Brouwerij De Koninck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwerij De Koninck
Brouwerij De Koninck
Brouwerij De Koninck
Algemene informatie
Locatie Antwerpen
Eigenaar Brouwerij Duvel Moortgat
Oprichting 1833
Productie 40.000 hl
Brouwmeester Dennis De Potter
Bieren
Actieve bieren De Koninck, De Koninck Triple d'Anvers
Voormalig De Koninck Winter, Gusto 1833 Golden Blond, Gusto 1833 Ruby Red
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij gelegen aan de Boomgaardstraat in de Belgische stad Antwerpen. Het bedrijf werd opgericht in 1833 door Johannes Vervliet, toen deze besliste om een bestaande afspanning om te bouwen. Vervliet was gehuwd met Elisabeth Cop, de weduwe van Joseph Henricus De Koninck die op diezelfde plaats in 1827 de afspanning had gekocht. De brouwerij werd aanvankelijk ook Brouwerij De Hand genoemd naar een grenspaal met een hand als grensteken. Dit teken waar heraldisch een bronsgroen schild met een zilverwitte opgeheven hand naar verwijst, ligt in de voormalige Warande (nu Koning Albertpark) aan de voormalige Pride- of Boomgaardbeek die sinds de overgang van de 7e naar de 8e eeuw (ten tijde van Pepijn van Herstal, Willibrord en Karel Martel) de grens vormt tussen Haringrode (later behorend tot de stad Antwerpen) en Berchem.

Geschiedenis[bewerken]

  • 1845: de zoon van Elisabeth Cop, Carolus De Koninck, neemt de leiding van het bedrijf over.
  • 1909: overlijden van Carolus, zuster Josephina neemt de leiding tijdelijk over.
  • 1912-1919: Brouwerij De Hand wordt Brasserie Charles De Koninck onder leiding van de vroegere medewerker Florent van Bauwel uit Edegem en de financier Joseph Van den Bogaert uit een brouwersfamilie uit Willebroek.
  • 1949 tot 2000: zoon Modeste Van den Bogaert leidt het bedrijf.
  • Nadien wordt de brouwerij geleid door diens zonen Bernard en Dominique Van den Bogaert die de technische en commerciële leiding delen.
  • 2007: Eerste editie van het bollekesfeest
  • 2010: de brouwerij wordt verkocht aan Brouwerij Duvel Moortgat voor de prijs van € 29,9 miljoen. In deze overname is ook het vastgoed (63 herbergen) begrepen; de omzet zou 70.000 hectoliter bedragen. Ook de groep Heineken was in 2010 in de running. De verkopers opteerden echter voor een Vlaamse verankering. Daar had men de keuze tussen Moortgat en Brouwerij Palm. Deze laatste deed een bod omwille van de vrees van verstoring van hun aandeel op de Nederlandse markt bij de overname door Heineken.

Soorten bieren[bewerken]

Brouwzaal

Trivia[bewerken]

  • Brouwerij Duvel Moortgat sponsort tot 2013 op vrijdag- en zaterdagavonden zes nachtbussen te Gent. Ze heten dan "De Koninck Uitbussen", naar hun biermerk De Koninck. Eind april besloot de brouwerij al hetzelfde te doen te Antwerpen, de thuisbasis van Brouwerij De Koninck.[1][2]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]