Zeebrugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zeebrugge
Dorp in België Vlag van België
Zeebrugge
Zeebrugge
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Vlag Brugge Brugge
Coördinaten 51° 20′ NB, 3° 12′ OL
Algemeen
Inwoners (2014) 4.301
Overig
Postcode 8380
Detailkaart
Zeebrugge
Zeebrugge
Locatie in West-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Zeebrugge (Frans: Zeebruges) is een dorp en badplaats, gelegen aan de Belgische kust in de Brugse deelgemeente Lissewege. Zeebrugge telt 4.301 inwoners (2014).

Het dorp[bewerken]

Zeebrugge is verdeeld in drie wijken: de strandwijk, de stationswijk en het centrum. In het centrum van Zeebrugge zijn de oude vismijn en de jachthaven gevestigd.

De haven[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Zeehaven van Brugge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Bij dit dorp ligt de tweede grootste haven van België (na de haven van Antwerpen) en één van de belangrijkste en modernste in Europa. Hier bevindt zich tevens Marinebasis Zeebrugge, de belangrijkste marinebasis van België.

Het hotel Palace aan de zeedijk
De St George's Day-wandeling herinnert aan de Britse aanval op Zeebrugge in de nacht van 22 op 23 april 1918
Russische duikboot

Bezienswaardigheden[bewerken]

In de strandwijk staat het Palace Hotel, een imposant gebouw uit 1914. De hotelfunctie is al lang verdwenen en nu zijn er appartementen en studio's gevestigd. Enkele jaren geleden werd het gebouw gerenoveerd.

In het maritiem themapark Seafront vindt men niet alleen een museum over de haven en haar geschiedenis maar ook een echte Russische duikboot uit de Foxtrot-klasse. Het ontwerp van de Foxtrot-klasse onderzeeërs was geïnspireerd op Duitse duikboten, waarvan de informatie na de capitulatie van het Duitse rijk in Russische handen was gevallen. De Foxtrot-duikboten werden ontwikkeld tussen 1954 en 1981. Ook is er het lichtschip de West-Hinder. In de jaren 1950-1994 was dit een ‘vuurtoren-op-zee’ voor de lichtsignalisatie van de Belgische kust.

Ten westen van Zeebrugge liggen prachtige duinen. Het is een beschermd park waar talloze vogelsoorten leven.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog vond in Zeebrugge een belangrijke slag plaats: Saint George's Day (genoemd naar de feestdag waarop die plaatsvond: 23 april 1918). Hij wordt nog jaarlijks herdacht en er bevinden zich dan ook talrijke oorlogsmonumenten en herdenkingstekens. Op het kerkhof liggen Britse en Duitse graven met gesneuvelden uit deze oorlog.

De Hoge vuurtoren van Heist vormde samen met de Lage vuurtoren van Heist een lichtlijn voor de scheepvaart.

Op het einde van de dijk ligt surfclub Icarus. Op deze locatie is een van de eerste surfclubs van België ontstaan, die nu is uitgegroeid tot de grootste van de Belgische kust. De surfclub is gekend voor windsurfen, golfsurfen, suppen, maar is vooral populair bij kitesurfers. Zeebrugge is dan ook een van de weinige badplaatsen met een breed strand, waar de kustlijn niet verstoord wordt door golfbrekers.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Zeebrugge is van de snelwegen E40 en E403 in Brugge met de auto te bereiken over de N31. Het heeft ook twee treinstations: station Zeebrugge-Strand aan de strandwijk en station Zeebrugge-Dorp aan de stationswijk, en net zoals in alle gemeenten aan de Belgische kust stopt de kusttram er op verschillende plaatsen (Strandwijk, Vaart, Kerk en Zeesluis).

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie het artikel over de geschiedenis van Brugge vanaf hier.

Geboren in Zeebrugge[bewerken]

Externe links[bewerken]