Lisa Murkowski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lisa Murkowski
Lisa Ann Murkowski
Lisa Ann Murkowski
Geboren 22 mei 1957
Ketchikan (Alaska)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Verne Martell
Beroep Politica
Advocate
Religie Rooms-katholiek
Handtekening Handtekening
Website Officiële website
Senator voor Alaska
Huidige functie
Aangetreden 20 december 2002
Voorganger Frank Murkowski
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Lisa Ann Murkowski (Ketchikan (Alaska), 22 mei 1957) is een Amerikaanse politica van de Republikeinse Partij. Ze is Senator voor Alaska sinds 2002, ze is de eerste vrouw die voor Alaska in de senaat is gekozen.

Levensloop[bewerken]

Murkowski was geboren in Ketchikan, Alaska de dochter van Frank Murkowski. Vanwege haar vaders werk leefde zij gedurende haar jeugd in de hele staat. Ze haalde haar bachelor in de economie aan Georgetown University en een doctoraat in de rechten aan de Willamette University College of Lawn in 1985.

Van 1985 tot 1998 was zij advocaat. In 1998 werd ze gekozen in het Huis van Afgevaardigden van Alaska en in werd voor de periode 2003-2004 gekozen als meerderheidsleider, maar trad in december 2002 terug toen ze door haar vader die gouverneur was gevraagd werd om een vrijgekomen senaatszetel op te vullen. In 2004 werd Murkowski gekozen voor een periode van zes jaar. In 2010 verloor ze de voorverkiezingen van Tea Party-kandidaat Joe Miller. Als write-in kandidaat wist ze echter alsnog haar zetel te behouden.

Politiek[bewerken]

Murkowski steunt het onderzoek naar stamcellen en is voor de mogelijkheid van abortus. Ook steunt ze hervormingen in de gezondheidszorg, omdat de uitgaven van de staat Alaska 70% hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. Ook steunt zij de boring naar olie en exploitatie van olievelden in ANWR, een natuurgebied in het noorden van Alaska.