Onafhankelijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor de Groenlandse politieke partij waarvan de naam vertaalt naar Onafhankelijken, zie Kattusseqatigiit.

Onafhankelijken (ook wel: partijlozen) zijn politici die geen lid of anderszins verbonden zijn met een politieke partij. Partijlozen of onafhankelijken kunnen hun eigen standpunten innemen die aansluiting bij één van de politieke partijen moeilijk of onmogelijk maken.

In Nederland zijn onafhankelijke kandidaten vrij zeldzaam. Wel gebeurt het soms dat een politicus uit zijn of haar partij stapt, maar toch in de Kamer of raad blijft zitten, iemand gaat dan verder onder de naam Lid X of Groep X, waarbij X de achternaam van het Kamer- of raadslid is.

In landen met een winner-takes-all districtenstelsel komen onafhankelijke kandidaten vaak voor als regionale kandidaat. Landen met een parlementair of semi-presidentieel systeem hebben soms partijloze presidenten. Ook in landen waar andere uitvoerende functies (zoals burgemeester of gouverneur) direct gekozen worden is het vaker gebruikelijker dat een kandidaat onafhankelijk is.

Voorbeelden[bewerken]

Australië 
De onafhankelijke Australische parlementsleden Rob Oakeshott, Andrew Wilkie en Tony Windsor steunden in de periode 2010-2013 de socialistische minderheidsregering van Julia Gillard.
Hongarije 
De voormalige Hongaarse presidenten Ferenc Mádl (2000-2005) en László Sólyom (2005-2010) waren geen lid van een politieke partij.
Ierland 
Voormalig Iers president Mary Robinson was een partijloos politica.
Nederland 
Geert Wilders zat tussen 2004 en 2006 in de Tweede Kamer onder de naam Groep Wilders, Rita Verdonk zat tussen 2007 en 2010 in de Tweede Kamer als Lid Verdonk. Düzgün Yildirim zat van 2007 tot 2011 als onafhankelijk lid in de Eerste Kamer, hij heeft weliswaar zijn eigen partij, Solidara, maar mocht niet onder die naam in de Kamer opereren.
Ook kent Nederland enkele burgemeesters die niet bij een (landelijke) partij aangesloten zijn. Voorbeelden hiervan zijn Reg van Loo (Vaals), Gerard Rabelink (Maasbree en Schouwen-Duiveland), Yorick Haan (Vlieland) en Gerrit Jan Gorter (Zeewolde).
Rusland 
De voormalige Russische president Dmitri Medvedev was tijdens zijn presidentschap geen lid van een partij, maar werd wel gesteund door de partij Verenigd Rusland waar hij in 2011 lid van werd.
Verenigde Staten 
George Washington, de eerste president van de Verenigde Staten, is nooit lid geweest van een politieke partij. Anno 2011 zitten in het 112de Amerikaans Congres twee onafhankelijke senatoren, namelijk Joe Lieberman en Bernie Sanders.