Hof van beroep (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het hof van beroep behandelt in België het hoger beroep tegen vonnissen van de rechtbank van eerste aanleg en de ondernemingsrechtbank. Een uitspraak van het hof van beroep wordt arrest genoemd. De rechters worden raadsheren genoemd.

Er zijn in België vijf hoven van beroep, die elk een eigen (territoriaal) rechtsgebied hebben:

Zetel Gerechtelijk gebied Gebied (provincies) Eerste voorzitter Taal
Antwerpen Antwerpen Provincies Antwerpen en Limburg Rob Hobin Nederlands
Bergen Bergen Provincie Henegouwen Philippe Morandini Frans
Brussel Brussel Provincies Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Laurence Massart Nederlands en Frans
Gent Gent Provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen Erik Van de Sijpe Nederlands
Luik Luik Provincies Luik, Namen en Luxemburg Marc Dewart Frans en Duits

De hoven in Antwerpen, Brussel en Gent behandelen zaken in het Nederlands, de hoven in Bergen, Brussel en Luik in het Frans. Het hof van beroep in Luik behandelt echter ook zaken in het Duits.

Het hof van beroep heeft speciale kamers voor speciale rechtstakken, correctionele kamers voor strafzaken, burgerlijke kamers voor burgerlijke en fiscale zaken, jeugdkamers voor jeugdzaken. Alleen arbeidszaken komen niet voor het hof van beroep, daarvoor zijn er speciale arbeidshoven ingericht, ook één in elk van de vijf bovengenoemde rechtsgebieden.

In het hof van beroep te Antwerpen worden sommigen zaken afgehandeld via videoconferentie. Rechtzoekenden en advocaten kunnen pleiten via videoconferentie te Hasselt, terwijl de magistraten zich bevinden in het hof van beroep te Antwerpen. Zo speelt men in op de mobiliteitsproblemen die advocaten uit Limburg kennen. Het is de bedoeling dat het hof van beroep te Antwerpen eind 2022 zal verhuizen naar het Gerechtshof Britselei.[1] Nadat er een huiszwam is gevonden bij de renovatiewerken, is de verhuis uitgesteld tot voorjaar 2023[2]

Elk hof van beroep heeft een procureur-generaal, die de rol van het Openbaar Ministerie vervult in strafzaken voor het hof.

Voor 1975 slechts drie hoven van beroep[bewerken | brontekst bewerken]

Antwerpen en Bergen hebben pas sinds 1975 een hof van beroep; voor 1975 had België slechts drie hoven van beroep, nl. te Gent (West- en Oost-Vlaanderen, zoals nu), te Brussel (provincies Antwerpen, Brabant en Henegouwen) en te Luik (provincies Limburg, Luik, Luxemburg en Namen). In 1975 werd Henegouwen losgemaakt van het rechtsgebied van Brussel en werd het een zelfstandig rechtsgebied met een hof van beroep te Bergen. Daarnaast werd een hof van beroep opgericht te Antwerpen met als rechtsgebied de provincies Antwerpen (dat voorheen onder Brussel viel) en Limburg (dat voorheen onder Luik viel). Zo werd het rechtsgebied van het hof van beroep te Luik meteen ook tweetalig (Frans-Duits) in plaats van drietalig.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Juridat - website van de hoven van beroep België