Tim Kaine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tim Kaine
Timothy Michael Kaine
Timothy Michael Kaine
Geboren 26 februari 1958
Saint Paul, Minnesota
Politieke partij Democratische Partij
Partner Anne Holton
Religie Rooms-katholiek
gekozen senator van Virginia
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2013
Voorganger Jim Webb
51e voorzitter van de Democratic National Convention
Aangetreden 21 januari 2009
Einde termijn 5 april 2011
Voorganger Howard Dean
Opvolger Debbie Wasserman Schultz
70e gouverneur van Virginia
Aangetreden 14 januari 2006
Einde termijn 16 januari 2010
Voorganger Mark Warner
Opvolger Bob McDonnell
76e burgemeester van Richmond
Aangetreden 1998
Einde termijn 2000
Voorganger Larry E. Chavis
Opvolger Rudolph McCollum Jr.
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Timothy Michael 'Tim' Kaine (Saint Paul (Minnesota), 26 februari 1958) is een Amerikaanse Democratisch politicus en was van 2006 tot 2010 de 70e gouverneur van de Amerikaanse staat Virginia. Hij werd in 2009 voorzitter van de Democratic National Convention.

Levensloop[bewerken]

Kaine behaalde in 1979 een Bachelor of Arts in de economie aan de Universiteit van Missouri. Daarna werkte hij een jaar in de Rooms-katholieke zending bij een order van de Jezuïeten in Honduras. Na dat jaar vervolgde hij zijn studie in Harvard waar Kaine rechten studeerde. In 1983 behaalde hij daar een graad en werd toegelaten tot de advocatuur.

In Richmond werkte Kaine 17 jaar als advocaat in Richmond. In diezelfde tijd gaf hij ook les aan de Universiteit van Richmond en had hij zes jaar als onafhankelijke lid in de gemeenteraad van Richmond.

In 1998 werd Kaine gekozen als burgemeester van Richmond. Hij bleef twee jaar in functie. Kaine stelde zich in 2000, nu namens de Democratische Partij, verkiesbaar voor het luitenant-gouverneurschap van de staat Virginia. In de verkiezingen versloeg hij de Republikein Jay Satzen. Als luitenant-gouverneur was hij ook voorzitter van de Senaat van de staat Virginia.

Kaine stelde zich in 2005 verkiesbaar voor het gouverneurschap van Virginia. Hierbij versloeg hij zijn Republikeinse opponent Jerry W. Kilkgore. Hij was de eerste gouverneur die sinds Thomas Jefferson in 1789 die in Williamsburg werd geïnaugureerd, en niet in Richmond. Het gebouw waar dit normaal gebeurde werd namelijk gerenoveerd.

Als gouverneur ondertekende Kaine in juni 2006 een wet waardoor roken werd verboden in staatsgebouwen en auto’s die in bezit zijn van de staat.

Door de schietpartij op Virginia Tech moest Kaine een handelsbezoek aan India en Japan afzeggen. Hij stelde een onafhankelijke commissie aan die onderzoek moest doen naar wat de universiteit wist van de dader die 32 mensen vermoorde. Naar aanleiding van het bloedbad ondertekende hij wetgeving die het verbood wapens te verkopen aan mensen die een psychiatrische behandelingen ondergingen.

De gouverneur kreeg kritiek van natuurbeschermers toen hij instemde met de bouw van een kolencentrale. Hij is tegen de doodstraf , maar stemde toch in met 11 executies, waaronder die van John Allen Muhammad, de Beltway Sniper. Ook zegt Kaine tegen abortus te zijn, maar is ook tegenstander van groepen die Roe vs. Wade ongedaan willen maken. Ook vindt hij dat het huwelijk niet opengesteld mag worden voor mensen van dezelfde sekse.

In 2008 stond Kaine ook hoog op de shortlist van Barack Obama als kandidaat voor het vicepresidentschap, maar uiteindelijk koos Obama voor Joe Biden.

Het gouvernuerschap van Kaine liep in januari 2010 af. Volgens de grondwet van Virginia mag een gouverneur maar een termijn zitting hebben. In januari 2009 was hij al voorzitter geworden van de Democratic National Convention op verzoek van Obama.

Persoonlijk[bewerken]

Kaine is getrouwd met Anne Holton, de dochter van A. Lindwood Holton, een voormalige gouverneur van Virginia. Samen hebben zij drie kinderen.