Rand Paul

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rand Paul
Paul in januari 2011
Paul in januari 2011
Geboren 7 januari 1963
Pittsburgh (Pennsylvania)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Kelley Ashby Paul (sinds 1990)
Beroep Politicus
Medicus
Activist
Religie Presbyterianisme
Website paul.senate.gov
Senator voor Kentucky
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2011
Voorganger Jim Bunning
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Randal Howard (Rand) Paul (Pittsburgh (Pennsylvania), 7 januari 1963) is een Amerikaanse oogarts en politicus, die sinds 2011 in de Senaat zetelt voor de staat Kentucky. Hij is lid van de Republikeinse Partij en is een zoon van de voormalige Republikeinse afgevaardigde en presidentskandidaat Ron Paul, uit Texas.

Biografie[bewerken]

Paul studeerde af aan de Duke University School of Medicine, en was vanaf 1993 oogheelkundige in Bowling Green, Kentucky. In 1994 richtte hij de beweging "Kentucky Taxpayers United" op, waarvan hij nog steeds voorzitter is.[1] Hij richtte zijn eigen ziekenhuis op, the Southern Kentucky Lions Eye Clinic, in 2009, onder meer om financieel onvermogende patiënten uit de nood te helpen.

In 2010 was Paul kandidaat bij de Senaatsverkiezingen. In de Republikeinse voorronde versloeg hij Trey Grayson. Hij won ook de daadwerkelijke verkiezingen, van zijn Democratische tegenstander Jack Conway.

Hij is lid van de Tea Party-beweging, steunt o.m. term limits, het Balanced Budget Amendment en een algemene verlaging van de federale uitgaven en belastingen. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 krijgen zijn standpunten heel wat aandacht [2]. Hij komt vaak in aanvaring met zowel Republikeinse als Democratische tegenstanders.[3] Samen met de actiegroep FreedomWorks, die 380.000 Amerikanen vertegenwoordigt, klaagde hij in 2014 president Barack Obama aan, vanwege de afluisterpraktijken van de NSA. Volgens Paul schendt de president daarmee de grondwet, hij wil dat de dienst onmiddellijk stopt met het opslaan van telefoongegevens van onverdachte Amerikanen.[4]

Hij maakte op 7 april 2015 formeel zijn kandidatuur bekend voor de Republikeinse nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 om vervolgens op 3 februari 2016 zich weer terug te trekken.

Externe links[bewerken]