Motel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een motel in de Verenigde Staten.

Een motel is een gebouw met aan elkaar geschakelde kamers met de deuren aan een parkeerplaats of gemeenschappelijke ruimte. De reden voor het ontstaan van deze motels was door de vergrote afstanden in de Verenigde Staten dat zorgde voor makkelijk reizen door het hele land. Motel is een combinatie van motor en hotel.

Het motel heeft meestal een 'I'-, 'L'- of 'U'-structuur met kamers, kantoor van de manager en soms nog een klein restaurant. Naoorlogse motels hadden meestal neon-borden.

Het verschil tussen een motel en een hotel is de anonimiteit, de locatie langs de snelwegen en de deuren aan de buitenkant (hotels hebben meestal de deuren aan een hal die binnen is). In Europa bezitten vooral de grotere verzorgingsplaatsen motels. Motels zijn bovendien vaak goedkoper dan hotels. Je kunt absoluut anoniem verblijven in het motel, en dat zorgt voor veel ongewenste gasten. Men kan denken aan criminelen die de motels als vluchtplaats gebruiken, handelaars die er hun illegale waar verhandelen, prostitutie en seksuele ontmoetingen. De filmindustrie heeft hier dan ook gretig op ingespeeld.

Het eerste motel in Nederland werd in 1956 geopend in Rijswijk: Motel Hoornwijck [1], vlak daarna gevolgd door Hotel Maarsbergen, gebouwd door Carel Godin de Beaufort.