Brouwerij Het Anker (Mechelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwerij Het Anker
Brouwzaal Het Anker anno 2013
Brouwzaal Het Anker anno 2013
Algemene informatie
Locatie Mechelen
Eigenaar Charles Leclef
Oprichting 1872
Bieren
Actieve bieren Gouden Carolus, Maneblusser, Boscoli
Voormalig Trappiste Cardinal
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Mechelen-Guido Gezellelaan 49 (2).jpg
Mechelen-Guido Gezellelaan 51 (1).jpg

Het Anker is een stadsbrouwerij gelegen te Mechelen. De brouwerij bevindt zich aan de rand van het Mechels begijnhof en men brouwt er de bieren Gouden Carolus (Classic, Triple, Ambrio, Christmas, Easter beer), Anker-bok, Anker Blond, Dentergems Wit, Maneblusser, de Cuvée van de Keizer en de Mechelse Reuzen. Voor de tentoonstelling Mechelen in Vrouwenhanden werd speciaal het Margrietbier gebrouwen.

Voorgeschiedenis[bewerken]

De oudste verwijzing naar de brouwerij werd teruggevonden in het kasboek van 1369 van het kapittel Sint-Rombout waarbij een persoon genaamd Jan in den Anker zijn belasting betaalde. Een tweede verwijzing dateert uit 1433 waarbij een persoon genaamd Matthijs Jan's zone de niet rendabele brouwerij koopt. Een derde historische dateert uit 1471 wanneer Hertog Karel de Stoute een stadswet inriep dat het bier van de begijnen werd vrijgesteld van accijnzen voor de patiënten en eigen gebruik. In 1872 kopen Louis Van Breedam en zijn zus de stadsbrouwerij en na verbouwingen heeft deze brouwerij als een van de eerste een stoomketel. De brouwerij krijgt de firmanaam n.v. Boonaerts & Van Breedam. Op 31 december 1904 wordt de naam omgevormd tot Het Anker en in 1912 bouwt Victor Van Breedam er de eerste mouterij in Vlaanderen, volledig gebouwd in gewapend beton. Het mout dat men hier produceerde diende als grondstof voor brouwerij Het Anker en omliggende brouwerijen.

Eerste Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Eerste Wereldoorlog beslissen de Duitsers dat er slechts één brouwerij mag blijven functioneren in de Mechelse regio. Een lottrekking beslist dat brouwerij Chevalier Marin mag blijven werken waarna de brouwzaal van brouwerij Het Anker wordt ontmanteld. Het rode koper wordt omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Na de Eerste Wereldoorlog kent de brouwerij een gouden periode. In die periode wordt Charles Van Breedam voorzitter van de Belgische Brouwersunie. Tijdens economische crisis van de 30'er jaren verdwijnen een aantal brouwerijen in de Mechelse regio waardoor de mouterij van brouwerij Het Anker niet meer rendeert.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stelt de Duitse bezetter een wet in dat nog slechts een licht bier mag worden gebrouwen, de zogenaamde Zero-huit of bier met 0,8% alcoholvolume. Brouwerij Het Anker slaagt hierin waardoor ze menige Mechelaars werk kan verschaffen en hen zo sparen van arbeidsdienst te verrichten in Duitsland.

Vanaf 1945 investeert de brouwerij in een nieuwe brouwzaal met grote hangende koperen ketels. De brouwerij stoot eveneens een aantal nevenactiviteiten, waaronder de mouterij, af om zich volledig toe te leggen op het brouwen van bier. Vanaf 1960 komt een Keizersbier op de markt met de naam Gouden Carolus. De amberkleurige Mechelschen Bruynen en de blonde Triple Toison d'Or worden eveneens gebrouwen.

Recente geschiedenis[bewerken]

In 1990 neemt Charles Leclef, de vijfde generatie van de familie Van Breedam, de leiding van de brouwerij op zich. De koperen brouwketels blijven in bedrijf, maar de koeling, gisting en lageringsinstallaties worden vernieuwd waardoor een betere en stabielere kwaliteit kan worden aangeboden. Er wordt een brasserie gevormd met de naam De Twee Palen. Er worden twee samenwerkingsverbanden afgesloten; tussen 1991 en 1993 gaat Het Anker in zee met brouwerij Riva en tussen 1995 en 1997 werkt Het Anker samen met John Martin. Vanaf de zomer van 1998 besluit de leiding van brouwerij Het Anker om het bedrijf weer 100% onafhankelijk voort te zetten. Bovendien wordt er in augustus 1999 het Hotel Carolus in de oude stockageruimtes van de brouwerij geopend. in 2008 wint Gouden Carolus Hopsinjoor de publieksprijs van het Zythos Bierfestival in 2017 wordt de Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Infused bekroond op het zelfde festival.[1]

Stokerij De Molenberg[bewerken]

In 2010 werd in Blaasveld door Charles Leclef een stokerij opgericht, waar uit het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel een graanwhisky wordt gedestilleerd. Op 23 november 2013 werden de eerste Single Malt Whisky's op de markt gebracht.

Referentie[bewerken]


  1. website Zythos Bierfestival