Herberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Theodor Kleehaas: In der Wirtsstube, München, 19e of 20e eeuw
Herberg De Lindeboom in Cattenbroek, 1729
Dansende boeren voor een herberg, Adriaen van Ostade, 1670

Een herberg is een bedrijf dat tegen betaling de mogelijkheid tot eten, drinken en overnachten biedt. Hedendaagse overnachtingsaccommodaties worden gewoonlijk echter niet herberg genoemd, maar hotel of pension. De kwalificatie herberg wordt nog steeds wel gebruikt voor eenvoudige traditionele horecagelegenheden. In Vlaanderen werd er tot diep in de 20ste eeuw het café mee aangeduid.

Het woord herberg komt van her (= heer, leger) en berg (= bergplaats). In het Frans is het woord overgenomen en bekend als auberge. De beheerder van een herberg wordt waard of herbergier genoemd.

Reizigers[bewerken]

Herbergen waren meestal gevestigd op plaatsen waar veel reizigers langs kwamen. Ze beschikten meestal over stallen voor de paarden van ruiters en (post)koetsen. Vaak kon hier ook van paarden worden gewisseld. De wachttijd werd door de reizigers gebruikt om iets te nuttigen. Een stal waar men met koets en al naar binnen kon wordt wel een doorrit genoemd.

Herbergen bestonden uit een gelagkamer, waar gegeten en vooral gedronken werd. Daarnaast was er een ruimte waar geslapen kon worden. Meestal geen aparte kamers maar een gemeenschappelijk vertrek. Naarmate mensen welvarender werden, werden wel aparte kamers ingericht wat uiteindelijk resulteerde in speciaal daarvoor gebouwde voorzieningen, namelijk hotels.

Middeleeuwse steden, die na zonsondergang de stadspoorten sloten, bouwden buiten de stadsmuren stadsherbergen waar verlate reizigers de nacht konden doorbrengen. Een koetsiersherberg is vooral bedoeld voor doorreizende mensen te paard. Een uitspanning is oorspronkelijk een plaats waar rijtuigen van nieuwe paarden werden voorzien.

Openbare gelegenheid[bewerken]

In dorpen waren de herbergen eeuwenlang de enige openbare gelegenheden. Vergaderingen van het dorpsbestuur en rechtszittingen werden in een herberg gehouden, evenals openbare verkopingen en openbare verpachtingen. Gedurende de 18e eeuw werden de dorpen verplicht een raadhuis te bouwen.

In Engeland kende men public houses, afgekort tot pubs. Dit woord wordt in Nederland vooral gebruikt voor kroegen.

In 1912 opende de Duitser Richard Schirrmann de eerste jeugdherberg.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Icoontje WikiWoordenboek Zoek herberg in het WikiWoordenboek op.