Gerechtelijk arrondissement Brussel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Niet te verwarren met het gelijknamige bestuurlijk arrondissement Brussel-Hoofdstad
Gerechtelijk arrondissement Brussel
Judicial arrondissement of Brussel location 2014.svg
Algemene gegevens
Procureur des Konings Jean-Marc Meilleur
Adres Poelaertplein 1
1000 Brussel
Land Vlag van België België
Niveau Gerechtelijk arrondissement
Situering
Ger. gebied Brussel
Provincie - [1]
Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Opp / Inw
Oppervlakte 1104,31 km²
Aantal inwoners 1.683.082 (2010)
Portaal  Portaalicoon   België

Het gerechtelijk arrondissement Brussel is een van de drie arrondissementen in het gerechtelijk gebied Brussel. Het arrondissement heeft een oppervlakte van 1104,31 km² en telt (op 1 januari 2010) 1.683.082 inwoners.

Bij wet van 19 juli 2012 (zie lager) werd het gerechtelijk arrondissement opgedeeld in twee parketten, namelijk het parket van Brussel en het parket van Halle-Vilvoorde. Het parket van Halle-Vilvoorde is Nederlandstalig en blijft verbonden aan de Nederlandstalige rechtbanken te Brussel. Het parket van Brussel is en blijft tweetalig.

Structuur[bewerken]

De zetel van de rechtbank bevindt zich in het Justitiepaleis in Brussel. Aldaar is de rechtbank van eerste aanleg, die een burgerlijke rechtbank, een correctionele rechtbank en een jeugdrechtbank bevat. Daarnaast is er nog de rechtbank van koophandel en de arbeidsrechtbank.

Bevoegdheidkwesties tussen al deze rechtbanken worden geregeld door de arrondissementsrechtbank Brussel. Het openbaar ministerie in het gerechtelijk arrondissement wordt geleid door de Procureur des Konings. Voor het gerechtelijk arrondissement Brussel is dit momenteel Jean-Marc Meilleur.

Brussel Supranationaal Nationaal Gerechtelijk gebied Provincies Arrondissementen Kantons
Gebied Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Brussel - [1]
Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Brussel 29
Sociaal recht Hof van Justitie Hof van Cassatie Arbeidshof Arbeidsrechtbank
Handelsrecht Hof van Beroep Rechtbank van Koophandel Vredegerecht
Burgerlijk recht Rechtbank van eerste aanleg Vredegerecht / Politierechtbank
Strafrecht Hof van Beroep Assisenhof

Geografie[bewerken]

Administratieve indeling[bewerken]

In België zijn de gerechtelijke arrondissementen en de bestuurlijke arrondissementen niet noodzakelijk dezelfde. Vanuit politiek opzicht en in de zin van de taalwetten bestaat het arrondissement uit twee delen.

Het arrondissement Brussel telt 1.632.907 inwoners, waarvan 1.048.491 in Brussel-Hoofdstad en 584.416 in Halle-Vilvoorde of Brussel-Rand (gegevens van 1 januari 2008).

Geschiedenis[bewerken]

Hervorming[bewerken]

Door het Vlinderakkoord van 2011 is dit arrondissement hervormd in 2012. Het parket wordt gesplitst in een tweetalig parket voor Brussel-Hoofdstad en een Nederlandstalig parket voor Halle-Vilvoorde, gevestigd in Asse. Terwijl de rechtbanken in het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde gevestigd blijven in Brussel werden deze "ontdubbeld" en gesplitst in Franstalige en Nederlandstalige rechtbanken.[2] De ontdubbeling geldt voor de rechtbank van eerste aanleg, van koophandel, van arbeid en voor de politierechtbank. De vredegerechten en ook de hoven van beroep zijn niet ontdubbeld en blijven daarom tweetalig.

Wat het Brusselse parket betreft had men in eerste instantie gekozen voor een verdeling van 80 % Franstalige en 20% Nederlandstalige magistraten. Daarnaast was overeengekomen dat de procureur altijd een Franstalige zou zijn. Daaraan was gekoppeld de afspraak dat er een werklastmeting diende te komen om de juiste verhouding tussen Franstalige en Nederlandse magistraten vast te stellen. Deze werklastmeting is inmiddels door KPMG uitgevoerd en hieruit is een verhouding gekomen van 29% Nederlandstalige en 71% Franstalige magistraten en van 30,7% Nederlandstalige en 69,3% Franstalige griffiers, secretarissen en anderen. Naar aanleiding hiervan is de verdeling tussen de Nederlands- en Franstalige magistraten, griffiers en secretaressen en anderen door de regering aangepast ten voordele van de Nederlandstaligen. De hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV is ingegaan op 1 april 2014.

Er kwam veel kritiek op deze hervorming, onder meer omdat de verdeling 20% Nederlandstalige magistraten en 80% Franstalige magistraten niet zou overeenkomen met de werklast in realiteit en dat de procureur in het arrondissement Brussel-Hoofdstad altijd een Franstalige moet zijn. N-VA, Vlaams Belang, de Orde van Vlaamse Balies en 68 magistraten hebben al de vernietiging van de wet gevraagd bij het Grondwettelijk Hof.[3] In 2014 heeft het Grondwettelijk Hof in deze zaak uitspraak gedaan en geoordeeld dat het inderdaad niet in overeenstemming is met de Grondwet dat de procureur in het arrondissement Brussel-Hoofdstad altijd een Franstalige moet zijn; maar de juist benoemde Franstalige procureur mocht wel aanblijven.

Zie ook[bewerken]