Moord op president Kennedy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Moord op president Kennedy
John F. Kennedy (links) en zijn vrouw in de limousine, kort voor de aanslag
John F. Kennedy (links) en zijn vrouw in de limousine, kort voor de aanslag
Plaats Dallas
Coördinaten 32° 47′ NB, 96° 49′ WL
Datum 22 november 1963
Tijd 12:30 CST (18:30 UTC)
Dader(s) Lee Harvey Oswald
Slachtoffer(s) John F. Kennedy
Moord op president Kennedy
Moord op president Kennedy

De moord op president John F. Kennedy, de vijfendertigste president van de Verenigde Staten, vond op 22 november 1963 plaats te Dallas in de Amerikaanse staat Texas om 12:30 CST (18:30 UTC). Kennedy werd dodelijk gewond door geweerschoten toen hij in een open limousine over Dealey Plaza gereden werd. Zijn rijtoer was onderdeel van een publieksreis door Texas, mede georganiseerd met het oog op zijn eventuele herverkiezing in 1964. De van de moord verdachte Lee Harvey Oswald werd enige dagen later neergeschoten door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Kennedy was de vierde Amerikaanse president die vermoord werd, en de achtste die tijdens de uitoefening van zijn ambt overleed. Twee officiële onderzoeken leidden tot de conclusie dat Lee Harvey Oswald, werkzaam in het Texas School Book Depository (schoolboekenmagazijn) aan Dealey Plaza, de moordenaar was. Volgens het onderzoek van de Commissie-Warren handelde Oswald alleen, volgens het onderzoek van de Enquêtecommissie van het Huis van Afgevaardigden was er ten minste nog één andere schutter. De moord op Kennedy is nog altijd onderwerp van speculatie en heeft stof geleverd voor vele samenzweringstheorieën.

De moord[bewerken]

Het schoolboekenmagazijn
Dealey Plaza met annotatie

Om 12:30 CST (18:30 UTC) reed de open limousine met president Kennedy richting het schoolboekenmagazijn en draaide toen langzaam 120 graden naar het magazijn toe. De afstand bedroeg 20 meter. Toen de limousine het magazijn was gepasseerd, werden er gedurende 6 tot 9 seconden schoten op Kennedy gelost. De snelheid van de auto was 20 km/h en liep terug tot 15 km/h.

De Commissie-Warren concludeerde dat één persoon drie schoten had gelost. Eén schot miste de limousine. Eén kogel trof Kennedy en veroorzaakte ook de verwondingen van gouverneur John Connally, die voor Kennedy zat. Het tweede schot dat doel trof, veroorzaakte de fatale hoofdwond van Kennedy. Op amateurfilmbeelden van toeschouwer Abraham Zapruder is te zien dat het hoofd van de president door dat schot naar achter geslagen werd, wat volgens sommigen duidt op een schutter aan de voorzijde van het voertuig: een kogel van achteren en van boven afgevuurd, had het hoofd van de president naar voren en naar beneden moeten slaan.

Een officieel onderzoek door het House Select Committee on Assassinations concludeerde tussen 1976 en 1979 dat er vier kogels afgevuurd waren en dat er waarschijnlijk nog anderen bij betrokken waren. Deze conclusie is echter eveneens omstreden, omdat zij gebaseerd is op geluidsmateriaal waarvan de relevantie door sommigen inmiddels betwijfeld wordt.

Om 13:00 CST (19:00 UTC) werd Kennedy officieel overleden verklaard. Rond 14:00 CST (20:00 UTC) werd zijn stoffelijk overschot in een doodskist geplaatst en vervolgens aan boord van de Air Force One gebracht.

Om 14:38 CST (20:38 UTC) werd vicepresident Lyndon B. Johnson aan boord van de Air Force One beëdigd als president van de Verenigde Staten.

Hoewel dat eigenlijk in Dallas had moeten gebeuren, vond de autopsie pas plaats nadat de Air Force One in Washington D.C. geland was. Na de autopsie werd Kennedy's lichaam klaargemaakt voor de begrafenis en overgebracht naar het Witte Huis, waar het 24 uur in de oostelijke kamer geplaatst stond. De volgende dag werd Kennedy plechtig begraven. Vertegenwoordigers van meer dan 90 landen, waaronder de Sovjet-Unie, waren bij de begrafenisceremonie aanwezig.

Tijdens de schietpartij bevonden zich tegen de gewoonte in geen lijfwachten op de treeplanken van de limousine. Kennedy had zijn beveiligers opgedragen niet bij de limousine te gaan staan, zodat hij en zijn vrouw goed zichtbaar zouden zijn voor het toegestroomde publiek.


Peter R. de Vries heeft een documentaire gemaakt, waarin hij een interview laat zien met iemand die beweert de moord in opdracht van de CIA te hebben gepleegd.

In 2017 kan de FBI vertrouwelijke onderzoeksrapporten met betrekking op de moord openbaar maken.

Lee Harvey Oswald[bewerken]

Lee Harvey Oswald
Oswalds geweer

Lee Harvey Oswald werd in eerste instantie aangehouden (om 14:35 CST of 20:35 UTC) omdat hij leek te voldoen aan de beschrijvingen van de dader van de moord op de politieagent J.D. Tippit. Pas later werd hij ook over de moord op Kennedy ondervraagd, nadat journalisten hem hadden verteld dat hij daarvan verdacht werd. Een officiële beschuldiging of voorgeleiding aan de rechter werd hem niet gegund: op 24 november 1963, om 11:21 CST (17:21 UTC), werd Lee Harvey Oswald in het politiebureau van Dallas door nachtclubeigenaar Jack Ruby neergeschoten. Dit gebeurde pal voor de draaiende televisiecamera's, die zijn overbrenging naar de regionale gevangenis zouden vastleggen. Hoe de gewapende Jack Ruby precies het politiebureau was binnengekomen is nog steeds onderwerp van debat. Sommigen beweren dat Ruby via de garage-ingang binnenkwam, maar anderen zeggen weer dat dit niet mogelijk was, aangezien de ingang door twee politieagenten bewaakt werd.

Op het internet is een foto uit een archief opgedoken, waarop Jack Ruby onverwachts opduikt bij het Parkland Hospital, vlak nadat president Kennedy daar was binnengebracht. Een familielid van Ruby heeft bevestigd dat het inderdaad Jack was die geheel rechts in het beeldveld net wegloopt. Het staat verder vast dat Jack Ruby op opnames voorkomt in het politiebureau en tijdens persconferenties. Niet alleen duikt Ruby op in de kelder (tijdens de moord op Oswald) en tijdens filmopnamen binnen het politiebureau, nu blijkt hij ook te zien te zijn voor het Parkland Hospital. Jack Ruby was er overigens de man naar om overal op te duiken waar iets belangrijks gebeurde. Bij zowel politie als pers in Dallas was hij kind aan huis; velen van hen kende hij door hun bezoeken aan zijn nachtclub.

Het tijdstip van overlijden van Oswald werd vastgesteld op 13:07 CST (19:07 UTC).

Film[bewerken]

In 1966 en 1967 begon procureur Jim Garrison van New Orleans een onderzoek naar de moord op president Kennedy, dat resulteerde in de berechting en vrijspraak van Clay Shaw. Deze rechtszaak had als basis een complot, waarin zowel voormalige Cubanen als de CIA een belangrijke rol in de moord op Kennedy speelden. De zaak van Garrison werd later door Oliver Stone verfilmd onder de titel JFK en geeft een mogelijke versie van de aanslag en het onderzoek. Zowel de persoon van Garrison als de visie van Stone zijn omstreden; echter geldt dit thans evenzeer voor het eerste officiële onderzoek onder leiding van opperrechter Earl Warren, aan de resultaten waarvan inmiddels nog maar door een minderheid van de Amerikanen geloof wordt gehecht.

Kennedy vs. Lincoln[bewerken]

John F. Kennedy was de vierde Amerikaanse president die tijdens zijn regeringsperiode werd vermoord. De eerste was Abraham Lincoln. Op het internet circuleren diverse lijsten met 'overeenkomsten' tussen Kennedy en Lincoln. In zulke lijstjes komen dan bijvoorbeeld de volgende punten voor:

  • Kennedy werd in 1946 gekozen in het congres en in 1960 als president.
  • Lincoln werd in 1846 gekozen in het congres en in 1860 als president.


  • Beide presidenten werden op een vrijdag in het hoofd doodgeschoten en opgevolgd door een zuiderling genaamd Johnson.
  • Lyndon Johnson, die Kennedy opvolgde, werd geboren in 1908.
  • Andrew Johnson, die Lincoln opvolgde, werd geboren in 1808.


  • Kennedy werd vermoord in een auto van het merk Lincoln, gemaakt door Ford. Zijn moordenaar vluchtte vanuit een pakhuis naar een theater.
  • Lincoln werd vermoord in Ford's Theatre. Zijn moordenaar vluchtte naar een pakhuis.


  • Zowel Lee Harvey Oswald, die Kennedy vermoordde, als John Wilkes Booth, die Lincoln vermoordde, werd om het leven gebracht voordat hij terechtstond. Ze waren allebei afkomstig uit de Zuidelijke Verenigde Staten. Hun namen bestaan allebei uit 15 letters.

Andere punten op zulke lijstjes blijken bij nader onderzoek vaak niet te kloppen of minder toevallig te zijn dan in eerste instantie het geval lijkt.[1]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) Linkin' Kennedy, Snopes.com