R16 (België)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
R16
Ringweg rond Lier
Ringweg rond Lier
Ringweg rond Lier
Land België
Provincie Antwerpen
Lijst van Belgische ringwegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
België
Traject
Kruising naar Zandhoven en Zoersel N14
Kruising Hagenbroeksesteenweg naar Boechout
Kruising naar bedrijventerrein Duwijck
Kruising naar Mortsel N10
Kruising naar wijk Zevenbergen
Viaduct over lokale wegen en spoorlijnen 15 en 13
Kruising naar station/centrum
Kruising naar Duffel en Mechelen N14
Viaduct over lokale weg
Brug over het water over Nete
Viaduct over N108 naar Duffel
Kruising naar Heist-op-den-Berg en Aarschot N10
Kruising naar Nijlen en Herentals N13

De R16 of de Ring rond Lier is een onvoltooide ringweg rond de stad Lier, in de Belgische provincie Antwerpen. Deze ligt op het grondgebied van Lier zelf en van Emblem, een deelgemeente van Ranst.

De R16 is geen autosnelweg en heeft grotendeels 2x2 rijstroken met een middenberm. Het verkeer op de kruispunten worden geregeld met verkeerslichten. De ring is geen volledige lus rond de stad. Ten noordoosten, tussen de N14 en de N13, is de ring onderbroken, deels omdat dit de (dure) overbrugging van de Grote en de Kleine Nete, van twee spoorwegen en een aantal onteigeningen zou vereisen. Anderzijds is de verbinding tussen de N14 (naar Oostmalle) en de N13 (naar Herentals) ook al gerealiseerd op het niveau van de E313.

De R16 heeft qua veiligheid een kwalijke reputatie: op de ring bevinden zich twee van de "zwarte kruispunten" in Vlaanderen voor wat betreft het aantal verkeersdoden. De Vlaamse Overheid besliste dat de kruispunten heraangelegd zouden worden, te beginnen in 2014 met het kruispunt met de Mechelsesteenweg (N14). Daar gaat de R16 nu via de Pallietertunnel onder de N14 door. De zanger Louis Neefs is op kerstdag 1980 samen met zijn vrouw op dit kruispunt om het leven gekomen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]