Annemarie Penn-te Strake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Annemarie Penn-te Strake
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johanna Maria Penn-te Strake
Geboren 31 juli 1953
Functie Burgemeester van Maastricht
Sinds 1 juli 2015
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Johanna Maria (Annemarie) Penn-te Strake (Helmond, 31 juli 1953) is een Nederlands jurist en bestuurder. Sinds 1 juli 2015 is zij burgemeester van de gemeente Maastricht.

Levensloop[bewerken]

Annemarie Penn-te Strake ging naar het Willibrord Gymnasium in Deurne en studeerde in de jaren zeventig Nederlands Recht aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. In de jaren tachtig volgde zij een RAIO-opleiding. Al tijdens haar studie Nederlands Recht richtte zij in haar ouderlijke woonplaats Deurne de Wetswinkel op. Tussen haar twee studies in voerde Penn-te Strake ontwikkelingswerk uit in Malawi.

Penn-te Strake begon haar loopbaan als plaatsvervangend rechter bij de Rechtbank van Maastricht. In 1998 werd zij benoemd tot vice-president van deze rechtbank. Acht jaar later werd zij hoofdofficier van justitie arrondissementsparket te Maastricht. In 2012 trad zij toe tot het College van procureurs-generaal in Amsterdam.[1]

Penn was procureur-generaal in Amsterdam en voormalig hoofdofficier van justitie in Maastricht. In 2014 was zij de formateur van de nieuwe coalitie in Maastricht.

Op 23 april 2015 werd zij door de gemeenteraad voorgedragen om per 1 juli 2015 benoemd te worden tot de eerste vrouwelijke burgemeester van Maastricht en de eerste partijloze.[2][3] Op 22 mei volgde haar benoeming door de ministerraad.

Varia[bewerken]

  • De echtgenoot van Annemarie te Strake, de gepensioneerde arts-chirurg Olaf Penn, was tot 2015 voorzitter van de Senioren Partij Maastricht, de grootste partij in die stad.
  • Annemarie is een kleindochter van ondernemer Lambertus te Strake en van burgemeester Lambert Roefs.
Voorganger:
Onno Hoes
Burgemeester van Maastricht
2015-heden
Opvolger:
-