Belgische biercultuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een zaak in België met 250 biersoorten

De Belgische biercultuur is het geheel van zowel de variatie van biersoorten en -merken, als van de hoog aangeschreven kwaliteit en de wijze van brouwen in België. Er zijn veel lokale Belgische bieren, dikwijls gebrouwen door individuen of enkele liefhebbers. Niet alleen het aanbod is groot; ook de vraag (de gebruiksgewoonten). De biercultuur uit zich onder meer in de drankkaarten in de meeste cafés of drankgelegenheden: overal zijn meerdere soorten Belgisch bier verkrijgbaar, veel meer dan in de omringende landen. In de meeste drankhandels zijn tientallen soorten bier verkrijgbaar. Veel restaurants hebben eveneens verschillende biersoorten op de drankkaart.

Het aandeel van de speciaalbieren op de Belgische markt steeg van begin jaren negentig tot anno 2013 van 10% tot 30%.[1] Het aantal bieren is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 1200. De toename is vooral te danken aan de kleine brouwerijen.

Immaterieel cultureel erfgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Vanwege de bijzonderheid van de Belgische biercultuur werd deze in 2011 door Vlaams minister Joke Schauvliege op de lijst gezet van immaterieel cultureel erfgoed: de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.[2][3] Dit is een van de voorwaarden voor eventuele latere opname op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.[4] Op 30 november 2016 werd de Belgische biercultuur door de UNESCO tot immaterieel (cultureel) erfgoed verklaard.[5][6]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Beers of Belgium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.