U.S. Steel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
United States Steel Corporation
De U.S. Steel Tower in Pittsburgh, het hoofdkantoor.
De U.S. Steel Tower in Pittsburgh, het hoofdkantoor.
Beurs NYSE: X
Oprichting 25 februari 1901
Oprichter(s) John Pierpont Morgan
Elbert Henry Gary
Sleutelfiguren John Surma (CEO)
Hoofdkantoor Pittsburgh Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werknemers Gedaald 44.000 [-4,3%] (2006)
Producten Staal
Mijnbouw
Vastgoed
Spoorwegtransport
Omzet Gestegen €10,7 miljard [+11,9%] (2006)
Website www.ussteel.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

U.S. Steel, voluit de United States Steel Corporation, is een geïntegreerd staalbedrijf uit de Verenigde Staten. Daar en in Centraal-Europa bevinden zich de belangrijkste productielocaties. U.S. Steel is het op zes na grootste staalbedrijf ter wereld gemeten naar productie in ton.

Geschiedenis[bewerken]

Oprichting[bewerken]

U.S. Steel werd gevormd toen staalmagnaat Andrew Carnegie in 1901 zijn staalbedrijf Carnegie Steel Company verkocht aan Wall Street-bankier John Pierpont (J.P.) Morgan. Dat gebeurde in het geheim onder leiding van advocaat Charles Schwab en met Elbert Henry Gary als Carnegie's bemiddelaar. Het was Morgans bedoeling om een dominante Amerikaanse staalreus te creëren door verschillende staalproducenten samen te voegen. Carnegie verkocht zijn bedrijf voor 480 miljoen dollar. Nog negen andere bedrijven werden erbij genomen, wat het totaalbedrag op 492 miljoen dollar bracht, een reusachtige som in die tijd. Via 300 banken werd de nieuwe gigant naar de beurs gebracht met een kapitalisatie van 1,4 miljard dollar. U.S. Steel werd daarmee het eerste bedrijf dat meer dan een miljard dollar waard was en het grootste bedrijf ter wereld.[1]

Beginjaren[bewerken]

Charles Schwab werd de eerste directeur van U.S. Steel. In het eerste volledige productiejaar had het bedrijf een Amerikaans marktaandeel van 67%. In 1907 nam het een van de grootste concurrenten over, de Tennessee Coal, Iron and Railroad Company. U.S. Steel nam vervolgens de plaats van dat bedrijf in de Dow Jones Industrial Average-index in. In 1911 probeerde de Amerikaanse overheid U.S. Steel op te breken in verschillende entiteiten op basis van concurrentiewetten. Die poging faalde, maar grote concurrentie heeft over de decennia heen het marktaandeel van U.S. Steel, dat in 1911 nog maar 50% bedroeg, tot minder 10% teruggedrongen.

Hoogdagen[bewerken]

In 1943 piekte U.S. Steels personeelsbestand met meer dan 340.000 werknemers. In 2006 waren dat er nog maar 44.000. In 1953 bereikte de staalproductie een hoogtepunt met meer dan 35 miljoen ton tegen ongeveer 19 miljoen ton de voorbije jaren. Een jaar daarvoor had president Harry S. Truman geprobeerd om de hoogovens van het bedrijf over te nemen om een vakbondscrisis op te lossen. Die actie werd door het Amerikaanse hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard. In 1984 zorgde de overheid er wel voor dat U.S. Steels overname van National Steel Corporation afgeblokt werd. Ook werd het plan om staalplaten van British Steel in te voeren afgevoerd na druk van het Amerikaanse Congres.

Nieuwe naam[bewerken]

U.S. Steel Kosice s.r.o. in Slowakije.

In 1982 kon U.S. Steel wel oliebedrijf Marathon Oil overnemen, enkele jaren later gevolgd door Texas Oil & Gas. Hiermee zette het bedrijf voet in de energiesector. In 1986 kwam er een holding boven het bedrijf die USX Corporation heette. U.S. Steel werd als USS, Inc. een belangrijk onderdeel daarvan. Aan het einde van de jaren negentig was de omzet van de energiepoot erg belangrijk geworden. Daarom werden op één na alle niet-staaldivisies in oktober 2001 afgesplitst. U.S. Steel kreeg de oude naam terug en nam in 2007 de Canadese staalproducent Stelco over voor ongeveer 750 miljoen euro.[2] U.S. Steel heeft ook afdelingen buiten Noord-Amerika, onder meer in Slowakije.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]