U.S. Route 66

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Will Rogers Highway
Route 66-bord in Californië
Route 66-bord in Californië
Will Rogers Highway
Will Rogers Highway
Land Verenigde Staten
Lengte 3945 km
Beginpunt Chicago, IL
Eindpunt Los Angeles, CA (1926-1936)
Santa Monica, CA (1936-1985)
Aangelegd 11 november 1926
Opheffing 27 juni 1985
Lijst van U.S. Routes
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Verenigde Staten
Traject

U.S. Route 66 of kortweg Route 66 (US66) was een historische autoweg (U.S. Highway) in de Verenigde Staten, die begon in Chicago, en eindigde aan het strand van de Stille Oceaan in Santa Monica bij Los Angeles. De totale lengte was 3940 km. US66 loopt door Illinois, Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona en Californië.

De weg wordt ook de Will Rogers Highway genoemd.

In 1985 werd US66 officieel opgeheven, nadat het Interstate Highway System het langeafstandsverkeer had overgenomen. Veel toeristen volgen nog steeds het oude traject van Route 66, dat nu vanaf Chicago via de US55 naar St. Louis loopt. Vanaf daar gaat de weg over in de US44 tot aan Oklahoma City, vanwaar de US40 (bedoeld wordt de I-40) het grootste deel van de oorspronkelijke route volgt, tot in Barstow. Vanaf daar kan men het laatste stuk over de US15 volgen om via San Bernardino naar Santa Monica te rijden.

Culturele achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Route 66 speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse cultuur van de 20e eeuw. In de jaren dertig werd de weg gebruikt door mensen die naar Californië reisden, om de Dust Bowl, grote stofstormen op de vlakten van het midden van de Verenigde Staten, te ontvluchten. De schrijver John Steinbeck beschrijft in zijn roman The Grapes of Wrath (De druiven der Gramschap) de lotgevallen van een arme familie die over deze weg de Dust Bowl ontvlucht.

Na de Tweede Wereldoorlog gebruikten vele nieuwe autobezitters de weg om van de ene kant van het land naar de andere te rijden. De weg is een nostalgisch symbool voor de rol van de auto in de Amerikaanse samenleving in de periode van de jaren dertig tot zeventig van de twintigste eeuw.

In 1946 schreef de jazzcomponist en pianist Bobby Troup zijn meest bekende nummer (Get Your Kicks On) Route 66, nadat hij zelf de highway had gebruikt om naar Californië te reizen. Hij gaf het aan Nat King Cole die het tot een van de grootste hits van zijn carrière maakte. Het werd later een hit voor Chuck Berry, en is daarna door vele andere artiesten uitgevoerd, zoals de Rolling Stones en Depeche Mode.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Naar de highway is ook een rockband en navigatiesoftware genoemd.
  • Het verhaal van de animatiefilm Cars speelt zich af in het fictieve stadje Radiator Springs langs Route 66.
  • In 2011 zijn de opnames gemaakt voor het televisieprogramma Billy Connolly's Route 66.
  • Er bestaan verschillende zogenoemde Route 66 Associations, die zich bezighouden met de bescherming, heropbouw en promotie van de historische weg.
  • Het talentenontwikkelingsprogramma van D66 heet Route 66.[1]
  • Will Tura maakte in 2016 een nummer met de titel Route 66.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie U.S. Route 66 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.