Grote Nete

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grote Nete
KaartGroteNete.jpg
Lengte 44 km
Hoogte (bron) - m
Debiet - m³/s
Stroomgebied - km²
Van Hechtel-Eksel
Naar Nete te Lier
Stroomt door België
Grote Nete bij het Zammelsbroek
Grote Nete bij het Zammelsbroek
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Grote Nete is een zijrivier van de Nete in het stroomgebied van de Schelde. Ze heeft een lengte van 44 kilometer en is niet bevaarbaar.

De Grote Nete ontspringt ten noordoosten van Hechtel. Vanaf Lier stroomt ze samen met de Kleine Nete en vormt ze de Nete of de Beneden Nete. Voor wie de twee Netes niet goed uit elkaar kan houden : de Grote Nete licht zuidelijker dan de Kleine Nete.

Haar voornaamste zijrivieren zijn de Wimp, de Molse Nete en de Grote Laak. Via de Grote Laak, ontving de Grote Nete ook veel vervuiling van Tessenderlo Chemie.

Vanaf 2013 begon Natuurpunt met in het brongebied van de Grote Nete een aangesloten natuurgebied "Grote Netewoud" geleidelijk uit te bouwen.

Ontstaan[bewerken]

Voor de laatste ijstijd (Weichselien) was de vallei van de Grote Nete nog niet zo sterk uitgesleten. Tijdens de voorlaatste ijstijd (Saalien) waterde de Grote Nete af naar de Dijlevallei via wat nu de vallei van de Laak is[1]. Tijdens de laatste ijstijd nam de vegetatie terug af en trad er grootschalige erosie op. Het afgevoerde puin blokkeerde de afvoer naar de Laak en de Grote Nete ging daarop afstromen naar de vallei van de Kleine Nete.