Antwerpen (provincie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Antwerpen
Provincie van België Vlag van België
Vlag van de provincie Antwerpen Wapen van de provincie Antwerpen.svg
(Details) (Details)
Locatie van de provincie Antwerpen
Geografie
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Hoofdstad Antwerpen
Oppervlakte 2.867 km²
Coördinaten 51°13'0"NB, 4°25'0"OL
Bevolking (Bron: ADSEI)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
1.857.986 (01/01/2019)
49,61%
50,39%
647,97 inw./km²
Buitenlanders 11,7% (01/01/2019)
Politiek
Gouverneur Cathy Berx
Economie
Gemiddeld inkomen 18.692 euro/inw. (2016)
Werkloosheidsgraad 7,91% (jan. 2019)
Overige informatie
NIS-code 10000
ISO 3166 BE-VAN
Website www.provincieantwerpen.be
Portaal  Portaalicoon   België
De Kalmthoutse Heide, gezien vanuit de brandtoren.

De provincie Antwerpen (Frans: Province d'Anvers) is een van de vijf provincies van het Vlaams Gewest en een van de tien provincies van België. Ze bevindt zich ten oosten van de provincie Oost-Vlaanderen, ten noorden van de provincie Vlaams-Brabant en ten westen van de provincie Limburg. In het noorden grenst de provincie aan de Nederlandse provincie Noord-Brabant en voor een klein stuk aan de Nederlandse provincie Zeeland. Antwerpen is de enige Vlaamse provincie die niet aan een Waalse provincie grenst. Het is de enige provincie in Vlaanderen die geen gemeenten met taalfaciliteiten kent.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Het toponiem "Antwerpen"[1] verwijst naar de hoofdplaats van deze provincie, de stad Antwerpen. De naam is etymologisch en archeologisch te verklaren uit de naam die gegeven werd aan de plaats van de eerste nederzetting bij de ‘anda verpa’, wat eigenlijk Germaans is voor ‘aangeworpen gronden’ (in een bocht van de rivier).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1106 verleende keizer Hendrik V een hertogtitel aan Godfried, de graaf van Leuven.[2] De graven van Leuven en hertogen van Brabant en hun nazaten maakten daarvan gebruik door hun macht en hun grondgebied te vergroten. Uiteindelijk ontstond zo het Hertogdom Brabant, een van de toonaangevende gewesten van de Nederlanden. Het omvatte ongeveer de huidige provincies Noord-Brabant, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en het hoofdstedelijk gewest Brussel.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog raakte Brabant verdeeld tussen de Spaanse Nederlanden en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het noordelijke Staats-Brabant werd een generaliteitsland van de Republiek, het zuidelijke Konings-Brabant bleef een van de Zuidelijke Nederlanden.

Na de Franse inval in 1795 werd Brabant opgesplitst in de Franse departementen Twee Neten en Dijle. Na de bevrijding in 1815 werden deze hernoemd naar de Nederlandse provincies Antwerpen en Zuid-Brabant. In 2006 werd het Brabantjaar gevierd; men herdacht toen dat de titel negen eeuwen eerder was verleend. In het kader van Brabant 1106-2006 werden tal van activiteiten georganiseerd, waarvoor veel (internationale) bezoekers werden verwacht voor het Brabant 900 jaar.

1rightarrow blue.svg Zie ook de artikelen Toxandrië, Markgraafschap Antwerpen, Heerlijkheid Mechelen

Het provinciebestuur heeft door de eeuwen in verschillende provinciehuizen gezeteld.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Antwerpen bestaat uit drie arrondissementen (Antwerpen, Mechelen, Turnhout), die meteen de drie grootste steden van de provincie vertegenwoordigen. Van deze drie steden is Antwerpen de grootste en, met zijn haven en diamanthandel, de economisch belangrijkste.

Topografie[bewerken | brontekst bewerken]

De totale oppervlakte van de provincie bedraagt 2867 km², het noordelijkste punt van de provincie (en tevens van België), bevindt zich te Meersel-Dreef met de coördinaten 51°30 NB - 4°46 OL.

Het hoogste punt van de provincie, de Beerzelberg is gelegen in de Putse deelgemeente Beerzel en is 51,60 meter. Het op een na hoogste punt is de "Heistse Berg" te Heist-op-den-Berg. De "Heistse Berg" is een getuigenheuvel met een hoogte van 48 meter. Het op twee na hoogste punt ten slotte is gelegen te Postel en bedraagt 44 meter.[3] Eigenlijk is het hoogste punt niet een natuurlijke heuvel maar een door de mens aangelegde heuvel: de in de Antwerpse haven gelegen stortplaats de "Hooge Maey" die 55 meter hoog is.

Het laagste punt van de provincie ligt in de vallei van de Grote Nete nabij Lier op 4 m.

Hydrografie[bewerken | brontekst bewerken]

De Grote Nete komt de provincie binnen nabij Balen. Ze vervolgt haar route langs Meerhout, Geel, Laakdal, Westerlo, Heist-op-den-Berg, Berlaar, Nijlen tot Lier. Haar belangrijkste zijrivieren zijn de Wimp en de Grote Laak. De Kleine Nete ontstaat uit vele door regen gevoede beekjes in het gebied tussen Arendonk, Retie en Mol-Postel. Op haar weg passeert ze langs Kasterlee, Geel, Olen, Herentals, Herenthout, Vorselaar, Grobbendonk en Nijlen. Ze bevat veel in Vlaanderen zeer zeldzame vissen. Haar belangrijkste zijrivieren zijn de Molenbeek, de Aa en de Wamp. In Lier ligt de samenvloeiing van de Grote en de Kleine Nete. Deze stroomt vervolgens als de Nete naar Duffel (waar de Itterbeek en de Babelsebeek in haar uitmonden), Sint-Katelijne-Waver (Vrouwvliet) en Rumst.

De Dijle komt de provincie binnen uit het zuiden en wordt in Mechelen gesplitst tot de Binnendijle en de Buitendijle. Ter hoogte van het Zennegat in Walem voegt zich de Zenne bij de Dijle vlak voor deze in het westen van de provincie in de gemeente Rumst samenvloeit met de Nete. Vanaf dat punt vormen beide rivieren samen de Rupel. Te Schelle mondt deze uit in de Schelde, die grotendeels de grens vormt tussen de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. Naast de Rupel monden op het provinciaal grondgebied ook nog de Potvliet, de Edegemsebeek (Hemiksem) en het Schijn (via het Lobroekdok) in de Schelde.

Het oorsprongsgebied van de Grote Schijn bevindt zich in een moerassig weiland halverwege de Trappistenabdij van Westmalle. Ze stroomt verder langs en door Zoersel, Oelegem, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Deurne en Borgerhout. Ter hoogte van Wommelgem mondt de Koude beek uit in de rivier. Vanuit Schoten en Wijnegem komt de Kleine Schijn, vanuit Schilde de Kleinebeek en de Zwanebeek, vanuit Wommelgem ook nog de Diepenbeek, de Rollebeek en de Dorpsloop. Alle hierboven genoemde rivieren en beken behoren tot het stroomgebied van de Schelde.

Daarnaast, in het stroomgebied van de Maas, is er ook nog de rivier de Mark. De rivier ontspringt in het Turnhouts Vennengebied tussen Merksplas, Turnhout en Baarle. Vervolgens stroomt de rivier via Merksplas, Wortel en Hoogstraten richting Nederland (Breda). Alvorens de grens te passeren voegen zich onder meer de Kleine Mark, de Hollandse Loop en het Merkske zich bij de Mark.

Ten slotte zijn er ook nog het Schelde-Rijnkanaal, Albertkanaal, Zeekanaal Brussel-Schelde, de Leuvense Vaart, Kanaal Bocholt-Herentals, Kanaal Dessel-Turnhout-Schoten, Kanaal Dessel-Kwaadmechelen, de Herentalse Vaart en het Netekanaal.

Pedologie[bewerken | brontekst bewerken]

De pedologie stelt dat de bodem van de provincie voornamelijk bestaat uit natte en droge zand- en lemig-zandgronden, natte leemgronden, historische polders en overdekte pleistocene gronden. De zuidwestelijke gemeenten hebben een natte leemgrond. Alle zes worden ze gerekend tot de podzolgronden (askleurige bodems).

Stratigrafie[bewerken | brontekst bewerken]

De stratigrafie stelt dat de gesteenten in de provincie zich tijdens diverse tijdsvakken vormden. Zo stamt de streek rond Antwerpen uit het Plioceen, de streek rond Bornem uit het Oligoceen, de streek rond Mechelen (stad) uit het Jura en de streek rond Lier uit het Mioceen. De haven van Antwerpen bevindt zich dan weer in een streek gevormd in het Holoceen, de streek van de zuidelijke randgemeenten stamt dan weer uit het Mioceen en de streek van de noordelijke gemeenten ten slotte uit het Pleistoceen.

Lithologie[bewerken | brontekst bewerken]

De lithologie stelt dat het grootste deel van de bodemoppervlakte in de provincie uit tertiair en pleistoceen zand bestaat. In de ruime omgeving van Antwerpen, haar haven en de gronden nabij de belangrijkste rivieren bestaat de bodem uit Polderklei en rivieralluvia en in het centrum van de provincie ten slotte bestaat de bodem uit tertiaire klei.

Geografische streken[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie ligt bijna geheel in de geografische streek Kempen en de Groentestreek. De gemeenten van Klein-Brabant (Puurs, Sint-Amands en Bornem) ten slotte liggen in Zandlemig Vlaanderen.

Urbanisatiegraad[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen deelt de stad Antwerpen in als grootstedelijk gebied.[4] De agglomeratie van de stad strekt zich uit over het hele gelijknamige arrondissement en de forensenwoonzone strekt zich zelfs tot ver daarbuiten uit.

De steden Mechelen en Turnhout worden als regionaalstedelijk gebied ingedeeld en Lier, Boom, Heist-op-den-Berg, Geel, Herentals, Mol en Hoogstraten als kleinstedelijke gebieden. Voorts worden de gemeenten Bornem, Duffel, Edegem, Puurs, Kontich en Willebroek en de stad Mortsel als specifieke economische knooppunten genoemd.

Administratieve indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Arrondissementen[bewerken | brontekst bewerken]

Administratieve arrondissementen[bewerken | brontekst bewerken]
Bevolking per arrondissement[bewerken | brontekst bewerken]
Arrondissement Inwoners (1/1/2020) Opp. km² Inw./km²
Antwerpen 1.057.736 1.000,31 1.057,4
Mechelen 347.125 510,22 680,3
Turnhout 464.869 1.356,86 342,6
Provincie Antwerpen 1.869.730 2.867,39 652,1
Gerechtelijke arrondissementen[bewerken | brontekst bewerken]

Met ingang vanaf 1 april 2014 valt de provinciegrens van Antwerpen samen met de grens van het nieuwe gerechtelijk arrondissement Antwerpen. De drie voormalige gerechtelijke arrondissementen van Antwerpen (Antwerpen, Mechelen en Turnhout) zullen blijven verder bestaan in de vorm van gerechtelijke arrondissementsafdelingen.

Provinciedistricten[bewerken | brontekst bewerken]

Door het Kiesdecreet van 2011[5] werd vanaf de provincieraadsverkiezingen 2012 de provincie opgedeeld in 2 kiesarrondissementen en 7 provinciedistricten:

Kiesarrondissementen Provinciedistrict Zetels
Antwerpen Antwerpen 21
Boom 7
Kapellen 13
Mechelen-Turnhout Herentals 7
Lier 7
Mechelen 6
Turnhout 11
TOTAAL 72

Kantons[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenten met een stadstitel hebben "(stad)" achter de naam

1. Aartselaar
2. Antwerpen (stad)
3. Arendonk
4. Baarle-Hertog
5. Balen
6. Beerse
7. Berlaar
8. Boechout
9. Bonheiden
10. Boom
11. Bornem
12. Borsbeek
13. Brasschaat
14. Brecht
15. Dessel
16. Duffel
17. Edegem

18. Essen
19. Geel (stad)
20. Grobbendonk
21. Heist-op-den-Berg
22. Hemiksem
23. Herentals (stad)
24. Herenthout
25. Herselt
26. Hoogstraten (stad)
27. Hove
28. Hulshout
29. Kalmthout
30. Kapellen
31. Kasterlee
32. Kontich
33. Laakdal
34. Lier (stad)
35. Lille

36. Lint
37. Malle
38. Mechelen (stad)
39. Meerhout
40. Merksplas
41. Mol
42. Mortsel (stad)
43. Niel
44. Nijlen
45. Olen
46. Oud-Turnhout
47. Putte
48. Puurs (tot 31/12/2018)
48+57. Puurs-Sint-Amands (vanaf 1/1/2019)
49. Ranst
50. Ravels
51. Retie
52. Rijkevorsel

53. Rumst
54. Schelle
55. Schilde
56. Schoten
57. Sint-Amands (tot 31/12/2018)
58. Sint-Katelijne-Waver
59. Stabroek
60. Turnhout (stad)
61. Vorselaar
62. Vosselaar
63. Westerlo
64. Wijnegem
65. Willebroek
66. Wommelgem
67. Wuustwezel
68. Zandhoven
69. Zoersel
70. Zwijndrecht

AntwerpenGemeenten.png

Aangrenzende provincies[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende provincies   
 Zeeland   Noord-Brabant    
 Oost-Vlaanderen  Brosen windrose nl.svg  Limburg 
    Vlaams-Brabant    

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Evolutie van het inwonertal[bewerken | brontekst bewerken]

Inwoneraantal x 1000

 • Bron:NIS - Opm:1806 t/m 1970=volkstellingen; vanaf 1980= inwoneraantal op 1 januari

Bevolkingsdichtheid[bewerken | brontekst bewerken]

Provincie Antwerpen: bevolkingsdichtheid per gemeente - 2015

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van onroerend erfgoed in Antwerpen (provincie) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële taal is het Nederlands. Het is de enige provincie in Vlaanderen waar geen faciliteitengemeenten zijn.

Dialect[bewerken | brontekst bewerken]

Globaal genomen worden de dialecten uit de provincie ingedeeld onder het Brabants.[6] Verder vallen de dialecten onder te verdelen als Kempen-Brabants en vervolgens Zuiderkempens[7] en meer bepaald de subgroep van de "heirbaan-dialecten" (de dialecten die ontstonden langs de heirbaan richting Dordrecht)[7].

Het echte Antwerps en Mechels zijn typische stadsdialecten, die duidelijk te onderscheiden zijn van de dialecten uit de omliggende gebieden.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgaan[bewerken | brontekst bewerken]

Verleden[bewerken | brontekst bewerken]

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Media[bewerken | brontekst bewerken]

Streekproducten[8][bewerken | brontekst bewerken]

Religie en levensbeschouwing[bewerken | brontekst bewerken]

Katholieke Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De parochies uit de provincie Antwerpen liggen verdeeld over acht dekenaten en drie bisdommen, namelijk het aartsbisdom Mechelen-Brussel, het bisdom Antwerpen en het bisdom Gent.

Bisdom Antwerpen[bewerken | brontekst bewerken]

Aartsbisdom Mechelen-Brussel[bewerken | brontekst bewerken]

Bisdom Gent[bewerken | brontekst bewerken]

Anglicaanse Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

De Kerk van Engeland heeft één parochie in de provincie Antwerpen en organiseert haar erediensten in de Sint-Bonifaciuskerk. Antwerpen is de zetel van het aartsdekenaat Noordwest-Europa, dat België, Nederland en Luxemburg omvat en deel uitmaakt van het bisdom Europa van de Kerk van Engeland.

Orthodoxe Kerk[bewerken | brontekst bewerken]

Het Oecumenisch patriarchaat van Constantinopel telt in de provincie telkens één parochie die bevoegd is voor de Grieks-orthodoxen en één parochie van de Russische traditie. Daarnaast is er ook nog één parochie van de Roemeens-orthodoxe Kerk. De erediensten in de Russische traditie gaan door in de Sint-Jozefkerk, die van de Grieks-orthodoxe in de Boodschap-van-de-Moeder-Godskerk en de Roemeens-orthoxe ten slotte in de Geboorte-Moeder-Godskerk.

Protestantisme[bewerken | brontekst bewerken]

Antwerpen telt negen protestantse gemeenten, die deel uitmaken van het District Antwerpen-Brabant-Limburg van de Verenigde Protestantse Kerk in België. Hiervan liggen er vijf in Antwerpen, drie in Mechelen en één in Boechout.

Evangelische gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn een tiental Nederlandstalige evangelische gemeenten in de provincie. Zij behoren tot de Evangelische Alliantie Vlaanderen. Samen met de Protestantse gemeenten zijn zij bij de overheid vertegenwoordigd als ARPEE.

Jodendom[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Joods Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De stad Antwerpen, en in mindere mate Wilrijk en Edegem huisvesten een grote joodse gemeenschap waarvan ongeveer 20.000 gelovigen het Orthodox jodendom belijden. Velen van hen behoren tot de streng orthodoxe charedische richting. Antwerpen is na Londen het grootste centrum van charedische joden in Europa. Zij gaan dienovereenkomstig gekleed en zijn daarom een opvallende verschijning in het Antwerpse straatbeeld. Chassidische joden vormen het merendeel van de charedische joden. Grote chassidische bewegingen gevestigd in Antwerpen zijn onder andere Pshevorsk, Satmar, Belz, Bobov, en Lubavitch. De Joodse gemeenschap heeft twee hoofdsynagoges in de stad Antwerpen, met name van de Machsike Hadass en de Shomre Hadas.

Islam[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn verschillende islamitische moskees gevestigd in de provincie Antwerpen, de meeste hiervan liggen in de stad Antwerpen. Daarnaast bevinden er zich ook vier in Willebroek, drie in Lier, twee in Mechelen, twee in Turnhout, twee in Sint-Amands en één in Kontich. De meeste moskeeën zijn in de Turkse en Marokkaanse traditie. Daarnaast zijn er ook nog vier in de Pakistaanse en telkens één in Bosnische, Bengaalse en Albanese traditie. De overgrote meerderheid van de moslims in de provincie is soenniet (سونى).

Boeddhisme[bewerken | brontekst bewerken]

Er bevinden zich drie Boeddhistische tempels in de provincie. In Antwerpen zijn dat de Shin-Boeddhistische Jikōji (Tempel van het Licht van Mededogen) en de Chinees-Boeddhistische Fo Guang Shan-tempel. In Mechelen is dat de Wat Dhammapateeptempel in de theravadische traditie.

Jaïnisme[bewerken | brontekst bewerken]

Het jaïnisme telt in Antwerpen ongeveer 400 families onder zijn aanhangers. In Wilrijk wordt de grootste Jaïntempel in de wereld buiten India gebouwd.

Mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

Fietsnetwerk[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Belgische fietssnelwegen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De belangrijkste fietssnelwegen zijn:

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Spoorwegen[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste spoorlijnen zijn:

Bus en tramvervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende buslijnen van de vervoersmaatschappij De Lijn verbinden de gemeenten van de provincie onderling en met de gemeenten in de omliggende provincies. De belangrijkste "busstations" zijn Antwerpen, Mechelen, Oostmalle, Turnhout, Hoogstraten, Lier, Herentals, Willebroek, Mol en Heist-op-den-Berg.

In de stad Antwerpen bevindt er zich een uitgebreid tramnetwerk dat de stad verbindt met haar districten, de stad Mortsel en Zwijndrecht. In het hart van de stad bevindt zich de premetro waar de lijnen 2, 3, 5, 6, 9 en 15 deel van uitmaken.

Deelsystemen[bewerken | brontekst bewerken]

Wegennet[bewerken | brontekst bewerken]

De belangrijkste autostrades die de provincie doorkruisen zijn de E19, de A12, de E313, de E17 en de E34. Daarnaast hebben de steden Antwerpen (R1 en R2), Lier (R16), Mechelen (R12), Turnhout (R13), Geel (R14) en Herentals (R15) elks een ringweg.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Het provinciebestuur is gevestigd in de stad Antwerpen en zetelt in het Provinciehuis. Bij het station Antwerpen-Centraal staat het Anna Bijnsgebouw met daarin het Vlaams Administratief Centrum (VAC) van de Vlaamse overheid.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente District
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen Antwerpen
Mechelen
Turnhout
70 9
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur Districtscollege
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegenwoordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad Districtsraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring Antwerpen Antwerpen
Mechelen-Turnhout
7 17 70 9
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads- Districtsraads-

Gouverneurs[bewerken | brontekst bewerken]

Periode Provinciaal gouverneur in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830)
1815 - 1817 Baron Charles Louis Guillaume Joseph van Keverberg van Kessel
1817 - 1820 Baron Pierre Joseph Pycke de Ten Aerde
1820 - 1823 Burggraaf Leonard du Bus de Gisignies
1823 - 1828 Jonkheer André Charles Membrède
1828 - 1829 Edmond de la Coste
1830 Burggraaf Alexandre François Ghislain van der Fosse
Sinds de Belgische onafhankelijkheid[9] (1830)
1830 - 1831 Graaf François de Robiano katholiek
1831 Jean-François Tielemans (ad interim) liberaal
1831 - 1832 Charles Rogier liberaal
1832 - 1833 Egidius van Trier de Tiège (ad interim)
1833 - 1834 Théodore Teichmann (ad interim) katholiek
1834 - 1840 Charles Rogier liberaal
1840 Louis De Vinck (ad interim) katholiek
1840 - 1844 Henri de Brouckère liberaal
1844 - 1845 Jules Malou Kath. Partij
1845 Louis De Vinck (ad interim) Kath. Partij
1845 - 1862 Théodore Teichmann Kath. Partij
1862 - 1887 Ridder Edward Pycke d'Ideghem LP
1887 - 1888 Charles du Bois de Vroylande Kath. Partij
1888 - 1889 August Reypens (ad interim) Kath. Partij
1889 - 1900 Baron Edward Osy de Zegwaart Meetingpartij (Kath. Partij)
1900 August Reypens (ad interim) Kath. Partij
1900 - 1907 Baron Fredegand Cogels Meetingpartij (Kath. Partij)
1907 Justijn Peeters (ad interim) Meetingpartij (Kath. Partij)
1907 - 1908 Graaf Louis de Brouchoven de Bergeyck Kath. Partij
1908 - 1912 Graaf Ferdinand de Baillet-Latour Kath. Partij
1912 - 1923 Baron Gaston van de Werve de Schilde Kath. Partij / UCB
1923 Anatole de Cock de Rameyen (ad interim) UCB
1923 - 1945 Baron Georges Holvoet UCB
1940 - 1942 Jan Grauls (oorlogsgouverneur)
1942 Arthur Heylen (oorlogsgouverneur) VNV
1942 - 1944 Frans Wildiers (oorlogsgouverneur) VNV
1944 - 1945 Louis Clerckx (ad interim) CVP
1945 - 1946 Gustaaf Van der Linden (ad interim) CVP
1946 - 1966 Richard Declerck BSP
1967 - 1993 Andries Kinsbergen LP / PVV
1993 - 2008 Camille Paulus VLD
2008 - heden Cathy Berx CD&V

Provincieraad en deputatie[bewerken | brontekst bewerken]

De provincieraad van Antwerpen wordt elke zes jaar rechtstreeks verkozen. Het dagelijks bestuur is in handen van de deputatie van de provincieraad. Die bestaat uit leden verkozen door de provincieraad en wordt voorgezeten door de gouverneur, die benoemd wordt door de Vlaamse Regering.

Legislatuur 2018-2024[bewerken | brontekst bewerken]

Zetelverdeling provincieraad 2018-2024
1
5
2
2
6
14
6
14 
De 36 zetels zijn als volgt verdeeld:

Sinds de hervorming van 2017 telt de provincieraad slechts 36 leden, die op 14 oktober 2018 werden verkozen in drie kiesdistricten: Antwerpen (20 zetels), Mechelen (7 zetels) en Turnhout (9 zetels).

 • N-VA: 14 zetels
 • CD&V: 6 zetels
 • Groen: 5 zetels
 • Vlaams Belang: 6 zetels
 • Open Vld: 2 zetels
 • sp.a: 2 zetels
 • PVDA: 1 zetel

De deputatie bestaat uit 4 leden, gevormd door een coalitie van N-VA en CD&V.

Legislatuur 2012-2018[bewerken | brontekst bewerken]

Zetelverdeling provincieraad 2013-2018
2
6
10
7
13
27
7
10 13 27 
De 72 zetels zijn als volgt verdeeld:
De 72 provincieraadsleden werden verkozen bij de provincieraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 in zeven kiesdistricten: Antwerpen (21 zetels), Boom (7 zetels), Kapellen (13 zetels), Herentals (7 zetels), Mechelen (6 zetels), Lier (7 zetels) en Turnhout (11 zetels).

De voorzitter van de provincieraad is Kris Geysen (N-VA).

Voor de periode 2012-2018 is de deputatie een coalitie tussen N-VA, CD&V en sp.a. Ze telt zes leden (het maximumaantal), voorgezeten door de gouverneur.

Legislatuur 2006-2012[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de periode 2006-2012 telde de provincieraad 84 zetels, verkozen op 8 oktober 2006.
 • Vlaams Belang: 25 zetels
 • CD&V/N-VA: 24 zetels
 • sp.a-Spirit: 18 zetels
 • VLD-Vivant: 13 zetels
 • Groen!: 4 zetels
De deputatie bestond uit een coalitie van CD&V/N-VA, sp.a en VLD:

Verkiezingsresultaten[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kieskring Antwerpen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Justitie[bewerken | brontekst bewerken]

Assisenhof[bewerken | brontekst bewerken]

Per provincie wordt er een assisenhof georganiseerd. Het is een rechtscollege dat belast is met het vonnissen van misdaden, politieke delicten en drukpersdelicten (uitgezonderd diegene in verband met xenofobie en racisme). Een hof van assisen bestaat uit twee afzonderlijke organen, namelijk 'het hof', dat bestaat uit een voorzitter, raadsheer in het Hof van Beroep, en uit twee assessoren (bijzitters), rechters in de rechtbank van eerste aanleg en de jury. Deze volksjury van twaalf gezworenen wordt bij elk proces opnieuw samengesteld. Tegen de uitspraak of het arrest van een assisenhof kan men niet in beroep gaan. Wel kan men in geval van procedurefouten in cassatie gaan bij het Hof van Cassatie. Procureur-generaal is Yves Liégeois.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen Supranationaal Nationaal Gerechtelijk gebied Provincies Arrondissementen Kantons
Gebied Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Antwerpen Vlag Antwerpen (provincie) Antwerpen Antwerpen 29
Sociaal recht Hof van Justitie Hof van Cassatie Arbeidshof Arbeidsrechtbank
Handelsrecht Hof van Beroep Rechtbank van Koophandel Vredegerecht
Burgerlijk recht Rechtbank van eerste aanleg Vredegerecht / Politierechtbank
Strafrecht Hof van Beroep Assisenhof

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Antwerp (province) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.