Naar inhoud springen

Rechtbank van eerste aanleg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Beslagrechter)

De rechtbank van eerste aanleg is in België de rechtbank met (voorwaardelijke) volheid van bevoegdheid. Ze is bevoegd als de wet niet specifiek een ander rechtscollege bevoegd heeft gemaakt.

Bevoegdheden[bewerken | brontekst bewerken]

De rechtbank van eerste aanleg is ingericht voor alle burgerlijke geschillen en strafzaken, die niet tot de bevoegdheid van een andere rechtbank behoren. Zij heeft volheid van bevoegdheid, met andere woorden zij is bevoegd voor alle geschillen die niet uitdrukkelijk door de wet aan een andere rechtbank zijn toegekend. Niet de (eerste) bevoegde rechtbank voor handelsbetwistingen, betwistingen in vennootschappen en arbeidsrechtelijke geschillen. Kleine betwistingen komen voor de vrederechter, overtredingen worden gestraft door de politierechtbank.

De rechtbank van eerste aanleg bestaat uit drie secties (burgerlijke sectie, correctionele sectie en familie- en jeugdsectie) die verschillende kamers omvatten:

Uitspraken in hoger beroep[bewerken | brontekst bewerken]

In tegenstelling tot wat uit de benaming afgeleid zou kunnen worden, is de rechtbank van eerste aanleg (correctionele kamer) ook bevoegd om de hogere beroepen tegen vonnissen van de politierechtbank in strafzaken te behandelen. Zij wordt dan de (correctionele) rechtbank van eerste aanleg, zetelend in laatste aanleg genoemd. Daarnaast is de rechtbank van eerste aanleg (burgerlijke kamer) ook bevoegd om de hogere beroepen tegen bepaalde vonnissen van de politierechtbank in burgerlijke zaken en tegen bepaalde vonnissen van de vrederechter te behandelen.

Organisatie[bewerken | brontekst bewerken]

Elk van de twaalf gerechtelijke arrondissementen heeft een rechtbank van eerste aanleg. Het arrondissement Brussel heeft twee rechtbanken, 1 voor zaken in het Nederlands en de tweede voor zaken in het Frans. De rechtbanken van eerste aanleg bestaan uit verschillende afdelingen. Zo bestaat de rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen bijvoorbeeld uit de afdelingen Gent, Dendermonde en Oudenaarde. De rechtbank wordt geleid door een magistraat die voorzitter genoemd wordt. Aan het hoofd van elke afdeling staat een afdelingsvoorzitter.

Zetel Gerechtelijk arrondissement Afdelingen
Brugge West-Vlaanderen Ieper, Kortrijk en Veurne
Gent Oost-Vlaanderen Dendermonde en Oudenaarde
Antwerpen Antwerpen Mechelen en Turnhout
Hasselt Limburg Tongeren
Brussel (2) Brussel
Leuven Leuven
Nijvel Waals-Brabant
Bergen Henegouwen Charleroi en Doornik
Luik Luik Hoei en Verviers
Namen Namen Dinant
Eupen Eupen
Aarlen Luxemburg Marche-en-Famenne en Neufchâteau

Gerechtelijke hiërarchie[bewerken | brontekst bewerken]

Gerechtelijke hiërarchie anno 2018.
Gerechtelijke hiërarchie anno 2018.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]