Kanton Brugge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kanton Brugge is een kanton in de Belgische provincie West-Vlaanderen en het gelijknamige arrondissement Brugge. Het is de bestuurslaag boven die van de desbetreffende gemeenten, tevens is het een gerechtelijk niveau waarbinnen vier vredegerechten georganiseerd worden die bevoegd zijn voor de deelnemende gemeenten. Beide types kanton beslaan niet noodzakelijk hetzelfde territorium.

Gerechtelijke kantons Brugge[bewerken | brontekst bewerken]

Brugge bestaat uit 4 gerechtelijke kantons die elk een vredegerecht inrichten en gelegen zijn in het gerechtelijk arrondissement West-Vlaanderen.[1] De gemeenten Beernem, Oostkamp en het gedeelte van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende en de middellijn van het kanaal Brugge-Damme vormen het eerste gerechtelijk kanton Brugge; de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge. De stad Blankenberge, de gemeenten De Haan, Jabbeke en Zuienkerke en het gedeelte van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het Boudewijnkanaal en de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende, vormen het tweede gerechtelijk kanton Brugge : de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge. De stad Damme, de gemeente Knokke-Heist en het gedeelte van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het kanaal Brugge-Damme, de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende en de middellijn van het Boudewijnkanaal, vormen het derde gerechtelijk kanton Brugge. De zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge. Het deel van de stad Brugge ten noorden en ten oosten begrensd door de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende, vormt het vierde gerechtelijk kanton Brugge; de zetel van het gerecht is gevestigd te Brugge.

  • Brugge 1: Dit gerechtelijk kanton is bevoegd voor het gedeelte van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende en de middellijn van het kanaal Brugge-Damme. Daarnaast is het bevoegd voor de gemeenten Beernem en Oostkamp.
  • Brugge 2: Dit gerechtelijk kanton is bevoegd voor het gedeelte van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het Boudewijnkanaal en de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende. Daarnaast is het bevoegd voor de stad Blankenberge en de gemeenten De Haan, Jabbeke en Zuienkerke.
  • Brugge 3: Dit gerechtelijk kanton is bevoegd voor het gedeelte van de stad Brugge begrensd door de middellijn van het kanaal Brugge-Damme, de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende en de middellijn van het Boudewijnkanaal. Daarnaast is het bevoegd voor de stad Damme en de gemeente Knokke-Heist.
  • Brugge 4: Dit gerechtelijk kanton is bevoegd voor het gedeelte van de stad Brugge ten noorden en ten oosten begrensd door de middellijn van het kanaal Gent-Brugge-Oostende.

De vrederechter is bevoegd om kennis te nemen van alle geschillen met een waarde van minder dan 5.000,00 EUR en voor alle geschillen inzake huur, mede-eigendom, bewind, zakelijke rechten, ...

Brugge 1-4 Supranationaal Nationaal Gerechtelijk gebied Provincies Arrondissementen Kantons
Gebied Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Gent Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen West-Vlaanderen Brugge 1-4
Sociaal recht Hof van Justitie Hof van Cassatie Arbeidshof Arbeidsrechtbank
Handelsrecht Hof van Beroep Rechtbank van Koophandel Vredegerecht
Burgerlijk recht Rechtbank van eerste aanleg Vredegerecht / Politierechtbank
Strafrecht Hof van Beroep Assisenhof

Kieskanton Brugge[bewerken | brontekst bewerken]

Het kieskanton Brugge ligt in het provinciedistrict Brugge, het kiesarrondissement Brugge en de kieskring West-Vlaanderen. Het kieskanton Brugge omvat de gemeenten Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke[2] en bestaat uit 193 stembureaus.

Brugge Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente District
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen Brugge Beernem, Blankenberge, Brugge,
Damme, Jabbeke, Knokke-Heist,
Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke
-
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur Districtscollege
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegen­woordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad Districtsraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring West-Vlaanderen Brugge Brugge Brugge Beernem, Blankenberge, Brugge,
Damme, Jabbeke, Knokke-Heist,
Oostkamp, Zedelgem en Zuienkerke
-
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads- Districtsraads-
1rightarrow blue.svg Zie ook: provinciedistrict Brugge voor verkiezingsuitslagen provincieraadsverkiezingen