Annemarie Penn-te Strake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Annemarie Penn-te Strake
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Maria Penn-te Strake
Geboren 31 juli 1953
Geboorteplaats Helmond
Functie burgemeester van Maastricht
Sinds 1 juli 2015
Partij partijloos
Titulatuur mr.
Alma mater Katholieke Universiteit Nijmegen
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Johanna Maria (Annemarie) Penn-te Strake (Helmond, 31 juli 1953) is een Nederlandse juriste en bestuurster. Sinds 1 juli 2015 is zij burgemeester van de gemeente Maastricht.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Penn-te Strake is geboren in Helmond en groeide op in Bergen, Arnhem en Vlierden. Rond 1970 verhuisde zij naar Deurne. Zij ging naar het St.-Willibrord Gymnasium in Deurne en studeerde van 1971 tot 1977 Nederlands recht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In de jaren tachtig volgde zij de RAIO-opleiding. Al tijdens haar studie Nederlands recht richtte zij in haar ouderlijke woonplaats Deurne de Wetswinkel op. Tussen haar twee studies in voerde Penn-te Strake ontwikkelingswerk uit in Malawi.

Penn-te Strake werd in 1980 rechterlijk ambtenaar in opleiding (raio) en in 1987 rechter-plaatsvervanger in de Rechtbank Maastricht. In 1998 werd zij benoemd tot vice-president van deze rechtbank. Acht jaar later werd zij hoofdofficier van justitie van het arrondissementsparket te Maastricht. In 2012 werd zij lid van het College van procureurs-generaal in Den Haag.[1]

In 2014 was Penn-te Strake de formateur van de nieuwe coalitie in Maastricht. Op 23 april 2015 werd zij door de gemeenteraad voorgedragen als burgemeester van Maastricht en op 22 mei werd ze door de Kroon benoemd. Op 1 juli 2015 aanvaardde ze dat ambt en daarmee was ze zowel de eerste vrouwelijke als eerste partijloze burgemeester van Maastricht.[2][3][4][5]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Penn-te Strake is een kleindochter van ondernemer Lambertus te Strake en van burgemeester Lambert Roefs. De echtgenoot van Annemarie te Strake, de gepensioneerde arts-chirurg Olaf Penn, was tot 2015 voorzitter van de Senioren Partij Maastricht, op dat moment de grootste partij in de gemeenteraad van die stad.

Voorganger:
Onno Hoes
Burgemeester van Maastricht
2015-heden
Opvolger:
-