Arrondissement Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Brugge
Arrondissement in België Vlag van België
Geografie
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Oppervlakte 661,29 km²
Coördinaten 51°12'NB, 3°12'OL
Bevolking (bron: ADSEI)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
285.637 (01/01/2023)
49,21%
50,79%
424,27 inw./km²
Buitenlanders 6,48% (01/01/2022)
Economie
Gemiddeld inkomen 22.222 euro/inw. (2020)
Werkloosheidsgraad 4,98% (jan. 2019)
Overige informatie
Gemeenten 10
Deelgemeenten 41
NIS-code 31000
Portaal  Portaalicoon   België

Het arrondissement Brugge is een van de acht arrondissementen van de provincie West-Vlaanderen in België. Het arrondissement heeft een oppervlakte van 661,29 km² en telde 285.637 inwoners op 1 januari 2023.

Het arrondissement is zowel een bestuurlijk, als een kiesarrondissement.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het arrondissement Brugge ontstond in 1800 als eerste arrondissement in het Leiedepartement. Het bestond oorspronkelijk uit de kantons Ardooie, Brugge, Gistel, Oostende, Ruiselede, Tielt en Torhout.

In 1818 werd de arrondissementen Oostende, Roeselare, Tielt en Torhout opgericht. Hiervoor stond het arrondissement Brugge de kantons Gistel en Oostende af aan het arrondissement Oostende, het kanton Ardooie aan het arrondissement Roeselare de kantons Ruiselede en Tielt aan het arrondissement Tielt en de kantons Ardooie en Torhout aan het arrondissement Torhout. Hierdoor werd het arrondissement Brugge meer dan gehalveerd.

In 1823 werd het arrondissement Torhout reeds opgeheven en werd het kanton Torhout opnieuw aangehecht.

Van het arrondissement Oostende werd in 1977 het gehucht Wijnendale aangehecht en de toenmalige gemeente Wenduine werd eraan afgestaan.

Tot 31 maart 2014 viel het arrondissement Brugge samen met het gerechtelijk arrondissement Brugge. Dit gerechtelijk arrondissement is opgegaan in het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen.

Administratieve indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Brugge Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaanderen Vlaanderen Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen Brugge 10
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegen­woordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring West-Vlaanderen Brugge Brugge
Torhout
10
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads-

Gemeenten:

Deelgemeenten:

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische evolutie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bron:NIS - Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; vanaf 1980= inwoneraantal per 1 januari

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Sociaal overleg[bewerken | brontekst bewerken]

Op arrondissementsniveau zijn er twee overlegorganen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties: de Sociaal-Economische Raad van de Regio (SERR) en het Regionaal Economisch Sociaal Overlegcomité (RESOC). De SERR Brugge is bipartiet samengesteld en de RESOC Brugge tripartiet, dit wil zeggen dat er ook vertegenwoordigers van de gemeenten en provincies aan deelnemen. Het bevoegdheidsgebied van de RESOC Brugge en de SERR Brugge komt overeen met de oppervlakte van het arrondissement. Beide overlegorganen komen op regelmatige basis samen.

RESOC Brugge heeft onder meer de bevoegdheid om het streekpact op te stellen[1], dit is een strategische visie op de sociaaleconomische ontwikkeling van de streek met een duur van zes jaar. Daarnaast kunnen steden, gemeenten en de Vlaamse Regering het orgaan om advies vragen over sociaaleconomische kwesties. De twee voornaamste beleidsterreinen van het RESOC zijn economie en werkgelegenheid. RESOC Brugge is samengesteld uit 8 vertegenwoordigers van de lokale werknemersorganisaties (ABVV, ACV en ACLVB), 8 vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties (Voka, UniZO, Boerenbond en Verso) en ten slotte 4 vertegenwoordigers van de gemeenten en 4 voor de provincie. Daarnaast kan RESOC Brugge autonoom beslissen om bijkomende organisaties of personen uit te nodigen. Voorzitter van RESOC Brugge is Dirk De Fauw.[2]

SERR Brugge heeft als belangrijkste taak de verschillende overheden te adviseren over hun werkgelegenheidsinitiatieven voor de eigen streek. Daarnaast houdt de raad in de gaten hoe de werkgelegenheid zich ontwikkelt in de regio, met specifieke aandacht voor kansarme groepen.

Beide overlegorganen worden overkoepeld door het Erkend Regionaal Samenwerkingsverband (ERSV), een juridische hulpstructuur op provinciaal niveau, die verantwoordelijk is voor het personeels- en financiële beheer van de verschillende SERR's en RESOC's binnen de provincie West-Vlaanderen.[3]