Hooggerechtshof van de Verenigde Staten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gebouw van het Amerikaanse Federaal Hooggerechtshof in Washington
Oprichtingsakte van het Hooggerechtshof

Het Federaal Hooggerechtshof (Engels: Supreme Court of the United States) is in het rechtssysteem van de Verenigde Staten het hoogste gerechtshof. Iedere staat kent zijn eigen hooggerechtshof (supreme court). Daarnaast is er het federale hooggerechtshof in Washington D.C. Wanneer men in Nederland of België refereert aan het Supreme Court of hooggerechtshof, wordt meestal het federale hooggerechtshof in Washington bedoeld.

Het Supreme Court is het enige Amerikaanse gerechtshof dat specifiek in de grondwet is opgenomen. Daarnaast richtte het Congres dertien Federal Courts of Appeals (federale rechtbanken voor zaken in hoger beroep) op en 95 Federal District Courts (federale rechtbanken). De Federal Courts houden zich bezig met zaken die de grondwet, het federaal recht of federale verdragen aangaan. Daarnaast zijn ze voor het zeerecht verantwoordelijk en voor die gevallen waarbij buitenlandse burgers of regeringen of de Amerikaanse federale regering zelf betrokken zijn.

Met enige uitzonderingen worden alleen beroepszaken behandeld door het Supreme Court. Bij de meeste van deze gevallen gaat het om geschillen over de uitleg en grondwettelijkheid van de handelingen en van wetten, die door het Congres of door afzonderlijke staten ingevoerd zijn.

Anders dan bijvoorbeeld de Nederlandse Hoge Raad behandelen de negen rechters van het Amerikaanse federale hooggerechtshof lang niet alle zaken die het hof worden voorgelegd. Rechtzoekenden kunnen een petition for a writ of certiorari indienen bij dit hof. In veel gevallen volgt een eenregelige beslissing dat dit verzoek is afgewezen. Dat betekent dat de rechters de zaak niet van voldoende belang vinden in het kader van hun rechtsvormende taak en niet dat de aanvrager geen gelijk heeft.

Rechters[bewerken]

Het Supreme Court bestaat steeds uit acht rechters (Associate Justices) en een voorzitter of opperrechter (Chief Justice).

De president van de Verenigde Staten nomineert kandidaat-rechters, die ter goedkeuring aan de Senaat moeten worden voorgedragen. De benoeming is voor het leven, zodat de beslissingen van de rechters niet beïnvloed kunnen zijn door dreigementen met ontslag. Rechters kunnen in principe niet worden ontslagen. Vaak blijven de Amerikaanse rechters ook echt zo lang blijven zitten als zij willen, en soms kiezen ze pas op zeer hoge leeftijd voor een "senior status".

Het kan daarom van belang zijn of een rechter kort vóór of kort na een presidentswisseling overlijdt, want de zittende president van dat moment bepaalt mede wie zijn opvolger is.

Externe link[bewerken]