Brouwerij Oud Beersel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Brouwerij Oud Beersel
Gert Christiaens, Brussel 2012
Algemene informatie
Locatie Beersel
Eigenaar Gert Christiaens
Oprichting 1882 (2005)
Productie 1000 hl (waarvan 50% lambikbieren) (2010)
Bieren
Actieve bieren Bersalis Tripel & Bersalis Kadet
Speciaalbieren Oude Geuze, Oude Kriek, Oude Lambik
Lijst van Belgische brouwerijen
Portaal  Portaalicoon   Bier

Brouwerij Oud Beersel is een geuzestekerij te Beersel, lid van HORAL.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geuzestekerij werd gesticht in 1882 door Henri Vandervelden, die als seizoenarbeider werkte in brouwerij De Kroon te Ukkel. Deze brouwerij was toen gespecialiseerd in de productie van lambiek, geuze, faro en mars (of meerts).
Pierre, een van de zonen van Henri, zette de geuzestekerij van zijn ouders voort tot 1947, waarna hij zijn activiteiten stopte. Egidius, de oudste zoon van Henri, verbouwde in 1922 de boerderij van zijn schoonouders en richtte er zijn geuzestekerij in. Pas kort voor de Tweede Wereldoorlog begon Egidius zelf lambiek te brouwen in een installatie die hij met tweedehands onderdelen in elkaar knutselde. Wanneer kort daarna de oorlog uitbrak, verbood de Duitse bezetter het gebruik van tarwe, een onmisbare grondstof voor lambiek. De brouwer maakte dan maar gebruik van gemalen en geëeste suikerbieten en, zoals later bleek, in het geniep een beetje tarwe. In 1934 had Egidius reeds verbouwingswerken laten uitvoeren en verbouwde de boerderij en karhuis om tot café "Het Bierhuis" waarin hij een Mortierorgel plaatste. Dit café werd tot 1988 uitgebaat door een van zijn dochters, Marie-Thérèse.
Zoon Henri studeerde af als brouwingenieur aan het I.N.I.F. (Institut National des Industries de Fermentation) en nam de brouwerij-stekerij over in 1953 wanneer zijn vader op jonge leeftijd sterft. Henri breidde de brouwcapaciteit uit tot 50hl en kiest de naam Oud Beersel voor de brouwerij. In 1991 volgde zijn neef Danny Draps, zoon van Marie-Thérèse, Henri als deze de pensioenleeftijd bereikt. Maar de brouwerij draaide op een laag pitje. De brouw- en afvulinstallatie waren sterk verouderd en er was al jaren niet geïnvesteerd. Eind 2002 besliste Danny om de brouwerij stop te zetten.
Wanneer Gert Christiaens en zijn vriend Roland De Bus vernamen dat de brouwerij stopte, besloten ze deze te redden. Ze richtten een bvba op om Oud Beersel over te nemen en volgden vanaf 2003 een cursus brouwerij-mouterij te Gent. Om de nodige inkomsten te vergaren lanceerden ze een bier "Bersalis Tripel", gebrouwen naar hun eigen recept bij brouwerij Huyghe te Melle. In maart 2007, na bijna vijf jaar afwezigheid, kwamen "Oude Geuze Oud Beersel" en "Oude Kriek Oud Beersel" terug op de markt. In april 2007 stapte Roland uit de bvba omdat de activiteiten niet meer te combineren waren met zijn fulltime job en Gert werd alleen eigenaar. Roland stapte meteen in de toen opgerichte vzw De geuzen van Oud Beersel. Deze vzw promoot de eeuwenoude traditie van het lambiekbrouwen, organiseert bezoeken en helpt mee met de uitbouw van het museum van Oud Beersel. In mei 2009 kwam "Bersalis Kadet" op de markt.

Het wort (lambiek) voor hun geuze laten ze brouwen bij brouwerij Boon te Lembeek volgens het recept van Henri Vandervelden. Na het mengen van de oude en jonge lambiek gaat het mengsel terug naar brouwerij Boon om te bottelen.

Bieren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]