Standard Oil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De eerste raffinaderij van Standard Oil in Cleveland Ohio, in 1899

Standard Oil Company was een oliemaatschappij die in 1870 opgericht werd door de bekende Amerikaanse industrieel John D. Rockefeller (1839-1937) en een aantal partners.

Het bedrijf breidde zich snel uit, en wist al snel zijn belangrijkste concurrenten uit te schakelen. Het was een van de eerste multinationals.

De oprichting van het bedrijf[bewerken]

Nadat op 28 augustus 1859 de eerste olieraffinaderij in bedrijf werd genomen door "colonel" Edwin Drake in Titusville in het westen van Pennsylvania, werd het nabijgelegen Cleveland in Ohio snel een middelpunt van de nieuwe industrie.

In die stad stichtten op 10 januari 1870 John D. Rockefeller, zijn broer William Rockefeller, Samuel Andrews, Henry M. Flagler, (van Rockefeller, Andrews & Flagler), Stephen V. Harkness en O.B. Jennings, een vennootschap onder de naam Standard Oil Company, met een kapitaal van een miljoen dollar.

Monopolie[bewerken]

In 1872 wist Standard Oil door later omstreden tactische maatregelen alle competitie in Cleveland en later in het noordoosten van de Verenigde Staten uit te schakelen.

Om wetten te omzeilen die het doel hadden om de macht van grote bedrijven te beperken, organiseerde Rockefeller Standard Oil als een groep bedrijven die op papier zelfstandig waren, maar waarvan het bestuur werd overgedragen aan een Trust, een groep die de bedrijven bestuurde ten gunste van de aandeelhouders van de betrokken bedrijven. Deze organisatievorm werd later overgenomen door andere grote bedrijven in Amerika.

In 1897 trok John Rockefeller zich terug uit de Standard Oil Company of New Jersey, de holding company van de groep, maar bleef een belangrijke aandeelhouder.

Aan het einde van de 19e eeuw probeerde de Amerikaanse regering de ontwikkeling van deze trusts tegen te gaan om de concurrentie tussen bedrijven te bevorderen, en de consumenten te beschermen. Dit leidde to het aannemen van verscheidene antitrustwetten.

In 1909, spande het United States Department of Justice een gerechtelijk proces aan onder de Federale antitrustwet, waarna Standard Oil in 1911 in 34 bedrijven werd opgedeeld.

John Rockefeller had zich tegen die tijd al uit het bestuur van Standard Oil teruggetrokken, maar omdat hij een kwart van alle aandelen van de nieuwe bedrijven in bezit had, en deze aandelen over het algemeen al snel in waarde verdubbelden, maakte de ontbinding van Standard Oil hem de rijkste man ter wereld.

Opvolgers van Standard Oil[bewerken]

De opgesplitste onderdelen van Standard Oil zijn nog steeds wereldspelers op het gebied van de olieindustrie. Sommige takken zijn door fusies en overnames later weer samengevoegd. Voorbeelden zijn het grote ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron. Andere onderdelen zijn uiteindelijk terechtgekomen bij British Petroleum.

Externe links[bewerken]