Brouwerij Palm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Brouwerij Palm
De brouwerij in Steenhuffel
De brouwerij in Steenhuffel
Algemene informatie
Naam Brouwerij Palm
Locatie Steenhuffel
Oprichting 1747
Bieren
Actieve bieren zie lijst
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier
Oud Palm-dienblad

Brouwerij Palm is een Belgische brouwerij uit Steenhuffel, een deelgemeente van de Belgische gemeente Londerzeel. De brouwerij is vooral bekend van het gelijknamige bier Palm. Sinds 1998 maakt ook Rodenbach deel uit van Palm, dat is omgedoopt tot Palm Breweries. Daarnaast participeert Palm sinds 1990 voor 50% in Brouwerij Boon en neemt er de distributie van op zich. De Belgische brouwerij in Steenhuffel maakte op 26 augustus 2014 bekend dat ze voortaan als Palm Belgian Craft Brewers (afgekort PALM nv-sa) door het leven gaat.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De geschiedenis van Palm begint in 1597 met de akte van verkoop van een hofstee. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermelden: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen.

Pas in 1747 starten de eerste 'officiële' tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling onder het Ancien Régime geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen 'De Oude Croon', 'Het Hoefijzer' en 'De Drij Coninghen'. Tevens worden twee brouwerijen 'De Hoorn' en 'De Valck' vermeld. Brouwerij De Hoorn, eigendom van Jean-Baptiste De Mesmaecker, zal ten slotte in 1929 uitgroeien tot de speciaalbierbrouwerij Palm.

In 1908 trouwt Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy zal nieuwe impulsen geven aan de bierproductie. Tijdens de opkomst van de pilsbieren blijft hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit geeft aan de eigenheid van zijn streekbier, boven de eventuele groeikansen van pilsbier.

In de Eerste Wereldoorlog wordt de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwt ze opnieuw op en maakt ze groter. Hij gelooft dat hij met zijn bier van hoge gisting ook buiten de dorpsgrenzen succes kan boeken. In 1929 geeft hij 'het bier van Steenhuffel' de merknaam: 'Speciale Palm', Speciale verwijzend naar de bierstijl 'Special Belge' en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils.

In Steenhuffel staat tegenwoordig een moderne brouwfabriek waarmee de groeiende markt voor speciaalbieren kan worden bediend.

Sinds 1998 is brouwerij Palm ook eigenaar van brouwerij Rodenbach.

[bewerken]

Het logo van Palm is het Brabantse trekpaard, een bruin lijf met witte manen, dat allusie maakt op de typische kleur van het bier met een stevige witte kraag.

Op de kasteelhoeve is trouwens de bekende stoeterij Kasteel Diepensteyn gevestigd.

Brouwerij De Hoorn[bewerken]

In augustus 2014 werd een nieuwe kleine brouwinstallatie geïnstalleerd waar experimentele brouwsels van 1000 liter kunnen gebrouwen worden. De brouwerij is vernoemd naar de vroegere dorpsbrouwerij in Steenhuffel.[2]

Karakteristieken[bewerken]

Een flesje Palm

(Speciale) Palm is een kruidig, licht bitter, amberkleurig bier van hoge gisting gemaakt van gerstemout, verse hop, een (geheim) mengsel van kruiden en heel zuiver artesisch water. Het bijbehorende glas is een bol voetglas en tegenwoordig ook vaak een fluitje.

Palm was vroeger hoofdzakelijk bekend bij de volwassen bevolking uit de streek, maar de brouwerij probeert het laatste decennium ook internationaal en bij de jeugd uit de hoek te komen. De overname van brouwerij Rodenbach speelt hierbij ook een rol.

Dobbel Palm, Kerstbier

Elk jaar tijdens de maanden november en december brengt de brouwerij de Dobbel Palm op de markt. De eerste keer gebeurde dit ter gelegenheid van de 200e verjaardag van de brouwerij in 1947. De Dobbel Palm onderscheidt zich van de Speciale Palm doordat er iets meer ambermout gebruikt wordt in het proces. Hierdoor bevat het bier ook iets meer alcohol.

Bieren[bewerken]

Bieren gebrouwen door brouwerij Palm:

Brouwerij De Hoorn[bewerken]

Andere brouwerijen die tot de Palm-groep behoren:

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]