey, waarvan ruim 140 miljoen albums over de toonbank gingen. De band heeft liveconcerten gespeeld in de grotere steden van Europa, Azië, Australië, Canada en Zuid-Amerika, naast een groot aantal steden in de Verenigde Staten.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Oprichting tot 7800° Fahrenheit (1982 - 1985)[bewerken | brontekst bewerken]

Frontman Jon Bon Jovi (echte naam: John Francis Bongiovi) begon op 13-jarige leeftijd met gitaarspelen. Op die leeftijd begon hij ook zijn eerste bandje, Raze. Toen hij 16 was, ontmoette hij David Bryan op de Sayreville War Memorial High School. Met hem richtte hij de rhythm-and-blues-coverband Atlantic City Expressway op. Ze speelden in bars in New Jersey. In zijn latere tienerjaren speelde Jon in de band John Bongiovi and the Wild Ones, waarmee hij ook weer vooral in New Jersey speelde. Met deze band stond Jon in voorprogramma's van bekendere lokale bands.

In de zomer van 1982, toen hij van school af was en in deeltijd werkte, kreeg Jon een baan bij de Power Station Studios, een New Yorkse muziekstudio waarvan zijn achterneef Tony Bongiovi mede-eigenaar was. Hier maakte Jon een aantal demo's die hij naar verschillende platenmaatschappijen stuurde, maar zonder succes.

Toen Jon 19 was, zong hij "R2-D2 We Wish You a Merry Christmas" op een Star Wars-kerstalbum, Christmas in the Stars, met muziek van John Williams, geproduceerd door Tony Bongiovi van Power Station.

In 1983 schreef een lokaal radiostation een wedstrijd uit om zo de beste band zonder platencontract te vinden. Jon won met het nummer "Runaway", dat hij al in 1980 had geschreven en waarvan de muziek werd verzorgd door musici van de studio. Het nummer werd al gauw populair in New York en omstreken. De studiomusici die Jon hielpen met "Runaway" gingen door het leven onder de naam The All Star Review. Deze groep bestond uit Tim Pierce (gitaar), Roy Bittan (keyboard), Tony Laroca (drums) en Hugh McDonald (basgitaar).

Door de populariteit van "Runaway" had Jon een band nodig. De huidige leden van Bon Jovi hadden elkaar allemaal al weleens ontmoet, maar het duurde tot maart 1984, nadat "Runaway" op nummer 39 kwam te staan in de singles-hitlijst, voor ze bij elkaar kwamen. Bon Jovi was geboren, met naast Jon zelf als line-up David Bryan, Alec John Such en Tico Torres.

Een aantal gitaristen volgde elkaar toen op, onder wie Dave Sabo, die later voor Skid Row ging spelen. Uiteindelijk kwam Richie Sambora bij de band. Voordat hij bij Bon Jovi ging, toerde Richie met Joe Cocker, speelde hij bij de band Mercy en had hij net auditie gedaan voor Kiss. Hij speelde ook op het album Lessons met de band Message.

Tico Torres was toen al een ervaren muzikant. Hij jamde bij Miles Davis en speelde live met de Marvelettes en Chuck Berry. Hij had al op ongeveer 26 albums gespeeld en had net het derde album met Frankie and the Knockouts opgenomen. Dit was een band uit New Jersey die begin jaren 80 een aantal hits had.

Toen ze een keer in het voorprogramma van de band Scandal stonden, werden ze opgemerkt door PolyGram. Hun debuutalbum kwam uit op 21 januari 1984. Dit album werd meer dan 500.000 keer verkocht, en kwam ook in het Verenigd Koninkrijk uit. In 1985 verscheen het in korte tijd opgenomen tweede album, 7800° Fahrenheit. Ondanks dat het door fans gewaardeerd wordt, was het commercieel geen groot succes.

Slippery When Wet tot Keep the Faith (1986 - 1994)[bewerken | brontekst bewerken]

Hun derde album, Slippery When Wet, bracht hun wereldbekendheid met nummers als "Livin' on a Prayer" en "You Give Love a Bad Name". Sinds zijn release eind 1986 werden van het album meer dan 14 miljoen exemplaren verkocht. Tijdens de tour die op dit album volgde, kreeg Jon problemen met zijn stem, als gevolg van de hoge noten en het drukke schema. Met de hulp van een coach kwam hij de tour door. Sindsdien zingt hij lager.

Na het succes van het album Slippery When Wet kwam Bon Jovi in 1988 terug met een nieuw album. Het album New Jersey werd vlak na het einde van de Slippery When Wet Tour opgenomen en met dat album bewees Bon Jovi geen eendagsvlieg te zijn. De nummers "Lay Your Hands on Me", "Born to Be My Baby", "I'll Be There for You" en "Bad Medicine" werden grote hits.

Aan het einde van de The Jersey Syndicate Tour gingen alle bandleden hun eigen weg. Jon Bon Jovi ging met zijn motor door Amerika rijden en schreef de muziek voor zijn soloalbum Blaze of Glory. Richie Sambora maakte ook een soloplaat en liet hiermee zien meer te kunnen dan de achtergrondzang bij Bon Jovi. Het album Stranger in This Town was commercieel gezien een minder groot succes dan het album van Jon.

Na deze rustperiode kwam de band weer bij elkaar om het album Keep the Faith op te nemen. Met dit album liet Bon Jovi zien dat ze wilde doorgroeien en hun muzikale talenten wilden uitbreiden. De nummers "Keep the Faith", "I Believe", "I'll Sleep When I'm Dead", "In These Arms" en "Bed of Roses" werden grote hits. Ook het bijna 10 minuten durende nummer Dry County uit 1994 is afkomstig van dit album.

Greatest Hits[bewerken | brontekst bewerken]

Toen was het tijd om terug te kijken op 10 jaar Bon Jovi. Op 11 oktober 1994 kwam een 'greatest hits'-cd uit met de titel Cross Road waarop alle grote hits stonden inclusief twee nieuwe nummers; "Someday I'll Be Saturday Night" en "Always". De laatste werd de grootste hit die Bon Jovi tot dan toe had gehad.

These Days[bewerken | brontekst bewerken]

Na Crossroad en een tournee bracht Bon Jovi weer een nieuw album uit. Het album These Days was een stuk donkerder dan de vorige albums en wordt door veel fans gezien als het beste album. Het album werd vooral in Europa en Azië een groot succes. In thuisland Amerika waren de fans minder enthousiast en hierdoor besloot de bandleden om na de 'These Days Tour', die ze naar alle uithoeken van de wereld had gebracht, opnieuw even tijd voor zichzelf te nemen. Jon bracht in 1997 zijn soloalbum Destination Anywhere op de markt, terwijl Richie Sambora in 1998 met zijn soloalbum Undiscovered Soul kwam.

Bon Jovi kwam terug in 2000 met de hit "It's My Life". Wereldwijd stonden ze boven aan de hitlijsten. Op 1 september 2000 gaf Bon Jovi een concert in GelreDome.

Have a Nice Day[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 bestond de band 20 jaar en bracht om die reden This Left Feels Right uit. Na dit album kwam Have a Nice Day uit. Hierop stonden onder meer "Have a Nice Day" en "Who Says You Can't Go Home". Nadat het album uitkwam, verkocht de band 100 miljoen platen en bracht daarom een box uit: 100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong. De cover van de box lijkt op een cd die Elvis Presley eerder uitbracht. De titel kreeg veel kritiek, maar de band wilde met deze plaat een statement maken. De band kampt al sinds z'n oprichting in 1983 met hevige kritieken, uit bepaalde hoeken, dat ze 'foute muziek' maken en niet origineel zijn. De titel zou de kritiek moeten pareren.

Lost Highway[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 kwam het album Lost Highway uit. Hierop zijn Nashville-invloeden te merken, omdat het nummer Who Says You Can't Go Home van het album Have a Nice Day uit 2005 in Amerika een grote hit werd. Daar werd een versie van uitgebracht met Jennifer Nettles van de band Sugarland, het werd de eerste countryhit en beloond met een Grammy Award. Op het album staat onder andere het nummer "Seat Next to You". Voor Jon heeft dit nummer betrekking op het missen van zijn vrouw tijdens het toeren en voor Richie is dit nummer gewijd aan het gemis van zijn overleden vader. Hits van dit album zijn titelsong "Lost Highway" en "(You Want To) Make a Memory".

The Circle[bewerken | brontekst bewerken]

Eind 2009 kwam het album The Circle uit. Bon Jovi deed ook twaalf keer de 02-Arena in Londen aan. Deze data stonden eigenlijk gepland voor Michael Jackson, maar door diens dood gingen deze shows niet door. Bon Jovi had een aantal data opgekocht.

Op 24 juli 2011 gaf Bon Jovi een concert op het strand van Zeebrugge in het kader van een nieuwe cd met muzikale hoogtepunten, die op 9 november verscheen. Het was een concert speciaal voor de Benelux en Frankrijk.

What About Now[bewerken | brontekst bewerken]

In 2013 volgde een wereldtournee onder de naam 'Because We Can' en in het voorjaar van dat jaar kwam het album What About Now uit.[1]

In november 2014 werd bekend dat Richie Sambora de band verlaten zou hebben.[2]

Burning Bridges[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 juli 2015 gaf Bon Jovi twee singles uit, "We Do Not Run" en "Saturday Night Gave Me Sunday Morning", voor het album Burning Bridges, dat uitkwam op 21 augustus 2015.

In 2018 werd Bon Jovi opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame en stonden ze weer eenmalig in de originele bezetting op het podium.

Bezetting[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jon Bon Jovi – zang/elektrische gitaar/akoestische gitaar (1983–heden)
  • David Bryan – keyboards/achtergrondzang (1983–heden)
  • Tico Torres – drums/percussie (1983–heden)
  • Phil X – leadgitaar/achtergrondzang (2011, 2013–heden). Sinds 2016 de officiële vervanger van Richie Sambora, die hij eerder al eens verving
  • Hugh McDonald – basgitaar/achtergrondzang (1994–heden). Hoewel McDonald meespeelt op albums en ook met tournees meegaat, werd hij pas in 2016 officieel bandlid

Overige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bobby Bandiera – gitaar/achtergrondzang (2003–2013, alleen bij optredens)

Voormalige bandleden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Alec John Such – basgitaar/achtergrondzang (1983–1994, 2001, 2018)
  • Jeff Kazee – keyboards/achtergrondzang (2003–2006, alleen bij optredens)
  • Lorenza Ponce – viool/achtergrondzang (2007–2008, live)
  • Richie Sambora – elektrische gitaar/akoestische gitaar/achtergrondzang (1983–2013, 2018)

Discografie[bewerken | brontekst bewerken]

Albums[bewerken | brontekst bewerken]

Album met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Album Top 100 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[3]
Bon Jovi 21-01-1984 -
7800° Fahrenheit 12-04-1985 -
Slippery When Wet 01-09-1986 01-11-1986 2 30
New Jersey 22-09-1988 01-10-1988 17 21
Keep the Faith 03-11-1992 14-11-1992 3 105
Cross Road (The Best of Bon Jovi) 10-10-1994 22-10-1994 1(2wk) 70 Verzamelalbum
These Days 11-06-1995 01-07-1995 1(2wk) 55
Crush 29-05-2000 03-06-2000 1(3wk) 49
One Wild Night Live 1985-2001 14-05-2001 19-05-2001 2 23 Livealbum
Bounce 22-08-2002 05-10-2002 2 22
This Left Feels Right 02-11-2003 08-11-2003 6 30 Verzamelalbum
100,000,000 Bon Jovi Fans Can't Be Wrong 22-11-2004 27-11-2004 40 2 Boxset
Have a Nice Day 19-09-2005 24-09-2005 1(1wk) 14
Lost Highway 08-06-2007 16-06-2007 1(1wk) 15
The Circle 10-11-2009 14-11-2009 4 9
Greatest Hits 29-10-2010 06-11-2010 3 27 Verzamelalbum
What About Now 08-03-2013 16-03-2013 2 7
Burning Bridges 21-08-2015 29-08-2015 2 5
This House Is Not for Sale 04-11-2016 12-11-2016 8 4
2020 02-10-2020 09-10-2020 n.n.b.
Album met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 200 albums Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
Crossroad - the best of Bon Jovi 10-10-1994 01-04-1995 14 30 Verzamelalbum
These days 11-06-1995 01-07-1995 3 43
Crush 26-05-2000 10-06-2000 1(3wk) 39
One wild night - live 1985-2001 14-05-2001 19-05-2001 1(5wk) 13 Livealbum
Bounce 23-09-2002 05-10-2002 4(2wk) 6
This left feels right 03-11-2003 15-11-2003 7 18 Verzamelalbum
100,000,000 Bon Jovi fans can't be wrong... 22-11-2004 04-12-2004 73 2 Boxset
Have a nice day 19-09-2005 24-09-2005 5 13
Lost highway 08-06-2007 16-06-2007 7(2wk) 21
The circle 30-10-2009 14-11-2009 31 7
Greatest hits 29-10-2010 06-11-2010 4 58 Verzamelalbum / Goud
What about now ? 08-03-2013 16-03-2013 8 20
New Jersey 19-09-1988 05-07-2014 128 7
Burning bridges 21-08-2015 29-08-2015 11 9 Verzamelalbum
This house is not for sale 04-11-2016 29-10-2016 9 19
2020 02-10-2020 10-10-2020 6 9
Slippery when wet 18-06-1986 20-02-2021 198 1

Singles[bewerken | brontekst bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen[4]
You Give Love a Bad Name 1986 08-11-1986 5 9 Nr. 2 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Livin' on a Prayer 1986 20-12-1986 2 12 Nr. 4 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Wanted Dead or Alive 1987 16-05-1987 24 4 Nr. 20 in de Single Top 100
Never Say Goodbye 1987 05-09-1987 tip11 - Nr. 59 in de Single Top 100
Bad Medicine 1988 08-10-1988 10 7 Nr. 10 in de Single Top 100 / Alarmschijf
I'll Be There for You 1989 13-05-1989 21 5 Nr. 22 in de Single Top 100
Lay Your Hands on Me 1989 26-08-1989 tip10 - Nr. 47 in de Single Top 100
Keep the Faith 1992 17-10-1992 10 9 Nr. 9 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Bed of Roses 1993 13-02-1993 14 17 Nr. 9 in de Single Top 100
In These Arms 1993 01-05-1993 8 8 Nr. 7 in de Single Top 100 / Alarmschijf
I'll Sleep When I'm Dead 1993 21-08-1993 15 6 Nr. 17 in de Single Top 100
I Believe 1993 20-11-1993 28 3 Nr. 32 in de Single Top 100
Dry County 1994 19-03-1994 22 5 Nr. 19 in de Single Top 100
Always 1994 01-10-1994 2 17 Nr. 2 in de Single Top 100
Someday I'll Be Saturday Night 1995 11-03-1995 26 4 Nr. 17 in de Single Top 100
This Ain't a Love Song 1995 10-06-1995 3 10 Nr. 3 in de Single Top 100
Something for the Pain 1995 30-09-1995 18 6 Nr. 14 in de Single Top 100
Lie to Me 1995 25-11-1995 18 7 Nr. 16 in de Single Top 100
These Days 1996 23-03-1996 33 3 Nr. 45 in de Single Top 100
Hey God 1996 29-06-1996 37 2 Nr. 27 in de Single Top 100
Real Life 1999 17-04-1999 31 2 Nr. 36 in de Single Top 100
It's My Life 2000 13-05-2000 1(2wk) 14 Nr. 1 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Say It Isn't So 2000 19-08-2000 26 5 Nr. 24 in de Single Top 100
Thank You for Loving Me 2000 18-11-2000 19 8 Nr. 24 in de Single Top 100
One Wild Night 2001 05-05-2001 8 7 Nr. 17 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Wanted Dead or Alive (Live) 2001 04-08-2001 tip2 - Nr. 26 in de Single Top 100
Everyday 2002 07-09-2002 10 11 Nr. 6 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Misunderstood 2002 30-11-2002 35 4 Nr. 27 in de Single Top 100 / Alarmschijf
All About Lovin' You 2003 10-05-2003 16 8 Nr. 17 in de Single Top 100
It's My Life (akoestisch) 2004 14-02-2004 28 3 Nr. 16 in de Single Top 100
Have a Nice Day 2005 13-08-2005 6 12 Nr. 5 in de Single Top 100 / Alarmschijf
Welcome to Wherever You Are 2005 12-11-2005 tip2 - Nr. 25 in de Single Top 100
Who Says You Can't Go Home 2006 03-06-2006 31 2 Nr. 33 in de Single Top 100
(You Want to) Make a Memory 2007 02-06-2007 14 5 Nr. 9 in de Single Top 100
Lost Highway 2007 28-07-2007 tip13 -
We Weren't Born to Follow 31-08-2009 03-10-2009 tip10 - Nr. 73 in de Single Top 100
Work for the Working Man 2010 22-05-2010 tip12 -
Because We Can 07-01-2013 - - - Nr. 36 in de Single Top 100
Single met hitnotering(en) in de Vlaamse Ultratop 50 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
You Give Love a Bad Name 01-09-1986 15-11-1986 4(3wk) 9 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Livin' on a Prayer 31-10-1986 03-01-1987 3(2wk) 11 Nr. 4 in de Radio 2 Top 30
Wanted Dead or Alive 11-05-1987 30-05-1987 36 1
Never Say Goodbye 14-08-1987 31-10-1987 28 1 Nr. 26 in de Radio 2 Top 30
Bad Medicine 01-09-1988 22-10-1988 31 4 Nr. 20 in de Radio 2 Top 30
I'll Be There for You 15-05-1989 27-05-1989 29(2wk) 2 Nr. 16 in de Radio 2 Top 30
Keep the Faith 13-10-1992 14-11-1992 14 9 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Bed of Roses 11-01-1993 06-03-1993 23 13 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
In These Arms 06-04-1993 29-05-1993 22 7 Nr. 12 in de Radio 2 Top 30
I'll Sleep When I'm Dead 31-07-1993 04-09-1993 40 2 Nr. 25 in de Radio 2 Top 30
Always 20-09-1994 01-10-1994 1(3wk) 25 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Someday I'll Be Saturday Night 13-02-1995 04-03-1995 26 5 Nr. 14 in de Radio 2 Top 30
This Ain't a Love Song 23-05-1995 10-06-1995 11 17 Nr. 11 in de Radio 2 Top 30
Something for the Pain 05-09-1995 07-10-1995 37 4
Lie to Me 03-11-1995 16-12-1995 23 9 Nr. 23 in de Radio 2 Top 30
Real Life 15-03-1999 03-04-1999 tip4 -
It's My Life 23-05-2000 13-05-2000 1(4wk) 21 Nr. 1 in de Radio 2 Top 30
Say It Isn't So 21-07-2000 09-09-2000 45 2
Thank You for Loving Me 27-11-2000 25-11-2000 17 14 Nr. 17 in de Radio 2 Top 30
One Wild Night 30-04-2001 19-05-2001 37 5
Everyday 02-09-2002 14-09-2002 22 4
Misunderstood 09-12-2002 14-12-2002 tip13 -
All About Lovin' You 11-05-2003 17-05-2003 tip4 -
Have a Nice Day 26-08-2005 17-09-2005 27 7
Welcome to Wherever You Are 11-2005 10-12-2005 tip9 -
(You Want to) Make a Memory 25-05-2007 16-06-2007 tip13 - Nr. 21 in de Radio 2 Top 30
What Do You Got? 22-10-2010 06-11-2010 tip35 -
Because We Can 07-01-2013 12-01-2013 tip11 -
Saturday Night Gave Me Sunday Morning 03-08-2015 05-09-2015 tip89 -
This House Is Not for Sale 12-08-2016 05-11-2016 tip -
Limitless 21-02-2020 29-02-2020 tip -

Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer(s) met noteringen in de NPO Radio 2 Top 2000 '99 '00 '01 '02 '03 '04 '05 '06 '07 '08 '09 '10 '11 '12 '13 '14 '15 '16 '17 '18 '19 '20 '21 '22 '23
Always - 76 128 143 176 204 289 330 308 238 520 577 495 420 499 689 702 775 731 627 635 506 562 603 635
Bed of Roses - - - - - - 112 112 80 160 151 127 133 157 188 203 212 200 209 199 180 164 157 175 182
In These Arms - - - - - - - - - - - - - - - 1559 1580 1586 1657 1511 1483 1394 1466 1470 1644
It's My Life - - - - - - - 392 306 740 495 415 401 318 385 564 466 536 587 469 516 523 540 642 729
Keep the Faith - - - - - - - - - - 1457 1644 1691 1364 1656 - 1997 - - 1965 1960 1962 - - -
Livin' on a Prayer - 176 258 198 256 337 363 671 478 409 501 482 436 416 328 504 425 409 374 255 293 278 281 257 303
Wanted Dead or Alive - - - - - - - - - - 1016 1016 992 774 818 960 921 916 988 989 1117 1143 1078 1185 1282
You Give Love a Bad Name - - - - - - - - 948 - 1006 957 1032 1090 1006 1321 956 939 1045 743 855 925 872 886 955
(You Want to) Make a Memory - - - - - - - - 1332 - 1938 - - 1857 - - - - - - - - - - -

Dvd's[bewerken | brontekst bewerken]

Dvd's met hitnoteringen in
de DVD Top 30
Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
The Crush Tour 2000 16-12-2000 2 11
Live from London 2003 15-11-2003 20 2
This Left Feels Right - Live 2004 21-02-2004 6 10
Lost Highway: The Concert 2007 08-12-2007 7 10
Live at Madison Square Garden 2009 28-11-2009 8 15
Greatest Hits - The Ultimate Video Collection 2010 06-11-2010 5 5
Dvd's met hitnoteringen in de Vlaamse Ultratop muziek-dvd top 10/20 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
This Left Feels Right - Live 2004 20-03-2004 9 1
Lost Highway: The Concert 2008 28-06-2008 9 4
Live at Madison Square Garden 2009 28-11-2009 8 2
Greatest Hits - The Ultimate Video Collection 2010 06-11-2010 5 14

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bon Jovi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.