Marco Rubio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Marco Rubio
Marco Antonio Rubio
Marco Antonio Rubio
Geboren 28 mei 1971
Miami (Florida)
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Jeanette Dousdebes
(sinds 1997)
Beroep Politicus
Advocaat
Religie Rooms-katholiek
Website Officiële website
Senator voor Florida
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2011
Voorganger George LeMieux
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Marco Antonio Rubio (Miami (Florida), 28 mei 1971) is een Amerikaanse politicus van de Republikeinse Partij. Hij is senator voor Florida sinds 2011.

Levensloop[bewerken]

Marco Anonio Rubio werd op 28 mei 1971 geboren in Miami. Zijn Cubaanse ouders emigreerden in 1956 naar Florida. Tussen 1979 en 1982 woonden ze in Las Vegas, waar Rubio naar de Mormoonse kerk ging, ondanks het feit dat zijn familie Rooms-katholiek is.

Hij volgde een opleiding aan de Universiteit van Florida en studeerde af in 1993 als Master of Arts. Daarna volgde hij een rechtenstudie aan de Universiteit van Miami en studeerde cum laude af in 1996.

Tijdens zijn rechtenstudie was hij stagiair voor Ileana Ros-Lehtinen, afgevaardigde voor het 18e district van Florida. Daar kwam hij voor het eerst in aanraking met de politiek en werd lid van de Republikeinse Partij.

Politiek[bewerken]

Hij werkte als advocaat tot 2000 toen hij werd gekozen in het Huis van Afgevaardigden van Florida. In 2007 werd hij voorzitter van het Huis van Afgevaardigden wat hij bleef tot 2009.

In 2010 maakte hij bekend een gooi te doen na de vrijgekomen senaatszetel van Mel Martinez, die ontslag had genomen en tijdelijk werd vervangen door George Lemieux. Voorafgaand aan de aankondiging had Rubio een ontmoeting met fondsenwervers en supporters in het hele land. In het begin had hij een achterstand tegen de zittende gouverneur van zijn eigen partij Charlie Crist. Rubio wist uiteindelijk Crist te overtreffen in stembureaus voor de Republikeinse nominatie. In april van 2010 werd aangekondigd dat Crist mee zou doen als een onafhankelijk kandidaat. Op 2 november 2010 won Rubio de verkiezing en versloeg Crist en Democraat Kendrick Meek. Rubio is lid van de Tea Party-beweging en wordt door sommigen gezien als de "kroonprins" van de beweging.[1][2]

Presidentsverkiezingen 2016[bewerken]

Op 13 april 2015 maakte Rubio officieel bekend dat hij zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016.[3]