Mike Rounds

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mike Rounds
Marion Michael Rounds
Marion Michael Rounds
Geboren 24 oktober 1954
Huron (South Dakota)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Jean Rounds (since 1978)
Beroep Politicus
Bestuurder
Religie Rooms-katholiek
31e gouverneur van South Dakota
Aangetreden 7 januari 2003
Einde termijn 8 januari 2011
Voorganger Bill Janklow
Opvolger Dennis Daugaard
Portaal  Portaalicoon   Politiek


Marion Michael (Mike) Rounds (Huron (South Dakota), 24 oktober 1954) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij was de gouverneur van South Dakota van 2003 tot 2011.

Levensloop[bewerken]

Rounds studeerde aan South Dakota State University en behaalde daar een Bachelor of Science in de politicologie. Op die universiteit ontmoette hij ook zijn latere vrouw Jean. Zij trouwden in 1978 en zouden samen 4 kinderen krijgen.

Rounds is een partner in Fischer Round & Associates, een verzekerings- en vastgoedbedrijf. Toen hij gouverneur werd droeg hij zijn eigenaarschap over aan een blind trust. Zijn eerste politieke verkiezing was die tot lid van de Senaat van Dakota in 1991. Hij had daarin tien jaar zitting. Van 1995 tot 2001 was hij meerderheidsleider. Hij werd vier maal herkozen, maar mocht zich daarna – wegens een wettelijke termijn – niet langer verkiesbaar stellen.

De overwinning van Rounds in de Republikeinse voorverkiezingen voor het gouverneurschap kwam als een grote verrassing. Lange tijd was afgevaardigde John Tune de koploper in de peilingen. Thune besloot zich echter uiteindelijk verkiesbaar te stellen voor de Senaat en niet voor het gouverneurschap. Andere kandidaten sprongen in het gat. Rounds stelde zich pas in december 2001 verkiesbaar, en had een grote achterstand. Toch slaagde hij erin de verkiezingen te winnen, omdat beide andere kandidaten elkaar afmaakten met een negatieve campagne. De algemene verkiezingen won hij ook met Dennis Daugaard als running mate voor de positie van luitenant-generaal. De verkiezingen vier jaar later won het duo ook met groot gemak.

In maart 2006 ondertekende Rounds een wet waarmee abortus voor vrouwen verboden werd, tenzij het leven van de moeder in gevaar zou zijn. Genoeg mensen ondertekenden echter een petitie waardoor de wet als een referendum aan de kiezers moest worden voorgelegd. Een meerderheid van de kiezers stemde tegen de wet, en de wet werd alsnog verworpen.

Onder de regering van Rounds werd voor het eerst sinds 1947 weer een doodstraf uitgevoerd. Elijah Page kreeg in juli 2007 een dodelijke injectie.

Na het einde van zijn twee termijnen als gouverneur, werd Rounds vicevoorzitter van de Bipartisan Policy Center denktank in Washington D.C..