Mark Warner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mark Warner
Mark Robert Warner
Geboren 15 december 1954
Indianapolis (Indiana)
Politieke partij Democratische Partij
Partner Lisa Collins (sinds 1989)
Beroep Politicus
Ondernemer
Religie Presbyterianisme
Handtekening Handtekening
Senator voor Virginia
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2009
Voorganger John Warner
69e gouverneur van Virginia
Aangetreden 12 januari 2002
Einde termijn 14 januari 2006
Voorganger Jim Gilmore
Opvolger Tim Kaine
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Mark Robert Warner (Indianapolis (Indiana) 15 december 1954) is een Amerikaans politicus van de Democratische Partij. Hij is sinds 2009 senator voor Virginia. Van 2002 tot 2006 was hij gouverneur van diezelfde staat.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Warner werd geboren in Indianapolis (Indiana) als zoon van Robert en Marge Warner. Hij heeft één jongere zus Lisa Warner. Hij groeide op in de staat Illinois en later in Connecticut alwaar hij Rockville High School bezocht. In 1977 studeerde hij af aan de George Washington-universiteit in Washington, D.C met de titel Bachelor of Arts.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Warner begon zijn carrière in de jaren 80 als medewerker van senator Christopher Dodd. In 1984 trouwde hij met Lisa Collins met wie hij drie kinderen zou krijgen. In 1996 daagde hij senator John Warner uit voor zijn zetel in de Amerikaanse Senaat. Dit leverde de strijd Warner VS Warner op. Warner verloor de strijd en John Warner behield zijn zetel.

In 2001 deed hij mee aan de verkiezing voor gouverneur van de staat Virginia. Hij versloeg Republikein Mark Earley. Zijn termijn als Gouverneur liep af in 2006. Nadat zijn termijn was afgelopen werd er gespeculeerd dat hij mee zou doen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2008 maar op 13 september 2007 kondigde hij aan dat hij een gooi zou doen naar de Amerikaanse Senaat.

Zittend senator John Warner kondigde aan dat hij geen nieuw termijn zou zoeken. De Republikeinse kandidaat was ook een oud-gouverneur van Virginia Jim Gilmore. Op 20 november 2008 werd bekend dat Warner Gilmore ruim had verslagen en nieuwe senator voor Virginia werd. Op 3 januari 2009 werd Warner ingezworen als senator.

Zie de categorie Mark Warner van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.