Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Vrijwilliger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vrijwilligers bezig met een politieke campagne

Een vrijwilliger (vrouwelijke vorm: vrijwilligster), ook wel volontair genoemd, is iemand die uit vrije wil werkzaamheden verricht, buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald, of er staat een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk. Het werk dat door een vrijwilliger wordt verricht heet vrijwilligerswerk.

Tegenwoordig worden vrijwilligers opgedeeld in twee categorieën: nieuwe en klassieke vrijwilligers.[bron?]

Klassiek
De klassieke vrijwilliger is iemand die jarenlang in dezelfde organisatie een taak blijft uitvoeren. Zijn of haar motivatie wordt vaak gelinkt aan sociale aspecten. De vrijwilliger blijft bij de organisatie omdat de andere vrijwilligers vrienden zijn en omdat hij of zij al jaren hetzelfde doet. Deze vorm komt aan het begin van de eenentwintigste eeuw minder vaak voor dan de nieuwe vrijwilliger.
Nieuw
De nieuwe vrijwilliger gaat eerder "shoppen" en neemt een engagement op met een specifiek doel (iets leren, een problematiek oplossen).

Militaire vrijwilligers[bewerken | brontekst bewerken]

In meer letterlijke zin is een vrijwilliger iemand die iets uit vrije wil doet. De term wordt ook gebruikt voor mensen die vrijwillig in militaire dienst gaan om te strijden voor een politiek doel. Zo bestonden de Internationale Brigades uit vrijwilligers uit de hele wereld, die in de Spaanse Burgeroorlog tegen de nationalisten van Franco streden.

Chinese vrijwilliger[bewerken | brontekst bewerken]

Een Chinese vrijwilliger is een Vlaamse uitdrukking voor iemand die verplicht wordt om een vervelende taak op zich te nemen. De oorspronkelijke betekenis komt met grote waarschijnlijkheid van de Koreaanse Oorlog (1950-1953), waar zowel Belgen als Nederlanders meevochten aan de kant van Zuid-Korea. Chinezen werden verplicht om mee te vechten aan de kant van Noord-Korea, maar toch "vrijwilliger" genoemd.

Zie de categorie Volunteers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.