Filibusteren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Filibusteren is het extreem lang rekken van redevoeringen, met het doel de behandeling van een wetsvoorstel te vertragen of blokkeren. Er wordt urenlang gesproken; soms worden er zelfs telefoonboeken voorgelezen.[1] Het record filibusteren staat op naam van de Amerikaanse senator Strom Thurmond, die in 1957 bij het bediscussiëren van een burgerrechtenwet 24 uur en 18 minuten lang aan het woord bleef.

Het woord is afgeleid van filibuster, de benaming voor een 19e-eeuwse ontdekkingsreiziger, die op zijn beurt afgeleid is van het Nederlandse woord vrijbuiter.

België[bewerken]

In het Belgische parlement werd deze tactiek in november 2003 gebruikt om de stemming over een wetsvoorstel dat migranten gemeentelijk stemrecht zou verlenen, uit te stellen. De tegenstanders van deze wet (onder meer van het Vlaams Blok en de VLD) stelden in de Senaat zo veel mogelijk irrelevante vragen en hielden lange toespraken over zaken zoals de economische toestand in Thailand.

Nederland[bewerken]

In Nederland is deze tactiek in juni 2012 in de Tweede Kamer gebruikt door de PVV en de SP om de verhoging van het eigen risico in de zorg te vertragen. De PVV gaf dit toe, de SP stelde dat het onderwerp belangrijk genoeg was om er de tijd voor te nemen.[2] De twee partijen waren inderdaad langdurig aan het woord, maar dat was in een commissievergadering, niet in de plenaire vergadering. Ook voor de behandeling van de verhoging van de AOW-leeftijd vroegen PVV en SP veel spreektijd aan. Léon de Jong (PVV) las lange stukken tekst voor uit de memorie van toelichting van de invoering van de AOW, en uit een nummer van het Historisch Nieuwsblad. Dit gebeurde om het wetsvoorstel in historisch perspectief te plaatsen. Bovendien stelden ze dat ze door de snelle procedure onvoldoende gelegenheid hadden gekregen voor een schriftelijke inbreng.