Natuurpunt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het Panneweel tijdens het broedseizoen
Het natuurbeheer wordt in 160 afdelingen gedragen door vrijwilligers
Vrijwilligers knotten knotwilgen

Natuurpunt vzw is een natuurbehoudsvereniging die in Vlaanderen en Brussel actief is. De werking steunt op drie pijlers: natuureducatie, natuurbeheer en natuurstudie. Anno 2014 heeft Natuurpunt 21.958 hectare natuurgebied in beheer. Natuurpunt is met meer dan 101.000 leden (anno 2016) de grootste Vlaamse natuurvereniging.[1] De Franstalige tegenhanger in Brussel en Wallonië is Natagora.

Geschiedenis[bewerken]

Natuurpunt vzw is in 2001 ontstaan uit de fusie van De Wielewaal vzw (opgericht in 1933 door E.H. Frans Segers) en Natuurreservaten vzw (opgericht in 1953). Deze laatste was een onderdeel van de Belgische Natuur- en Vogelreservaten (BNVR).

Werking[bewerken]

Natuurpunt is een ledenvereniging. Dit wil zeggen dat het grootste deel van de werking wordt gedragen door vrijwilligers in de lokale kernen. Natuurpunt heeft 170 plaatselijke afdelingen die doorgaans meerdere werkgroepen hebben. Zij zijn verantwoordelijk voor de lokale werking.

Daarnaast heeft de vereniging ook mensen die beroepshalve werkzaam zijn op één van de secretariaten (in Mechelen of Turnhout), in een van de bezoekerscentra of bij een van de terreinploegen.

In 2014 kreeg Natuurpunt 1116 ha natuurgebied meer in beheer dan in 2013: 488 ha werd aangekocht en de rest werd in beheer genomen voor verschillende overheden. In 2014 had de vereniging voor meer dan 37 miljoen euro uitgaven. 81% van deze uitgaven ging naar de aankoop en het beheer van natuurgebieden.[2]

Tijdschriften[bewerken]

Natuurpunt geeft verschillende tijdschriften uit.[3] De leden ontvangen allemaal een ledenblad van de regionale Natuurpuntkring, samen met het driemaandelijkse tijdschrift Natuur.blad.[4]

Natuur.focus is een driemaandelijks tijdschrift over natuurstudie en natuurbeheer in Vlaanderen.[5]

Natuur.oriolus is een driemaandelijks tijdschrift over vogels.[6]

Zoogdier is een populairwetenschappelijk tijdschrift over zoogdieren.[7]

Externe links[bewerken]