Ted Cruz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ted Cruz
Cruz in 2019
Geboren 22 december 1970
Calgary (Canada)
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Heidi Suzanne Cruz (née Nelson)
Beroep politicus
Religie Southern Baptist
Handtekening Handtekening
Website https://www.tedcruz.org/
Senator voor Texas
Huidige functie
Aangetreden 3 januari 2013
Voorganger Kay Bailey Hutchison
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Verenigde Staten

Rafael Edward (Ted) Cruz (Calgary (Canada), 22 december 1970) is een Amerikaans politicus van de Republikeinse Partij. Hij vertegenwoordigt de staat Texas sinds januari 2013 in de Senaat en deed mee om Republikeins presidentskandidaat te worden voor de verkiezingen in 2016.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Juridische carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Van 2003 tot mei 2008 was Cruz openbaar aanklager (Solicitor General) van Texas. Hij was de eerste persoon van Latijns-Amerikaanse oorsprong in die positie, alsmede de jongste. Daarvoor was Cruz een partner in het advocatenkantoor Morgan, Lewis & Bockius. In het verleden is Cruz directeur geweest van het Office of Policy Planning van de Federal Trade Commission, magistraat bij het ministerie van Justitie en adviseur binnenlands beleid van president George W. Bush tijdens diens campagne in 2000. Van 2004 tot 2009 was Cruz bovendien docent aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Texas.

Senator[bewerken | brontekst bewerken]

In 2011 verklaarde senator Kay Bailey Hutchison dat ze zich in 2012 niet meer herverkiesbaar zou stellen. Tijdens de Republikeinse voorverkiezingen om haar op te volgen versloeg Cruz verrassend toenmalig vicegouverneur David Dewhurst. In de algemene verkiezing van november 2012 versloeg hij de Democraat Paul Sadler.

Op 24 september 2013 begon Cruz een meer dan 21 uur durende filibuster tegen de Patient Protection and Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare, die volgens velen heeft bijgedragen aan de begrotingscrisis en de daaropvolgende government shutdown in oktober 2013.[1][2] Uiteindelijk kwam de shutdown op 16 oktober tot een einde. De interventie van Cruz wordt door sommigen als een poging gezien om zichzelf nationale bekendheid te geven in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en werd door enkele prominente Republikeinen als een strategische fout gezien.[3][4][5]

Tijdens zijn herverkiezing in 2018 werd het Cruz zeer lastig gemaakt door de Democraat Beto O'Rourke. Hij wist deze met slechts een paar procent verschil te verslaan.

Presidentskandidaat[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2015 maakte Cruz bekend zich kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Cruz schuwde net als Trump persoonlijke aanvallen niet. Zo zei hij dat zijn grootste rivaal Trump een onstabiele persoonlijkheid heeft en een narcist is.[6]

Nadat hij op 3 mei 2016 in de staat Indiana de voorverkiezingen verloor van Donald Trump, trad hij terug als presidentskandidaat. In totaal behaalde hij 565 kiesmannen.

Aangezien Cruz geboren is in Canada, hebben sommigen geopperd dat hij niet verkiesbaar is aangezien enkel natural born citizens zich kandidaat mogen stellen voor het presidentschap. Toch wordt algemeen aangenomen dat hij hier wel onder valt omdat zijn moeder Amerikaans burger was, dus Cruz dit sinds zijn geboorte ook is.

Voorverkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de allereerste Republikeinse voorverkiezingen op 1 februari 2016 in Iowa kwam Cruz uit op de eerste plaats met 28%, vóór vastgoedmiljardair Trump, die in nationale peilingen eerste stond. In de daarop volgende voorverkiezingen bleef Cruz het relatief goed doen en won uiteindelijk de verkiezingen in elf staten, waaronder zijn thuisstaat Texas. Hij moest het echter afleggen tegen Trump, die hem op het persoonlijke vlak ook hard aanviel. Zo plaatste hij een weinig flatteuse foto van Cruz' vrouw op Twitter naast een foto van zijn eigen vrouw Trump met de opmerking erbij "no need to spill the beans". Tevens suggereerde hij dat Cruz' vader betrokken was geweest bij de moord op president Kennedy en noemde hij Cruz een “nasty guy”.[7] Na de verloren voorverkiezingen in Indiana begin mei zette Cruz zijn campagne stop.[8]

Cruz mocht spreken op de Republikeinse Partijconventie in juli 2016 waar Trump officieel werd aangewezen als de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap. De verwachting was dat Cruz daar zijn steun zou uitspreken voor de miljardair. Dat deed hij niet. Hij stelde dat "we een president verdienen die voor principes staat. Stem wat je geweten je zegt, stem voor kandidaten, hoog of laag op het stemformulier, die jij vertrouwt om onze vrijheid en Grondwet te beschermen". Tijdens het laatste deel van de toespraak werd Cruz weggehoond en moest zijn vrouw onder beveiliging de zaal verlaten.[9]

Standpunten[bewerken | brontekst bewerken]

Cruz is een voorstander van vrijhandel en is ook een groot voorstander van het subsidiariteitsbeginsel: wat elke staat apart kan beslissen, hoeft niet door de federale overheid geregeld te worden. Hij sympathiseert met de Tea Party. Hij is ook uitgesproken pro-life en vindt dat het leven beschermwaardig is vanaf de bevruchting tot aan de natuurlijke dood. Hij vindt ook dat het huwelijk voorbehouden moet zijn voor de verbintenis tussen één man en één vrouw.[10] Op het gebied van wapendracht is hij voor het behoud van het tweede amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. Hij is een voorstander van een sterke sociale zekerheid, maar niet zoals die ingevoerd werd door de Patient Protection and Affordable Care Act, beter bekend als Obamacare.

Personalia[bewerken | brontekst bewerken]

Cruz huwde Heidi Nelson in 2001. Het koppel heeft twee dochters.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Ted Cruz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Huidige leden van de Senaat van de Verenigde Staten
Senaat

Alabama: Shelby (R) · Tuberville (R)
Alaska: Murkowski (R) · Sullivan (R)
Arizona: Sinema (D) · Kelly (D)
Arkansas: Boozman (R) · Cotton (R)
Californië: Feinstein (D) · Harris (D)
Colorado: Bennet (D) · Hickenlooper (D)
Connecticut: Blumenthal (D) · Murphy (D)
Delaware: Carper (D) · Coons (D)
Florida: Rubio (R) · R. Scott (R)
Georgia: vacant · Loeffler (R)
Hawaï: Schatz (D) · Hirono (D)
Idaho: Crapo (R) · Risch (R)
Illinois: Durbin (D) · Duckworth (D)
Indiana: Young (R) · Braun (R)
Iowa: Grassley (R) · Ernst (R)
Kansas: Marshall (R) · Moran (R)
Kentucky: McConnell (R) · Paul (R)

 

Louisiana: Cassidy (R) · Kennedy (R)
Maine: Collins (R) · King (O)
Maryland: Cardin (D) · Van Hollen (D)
Massachusetts: Warren (D) · Markey (D)
Michigan: Stabenow (D) · Peters (D)
Minnesota: Klobuchar (D) · Smith (D)
Mississippi: Wicker (R) · Hyde-Smith (R)
Missouri: Blunt (R) · Hawley (R)
Montana: Tester (D) · Daines (R)
Nebraska: Fischer (R) · Sasse (R)
Nevada: Cortez Masto (D) · Rosen (D)
New Hampshire: Shaheen (D) · Hassan (D)
New Jersey: Menendez (D) · Booker (D)
New Mexico: Luján (D) · Heinrich (D)
New York: Schumer (D) · Gillibrand (D)
North Carolina: Burr (R) · Tillis (R)

 

North Dakota: Hoeven (R) · Cramer (R)
Ohio: Brown (D) · Portman (R)
Oklahoma: Inhofe (R) · Lankford (R)
Oregon: Wyden (D) · Merkley (D)
Pennsylvania: Casey (D) · Toomey (R)
Rhode Island: Reed (D) · Whitehouse (D)
South Carolina: Graham (R) · Scott (R)
South Dakota: Thune (R) · Rounds (R)
Tennessee: Hagerty (R) · Blackburn (R)
Texas: Cornyn (R) · Cruz (R)
Utah: Lee (R) · Romney (R)
Vermont: Leahy (D) · Sanders (O)
Virginia: Warner (D) · Kaine (D)
Washington: Murray (D) · Cantwell (D)
West Virginia: Manchin (D) · Moore Capito (R)
Wisconsin: Johnson (R) · Baldwin (D)
Wyoming: Lummis (R) · Barrasso (R)

(D): Democraat · (R): Republikein · (O): Onafhankelijk