Neil Gorsuch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Neil Gorsuch
Judge Gorsuch official portrait.jpg
Neil McGill Gorsuch
Geboren 29 augustus 1967 (Denver, Flag of Colorado.svg Colorado)
Nationaliteit Vlag van Verenigde Staten Amerikaans
Huidige functie
Rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten
Sinds 10 april 2017
Voorganger Antonin Scalia
Benoemd door Donald Trump
Functies
20062017
Rechter bij het Hof van Beroep voor het 10e circuit
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Neil McGill Gorsuch (Denver, Colorado, 29 augustus 1967) is een Amerikaans rechter bij het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten.

Gorsuch werd in 2006 door president George W. Bush benoemd tot rechter voor het Hof van Beroep voor het 10e circuit in Denver. Op 31 januari 2017 werd Gorsuch door president Trump voorgedragen om de overleden Antonin Scalia op te volgen als rechter in het Hooggerechtshof.[1] Republikeinse senatoren waren in grote meerderheid voor zijn benoeming en democratische senatoren tegen. Na een dag filibusteren op 6 april kon, door het afschaffen van de filibuster voor benoemingen bij het hooggerechtshof, de voordracht van Gorsuch op 7 april 2017 toch worden goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. Op 10 april 2017 werd Gorsuch beëdigd.

Gorsuch is een originalist, wat inhoudt dat hij de Amerikaanse grondwet zoveel mogelijk wil interpreteren zoals deze ten tijde van het opstellen geïnterpreteerd werd, en een textualist, wat wil zeggen dat Gorsuch de grondwet zoveel mogelijk letterlijk wil interpreteren, zonder te veel te kijken naar de historische achtergronden en de bedoeling achter de bepalingen. Hij deelt deze opvattingen met wijlen Antonin Scalia, zijn voorganger in het Hooggerechtshof.

Werken[bewerken]

  • Gorsuch, Neil; Guzman, Michael; Cato Institute (1992), Will the gentlemen please yield?: a defense of the constitutionality of state-imposed term limitations, Washington, D.C.: Cato Institute.
  • Gorsuch, Neil M (2006), The Future of Assisted Suicide and Euthanasia, Princeton, N.J.: Princeton University Press, ISBN 978-1-4008-3034-3