Burgerwetenschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Burgerwetenschap, ook wel aangeduid met de Engelse term 'citizen science', is een term die wordt gebruikt voor wetenschappelijke projecten waarbij individuele vrijwilligers of netwerken van vrijwilligers, waarvan de leden niet noodzakelijkerwijs een wetenschappelijke opleiding hebben gehad, onderzoeksgerelateerde taken zoals observaties, metingen of berekeningen uitvoeren of beheren.

Voordelen van netwerken[bewerken]

Het gebruik van burgerwetenschappelijke netwerken maakt het wetenschappers mogelijk sneller of makkelijker een onderzoeksdoel te bereiken dan anders haalbaar zou zijn geweest. Daarnaast zijn deze projecten erop gericht om de betrokkenheid van het grote publiek bij het onderzoek — of bij wetenschap in het algemeen — te bevorderen. Ook distributed computing kan beschouwd worden als een vorm van burgerwetenschap, hoewel hierbij de gebruiker slechts rekentijd ter beschikking stelt en niet actief meedoet aan het onderzoek.

Voorbeelden van burgerwetenschap[bewerken]

 • De ontdekking van een reflectienevel, Hanny's Voorwerp, door de Nederlandse onderwijzeres Hanny van Arkel.
 • De ontdekking van een supernova door de Ierse amateurastronoom Dave Grennan.
 • De ontdekking van meer dan 40 supernovae door de Australische amateurastronoom Robert Owen Evans.
 • Het onderzoek naar tessellatiepatronen van onregelmatige vijfhoeken door de Amerikaanse huisvrouw Marjorie Rice.

Voorbeelden van burgerwetenschappelijke netwerken[bewerken]

 • Het langstlopende project is de vogeltelling van de National Audubon Society, dat in het jaar 1900 begon. Ook in Nederland loopt er een dergelijk project, de Tuinvogeltelling van de Vogelbescherming Nederland.
 • Xeno-canto een database en website met vogelzang die gebruikt kan worden voor verder onderzoek naar vogelgeluiden.
 • Galaxy Zoo, een online sterrenkundeproject van de Zooniversegemeenschap. Andere projecten van Zooniverse zijn Planethunters, Old Weather, Ancient Lives en Moon Zoo.
 • Stardust@home, een online zoektocht naar sterrenstofdeeltjes. Vrijwilligers van dit project hebben drie mogelijke kandidaten ontdekt.
 • SETI@home, een project waarbij de gebruikers computerrekentijd ter beschikking stellen voor de zoektocht naar buitenaards leven.
 • Foldit, een computerspel waarbij eiwitstructuren zo efficiënt mogelijk moeten worden opgevouwen. Vrijwilligers van dit project ontrafelden in 2011 de structuur van een retrovirus dat aids veroorzaakt in resusapen. Dit probleem was 15 jaar lang onopgelost, maar werd door de spelers in drie weken geklaard.[1][2]
 • Evolution MegaLab, een onderzoek in 15 Europese landen naar veranderingen in de huisjeskleur van de gewone tuinslak, waarbij vrijwilligers waarnemingen van in totaal 200.000 slakken in hun omgeving aanleverden om vragen over de evolutie van deze dieren te kunnen beantwoorden.[3][4]

Zie ook[bewerken]