Bernie Sanders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bernie Sanders
Bernard Sanders
Bernard Sanders
Geboren 8 september 1941
New York City (New York)
Politieke partij Onafhankelijk
Partner Jane O'Meara
Beroep Politicus
Timmerman
Filmmaker
Schrijver
Onderzoeker
Religie Joods
Senator namens Vermont
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2007
Voorganger Jim Jeffords
Afgevaardigde namens het at-large congresdistrict van Vermont
Aangetreden 3 januari 1991
Einde termijn 3 januari 2007
Voorganger Peter Plympton Smith
Opvolger Peter Welch
Burgemeester van Burlington
Aangetreden 1981
Einde termijn 1989
Voorganger Gordon Paquette
Opvolger Peter Clavelle
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Bernard "Bernie" Sanders (New York, 8 september 1941) is een Amerikaans politicus en een van de twee senatoren voor Vermont. Sanders is een onafhankelijke die aangesloten is bij de Democratische fractie in de Senaat. Hij ziet zichzelf als een democratisch socialist en voorstander van het Scandinavisch model.[1] Hij is één van de favorieten voor de presidentverkiezingen van 2016.

Biografie[bewerken]

Sanders werd in 1941 in Brooklyn (New York) geboren als de zoon van Pools-joodse immigranten. Hij studeerde één jaar psychologie aan Brooklyn College alvorens hij de overstap maakte naar de Universiteit van Chicago. Als student was hij actief in de burgerrechtenbeweging en nam hij deel aan de March on Washington for Jobs and Freedom. In 1964 studeerde hij af met een bachelordiploma in de politieke wetenschappen.

Sanders woonde enige tijd in een Israëlische Kibboets, iets dat zijn latere politieke overtuiging mee heeft vormgegeven. In 1964 verhuisde Sanders naar Vermont. Hij werkte er als timmerman, filmmaker, schrijver en onderzoeker.

Vroege politieke loopbaan[bewerken]

Zijn politieke loopbaan begon in 1971, toen hij zich aansloot bij de Liberty Union Party in Vermont, die zich verzette tegen de Vietnamoorlog. Sanders stelde zich meermaals kandidaat in verkiezingen, waaronder de senaatsverkiezingen van 1972 en '74 en de gouverneursverkiezingen van '72 en '76. In 1979 verliet hij de partij en ging hij aan de slag als schrijver voor de American People's Historical Society.

In 1981 wist Sanders de burgemeestersverkiezing van Burlington te winnen. Hij versloeg Democraat Gordon Paquette, die al zes termijnen zetelde. Sanders raakte drie keer herverkozen en won tijdens zijn laatste verkiezing zelfs van een kandidaat die de steun genoot van zowel Democraten als Republikeinen. De fractie rond Sanders zou later de basis vormen voor de Vermont Progressive Party. Sanders stelde zich in 1989 niet herverkiesbaar. Na zijn burgemeesterschap ging hij doceren aan de Kennedy School of Government van Harvard en het kleinere Hamilton College.

Afgevaardigde[bewerken]

De verkiezing voor het Huis van Afgevaardigden namens het at-large congresdistrict van Vermont werd in 1988 nog door de Republikeinse vicegouverneur Peter Smith gewonnen; Sanders eindigde als tweede. Twee jaar later, echter, versloeg Sanders Smith met 56% tegen 40%. Daarmee werd hij de eerste onafhankelijke die in 40 jaar verkozen was tot het Huis van Afgevaardigden. Na 1990 geraakte Sanders keer op keer gemakkelijk herverkozen, vaak met grote marges.

Sanders is medeoprichter van de Congressional Progressive Caucus. Hij verzette zich tegen de inval in Irak in 2003 en stond als Afgevaardigde bekend als een tegenstander van het beleid van George W. Bush, maar ook van Alan Greenspan, de toenmalige voorzitter van de Federal Reserve.

Senator[bewerken]

Toen Jim Jeffords in 2005 aankondigde zich niet herverkiesbaar te stellen als senator voor Vermont, stelde Sanders zich kandidaat. Hoewel nog steeds onafhankelijk, schaarden verschillende Democraten zich wel achter Sanders; onder hen Barack Obama, Harry Reid en Howard Dean. De verkiezing ontpopte zich tot een van de duurste verkiezingscampagnes in de geschiedenis van de staat Vermont. Sanders haalde het gemakkelijk van zakenman Richard Tarrant. In januari 2007 werd Bernard Sanders ingezworen. In 2012 werd hij herverkozen met 71% van de stemmen. Volgens een peiling uit augustus 2011 was Sanders de op twee na populairste senator in het land.

Bernie Sanders met Sonia Sotomayor in 2009.

Sanders heeft een overeenkomst met de Democraten in de Senaat: bij stemmingen over procedure stemt hij steevast mee met de Democraten (tenzij hij de expliciete toestemming heeft van de whip), terwijl hij over beleidsmaatregelen vrij is om te stemmen zoals hij wenst. Zijn stemgedrag ligt evenwel bijna altijd in dezelfde lijn als dat van de Democraten.

De senator is een vocale voorstander van maatregelen tegen de opwarming van de Aarde en verzet zich tegen de uitbreiding van kernenergie in de VS. Hij pleit ook voor meer transparante campagnefinanciering en vreest voor de verregaande concentratie van nieuwsbronnen in mediaconcerns. Sanders is, als een van de meest linkse parlementsleden in de VS, voorstander van universele gezondheidszorg en staat achter homorechten en -huwelijk. Hij is pro-choice.

Sanders zit de senaatscommissie Veterans' Affairs voor, alsook de subcommissies Green Jobs and the New Economy en Primary Health and Aging.

Presidentskandidaat[bewerken]

Presidentskandidaat Sanders in 2015

Op 30 april 2015 verklaarde Sanders dat hij kandidaat was voor de presidentsverkiezingen van 2016.[2]

Persoonlijk[bewerken]

Bernard Sanders is gehuwd met Jane O'Meara Driscoll. Het koppel heeft één kind en drie stiefkinderen. Bernard heeft een broer, Larry Sanders, die opkomt voor de Groene Partij in Engeland.

Externe links[bewerken]