Arnhem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Voor het schip van de Vereenigde Oostindische Compagnie, zie Arnhem (schip, 1654).
Arnhem
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Arnhem Wapen van de gemeente Arnhem
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Arnhem
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Coördinaten 51° 59′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 101,54 km²
- land 97,99 km²
- water 3,55 km²
Inwoners (31 maart 2015) 152.506? (1556 inw/km²)
Hoofdplaats Arnhem
Belangrijke verkeersaders A12 A50 A325 A348

N325 N224 N837

Station(s) Arnhem Centraal, Arnhem Velperpoort, Arnhem Presikhaaf, Arnhem Zuid
Politiek
Burgemeester (lijst) Herman Kaiser (CDA) [1]
Economie
Gemiddeld inkomen (2006) € 12.800 per inw.
Gem. WOZ-waarde (2008) € 188.000
WW-uitkeringen (2007) 21 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 6800-6846
Netnummer(s) 026
CBS-code 0202
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Website www.arnhem.nl
Foto's
Rijnkade, Arnhem at night.jpg
Nachtelijk zicht op Arnhem en de Nederrijn
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Arnhem

Arnhem (uitspraakː Geluidsfragment /ˈɑrnhɛm/ (info / uitleg) of Geluidsfragment /ˈɑrnɛm/ (info / uitleg), Arnhems: Ernem) is een stad, gemeente en oude Hanzestad in Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Gelderland. De gemeente Arnhem heeft 152.506 inwoners per 31 maart 2015 (bron: CBS). De gemeente Arnhem omvat naast de gelijknamige stad verder het dorp Schaarsbergen, de buurtschappen De Praets en 't Vlot, een deel van de buurtschap Terlet en een klein deel van de buurtschap Deelen.

Arnhem maakt deel uit van de Stadsregio Arnhem Nijmegen (plusregio), een conurbatie met ruim 736.700 inwoners.

Arnhem ligt aan de rivier de Nederrijn en de Sint-Jansbeek, waaraan de stad zich heeft ontwikkeld. De stad ligt zowel ten noorden als ten zuiden van de Rijn. Vooral het zuidelijke stadsdeel heeft zich na de Tweede Wereldoorlog voortvarend ontwikkeld. Door de ligging van Arnhem op routes tussen West-, Oost-, Noord- en Zuid-Nederland en dichtbij Duitsland, heeft de stad zich kunnen ontwikkelen als handelsstad. In de stad komen zes belangrijke wegen samen, vormt het station Arnhem Centraal een belangrijk spoorwegknooppunt in alle richtingen en is dit het belangrijkste Nederlandse station voor de verbindingen met Duitsland.

Bezienswaardigheden zijn het Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Nederlands Openluchtmuseum, Park Sonsbeek, dierentuin Koninklijke Burgers' Zoo , Nationaal Park De Hoge Veluwe en voor buitenlandse bezoekers de wereldberoemde John Frostbrug met het informatiecentrum Slag om Arnhem. De stad huisvest ook Nationaal Sportcentrum Papendal. Deze topsportcentrum is de grootste van Nederland. Naast de topsporters die trainen op de velden, banen en indoorfaciliteiten, wordt het terrein ook bezocht door recreanten en amateursporters. Papendal is tevens de vaste thuisbasis van het NOC*NSF.

Arnhem is tegenwoordig voornamelijk een studenten, diensten- en ambtenarenstad. Arnhem is zittingsplaats van de rechtbank Gelderland, het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en de landelijke militaire kamer. Het provinciehuis van Gelderland bevindt zich ook in de provinciehoofdstad.

Etymologie[bewerken]

De naam Arnhem zou afgeleid zijn van Arn of Aro - van het Germaanse arnu (arend) - en heem (thuis).[2]

De naam Arneym wordt voor het eerst genoemd in 893 in een goederenregister van de abdij Prüm. Eerder, rond 814, werd al een schriftelijke vermelding gemaakt van Meginhardeswich; dit is het huidige Meijnerswijk in Arnhem-Zuid. Het werd in 847 geplunderd door de Vikingen.

In de Arnhemse tongval heet de stad Èrnem. Het Arnhemse dialect (Ernems) wijkt sterk af van andere Zuid-Gelderse dialecten door de Haagse invloeden: in de tweede helft van de 18e eeuw trokken rijke Hagenaars naar buitenhuizen in de bossen rondom Arnhem. Het Haagse accent werd door de lokale Arnhemse bevolking overgenomen omdat dit accent status verschafte. Het accent wordt heden ten dage nog voornamelijk in de volkswijken als 't Broek, de Geitenkamp en Klarendal (uitspraak klèrendoal) gesproken.

Arnhem heeft ook enkele bijnamen. Zo werd de stad in de 2e helft van de 19e eeuw het 'Haagje van het Oosten' genoemd; in Arnhem vestigden zich net als in Den Haag in die periode veel oud-Indiëgangers. Vooral in Indië rijk geworden handelaren, oud-officieren en suiker- en tabaksplanters bouwden huizen langs de Velperweg, Utrechtse en Amsterdamseweg. De middenstand en het culturele leven floreerden door hun komst. Arnhem werd daardoor een stad met elitaire uitstraling.[3]

Arnhem aan de Rijn, met op de achtergrond de groene bossen, was een geliefd thema van schilders. Ook kent Arnhem veel parken die de stad nog groener maken. Dit leverde Arnhem de naam 'Groene stad aan de Rijn' (vanaf de 17e eeuw) of 'Parkstad' (vanaf de 19e eeuw) op. In 2008 riep de jury van Entente Florale Arnhem uit tot de 'Groenste stad van Nederland'. In 2009 werd Arnhem tevens 'Groenste stad van Europa'.

De Duitse naam van Arnhem is Arnheim en zo staat de stad vaak in Duitsland op de bewegwijzering aangegeven; naast Arnheim komt echter ook Arnhem voor.

Dialect[bewerken]

Bekend is dat in de Arnhemse tongval de stad Arnhem 'Èrnem' heet. Het Ernems wijkt sterk af van Zuid- Gelderse dialecten door de Haagse invloeden: in de tweede helft van de 18e eeuw trokken rijke Hagenaars naar buitenhuizen in de bossen rondom Arnhem. Het Haagse accent werd door de lokale Arnhemse bevolking overgenomen omdat het accent status verschafte. Het accent wordt heden ten dage nog voornamelijk in de volkswijken als 't Broek, de Geitenkamp en Klarendal (uitspraak klèrendoal) gesproken.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Het oude stadhuis van Arnhem in 1840

Hoewel de vroege sporen van nederzettingen getoond hebben dat de vroege Arnhemmers zijn afgedaald uit de hoger gelegen bossen, is Arnhem oorspronkelijk niet gebouwd op de oevers van de Rijn, maar op het hoger gelegen deel langs de Sint-Jansbeek. Arnhem ontstond op de plek waar de weg tussen Nijmegen en Utrecht/Zutphen zich splitste. Zeven sprengbeken voorzagen de stad van water en pas toen de loop van de Rijn in 1530 door de Arnhemmers verlegd werd kwam Arnhem aan de rivier te liggen.

De nederzetting kreeg op 13 juli 1233 stadsrechten van graaf Otto II van Gelre, de graaf van Zutphen. Arnhem had in de 13e eeuw 2000 tot 3000 inwoners, die binnen de vestingwallen van de huidige binnenstad woonden. Hoewel Arnhem al voor de stadsrechtsverlening een vorm van verdediging had, groeide deze in 1291 uit tot stadsmuur, die in 1505, 1519 en 1533 werd uitgebreid om ten slotte in de 19e eeuw te worden afgebroken. De stad Arnhem was daarmee de eerste vestingstad van het Koninkrijk die haar muren mocht slechten.

Al in 1543 was Arnhem de belangrijkste stad in Gelre door de vestiging van het gerecht en de rekenkamer. Meer officieel werd de stad in 1579 het eerst de Gelderse hoofdstad, toen ze zich als hoofdstad van het Kwartier van Veluwe in het Hertogdom Gelre bij de Unie van Utrecht voegde. In 1585 voegde Arnhem zich, als hoofdstad van het gewest Gelre, bij de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Eind november 1813 vonden er in en nabij Arnhem zware gevechten plaats tussen de Franse bezettingsmacht en Pruisische troepen, ondersteund door Russische Kozakken. 1817 werd het de hoofdstad van de provincie Gelderland in het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Tijdens de 2e helft van de 19e eeuw groeide Arnhem sterk en was het de snelst groeiende stad van het land. Ook in de vorige eeuw 20e eeuw is Arnhem sterk uitgebreid. Voor de 21e eeuw heeft het stadsbestuur ook diverse grootse stedenbouwkundige plannen, met name voor het naoorlogse wederopbouwgebied in de zuidelijke binnenstad (Rijnboogplan). Een nieuw centraal station en de herinrichting van de omgeving met woon-/winkel-/werk- en ontspanningsfuncties zal medio najaar 2015 gereed zijn. Na de oplevering van het station wordt er verder hard gewerkt aan het heropbouwen en inrichten van het zuidelijke binnenstad. Zo wordt het Kerkplein weer volgebouwd, De Markt opnieuw ingericht, keert de Sint-Jansbeek terug in de binnenstad en worden er nieuwe woningen in de nieuwe stadswijk het Paradijs gebouwd.[4] Voor 2018 moeten de diverse projecten gereed zijn.

De stad Arnhem is tijdens de Slag om Arnhem in de Tweede Wereldoorlog grotendeels door bombardementen van zowel de Duitse als de geallieerde zijde verwoest. Ook werd de stad geplunderd door de Duitse bezetters toen deze de stad in 1944 lieten ontruimen. Na de oorlog, en vooral na 1980, zijn veel oude stadswijken opgeknapt en werden het centrum en de buitenwijken gerenoveerd. Zoals rond 2006 het Musiskwartier en V&D. Grootschalig en ingrijpend is ook de verandering van het stationsgebied met de bouw van een geheel nieuw bus- en treinstation (1997-2013), een project dat herhaaldelijk vertraging opliep. Een ander grootschalig en nogal prestigieus en duur plan, het Rijnboogproject (aanleg van een jachthaven met sluis tussen Rijn en Kerkplein in), riep veel weerstand op bij de Arnhemmers en werd in 2010, mede door de gewijzigde verhoudingen in de gemeenteraad (fors verlies voor voorstander PvdA, winst voor tegenstander SP) definitief afgeblazen.

In het najaar van 1989 kwam het in de wijk Klarendal tot een 'volksopstand' tegen de drugsoverlast waar bij politiecharges talloze gewonden vielen. Nadien is in Klarendal veel vernieuwd en verbeterd, zowel huizen als straten, met na 2006 onder andere het Modekwartier met talloze winkeltjes en het café/restaurant Goed Proeven en vanaf medio 2012 ernaast een hotel.

In 1999 bestond het Sonsbeekpark 100 jaar en werden omvangrijke renovaties uitgevoerd alsmede werd de 'Steile Tuin' aangelegd. Ook kwamen er meer horecagelegenheden bij. Voorts kwam het Watermuseum (2003) tot stand. Sinds 1949 is er in het park eens in de ca. zeven jaar de 'Internationale Beeldententoonstelling', een maanden durende kunstmanifestatie die tot over de landsgrenzen de aandacht trekt.

Geografie[bewerken]

Satellietfoto van Arnhem en wijde omgeving
Topografische kaart van de stad Arnhem, dec. 2014.
De Rijn splits Arnhem in Arnhem-Zuid (links) en Arnhem-Noord (rechts)

Arnhem staat bekend als groene stad. Dit komt door de vele en grote parken, maar ook door de ligging aan de zuidrand van de Veluwe. Dit was echter niet altijd zo. In de middeleeuwen zijn de bossen ten noorden van Arnhem allemaal gekapt. Daarna groeide er alleen nog heide waarop schapen graasden. De boeren staken de heide af en gebruikten de plaggen als strooisel in de stallen. Toen dit te vaak gebeurde kwam het zand bloot te liggen. Zo ontstonden de zandverstuivingen op de Veluwe.

Aan het eind van de 18e eeuw werden de heide- en zandgronden ontgonnen om akkers en bossen aan te leggen. Hiervoor werden bronnen geboord en werd de grond goed bemest. De ontginning heeft aan de wieg gestaan van het ontstaan van Schaarsbergen waar de meeste boeren woonden. Later volgde de oprichting van de Nederlandse Heidemaatschappij in Arnhem.

De parken waren tot aan het eind van de 19e eeuw voornamelijk landgoed van rijke families, maar toen het slecht ging met de Nederlandse landbouw werden deze te koop aangeboden. Zich bewust van het groene imago van de stad, kocht de gemeente Arnhem deze op. Het landgoed Zijpendaal grenzend aan het park Sonsbeek kwam pas in 1924 te koop en werd met hulp van ENKA oprichter Dr. J.C. Hartogs aangekocht. Arnhem kent nu 15 parken en heeft een reputatie als 'Parkstad'.

Door zijn huidige ligging aan de Rijn staat Arnhem bekend als groene stad aan de Rijn. De stad heeft zich tot in de 16e eeuw echter vooral ontwikkeld aan de St. Jansbeek. Pas toen Karel van Gelre in 1530 de Rijn liet verleggen (afgerond in 1536) kwam de stad direct aan de Rijn te liggen. Voorheen liep de rivier langs de rand van Elden. De nieuwe stroming van de Rijn zorgde voor betere handel voor de stad.

In Arnhem stromen verschillende beken. Hoewel de stad in de loop van de eeuwen flink groeide zijn deze bewaard gebleven en hebben ze ieder een plek gevonden in de stad. Naast de St. Jansbeek, is er de Klarenbeek en de Molenbeek of Boekhorstbeek[bron?], de Klingelbeek of Slijpbeek en de Lichtenbeek. Naast deze natuurlijke wateren kent Arnhem ook een netwerk van sloten voornamelijk door de wijk Presikhaaf in Arnhem-Noord en door heel Arnhem-Zuid.

Arnhem kent ook een aantal (recreatie-)plassen; de Rijkerswoerdse Plassen in Arnhem-Zuid, 2 plassen in de Rosandepolder, de Immerlooplas in de wijk Malburgen, een plas ten oosten van Schuytgraaf en een plas in Meinerswijk.

Demografie[bewerken]

Op 1 januari 2015 telde Arnhem 152.288 inwoners, waarvan ongeveer 70% van Nederlandse afkomst is en 30% van allochtone afkomst.[5] Qua inwonertal (na Nijmegen en Apeldoorn) is het de derde gemeente van Gelderland. Volgens een prognose van de gemeente Arnhem zal dat aantal tot 2030 stijgen tot ongeveer 160.000 inwoners. Met de aangrenzende steden Velp en Oosterbeek ligt het inwoneraantal momenteel boven de 180.000.[6]

Bevolkingssamenstelling[7] Aantal in 2015
Nederlands 106.776
Westerse allochtonen 17.415
Turks 8.313
Marokkaans 3.364
Surinaams 3.209
Antilliaans 2.439
Overig niet-westerse 10.772
Totaal 152.288

Economie[bewerken]

OHRA-gebouw in Arnhem-zuid
Kantoorgebouw van waterleidingbedrijf Vitens op IJsseloord

Arnhem kent onder meer een meubelboulevard en vijf industrieterreinen: Kleefse Waard, Het Broek, IJsseloord I en II en Overmaat. Daarnaast is er het parkachtige bedrijventerrein Arnhems Buiten, het voormalige KEMA-terrein, dat ruimte biedt aan onder meer een kantoor van DNV en het hoofdkantoor van de beheerder van energienetten TenneT.

Met 98.589 ( bron: lisa.nl. 2014-2015) arbeidsplaatsen is de stad Arnhem een belangrijke werkgelegenheidscentrum in Oost-Nederland.

Arnhem is de achtste stad in Nederland met een World Trade Centre-vestiging. Dit WTC is gevestigd bij het centraal station in de blauwe Rijntoren. In de Rijntoren is onder meer het hoofdkantoor van adviesbureau Arcadis gevestigd. Naast de Rijntoren staat de groene Parktoren, waarin Essent zijn hoofdkantoor heeft. In opdracht van Essent is DTZ Zadelhoff op zoek gegaan naar een huurder, welke zij in Atos Origin gevonden hebben. Aan de voet van de beide torens staat het hoofdkantoor van verzekeraarscombinatie Coöperatie VGZ UA. Andere ondernemingen in de stad zijn onder meer netwerkbedrijf Alliander, DEKRA, OHRA, CITO, CBR, NOC*NSF, Teijin Aramid, General Electric, TÜV Rheinland en koffiebranderij Peeze. De branderij levert haar producten aan het Koninklijk huis en Grand Hotel Huis ter Duin.[8] Een van de grootste werkgevers is ziekenhuis Rijnstate, met meer dan 5000 werknemers. Omroep Gelderland is de regionale publieke omroep van de provincie Gelderland en bestaat uit Radio Gelderland en TV Gelderland. De omroep werkt met ongeveer 165 medewerkers, vanuit de studio's in Arnhem. Bij het provinciehuis van Gelderland werken er ruim 1500 werknemers.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Arnhem en omgeving

     Gemeentegrenzen

     Wijkgrenzen

     Buurtgrenzen

     Autosnelweg

     Secundaire weg

     Spoorweg

 

██ Geselecteerde gemeente

██ Bebouwd gebied

██ Bos of park

██ Binnenwater, rivier of kanaal

Een trolleybus in Arnhem
Haven voor de pleziervaart
De Nieuwe Haven met industrieterrein Kleefse Waard en de Westervoortsedijk
Een overzicht van de bruggen in Arnhem over de Nederrijn: 1. Andrej Sacharovbrug 2. John Frostbrug 3. Nelson Mandelabrug 4. Spoorbrug

Door zijn centrale ligging in oostelijk Nederland is Arnhem al eeuwenlang belangrijk geweest voor het nationale en internationale verkeer via weg, water en later het spoor. Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de trams niet meer terug en ging Arnhem vanaf 1949 over op trolleybussen. Tot medio jaren 60 hadden Groningen en Nijmegen ook trolleybussen, maar nu is Arnhem nog de enige Nederlandse stad met een trolleybusnet; het is één van de grootste in West-Europa. Vanuit Arnhem Centraal rijden trolleybussen door de hele stad en ook naar Oosterbeek en Velp.

Autoverkeer[bewerken]

Er lopen meerdere belangrijke nationale wegen door en langs Arnhem: A12, A50, A15, A325, A348, N224, N225, N310, N325 en N784. De A12 loopt tot de Duitse grens, hierna gaat deze over in 'Autobahn 3'. De A12 is een van de belangrijkste Nederlandse oost-westverbindingen met Duitsland.

Binnen de stad zelf verbinden hoofdwegen de verschillende wijken. Voornaamste wegen zijn de singels in de binnenstad (Eusebiusbinnen- en buitensingel en Jansbinnen- en buitensingel), Boulevard Heuvelink, Johan de Wittlaan, IJssellaan, Velperweg, Amsterdamseweg, Apeldoornseweg, Batavierenweg, Huissensestraat, Hollandweg, Groningensingel, Metamorfosenallee en de Burgemeester Matsersingel.

Rond de binnenstad ligt een Centrumring. Deze ringweg heeft een lengte van 3,3 kilometer en is hiermee één van de kortste (centrum)ringwegen in Nederland. De centrumring is aangegeven door middel van "Centrumring" in zwarte tekst in wit kader op de bewegwijzering. Tevens is dit de P-route voor de diverse parkeerterreinen en garages langs de ring. De centrumring is deels éénrichtingsverkeer tegen de klok in. Opvallend is dat begin- en eindpunt niet samenvallen op één punt. De Sonsbeekweg is alleen vanaf de N784 (Apeldoornseweg) stad in bewegwijzerd. Bij het volledig volgen van de bewegwijzering komt men uiteindelijk op het Willemsplein uit en niet op de kruising Apeldoornseweg/Sonsbeekweg.

1rightarrow blue.svg Lijst van bruggen in Arnhem

Water[bewerken]

De rivier de Rijn loopt vanuit Duitsland, door Arnhem, naar Rotterdam. Vanuit Arnhem loopt de rivier de IJssel ook richting het noorden, onder meer naar Zutphen. Mede door deze ligging vlak over de grens is Arnhem een belangrijke handelshaven.

Aan de zuidoever van de Rijn ligt ook een haven voor de pleziervaart en in de haven liggen verschillende rondvaartboten die vanuit Arnhem de IJssel en de Neder-Rijn bevaren. Aan de Nieuwe Haven heeft zich het industrieterrein Kleefse Waard ontwikkeld, met onder meer een vestiging van AkzoNobel. Aan de rand van park Angerenstein in Arnhem-Noord ontspringt de Julianabeek.

De stad Arnhem staat bekend om zijn locatie aan de rivier de Nederrijn. Arnhem heeft vier bruggen over de Rijn, De John Frostbrug, Nelson Mandelabrug, Sacharovbrug en een spoorbrug.

Openbaar vervoer[bewerken]

1rightarrow blue.svg Openbaar vervoer in Arnhem

Het Arnhems trolleybusnet is het enige in Nederland en een van de grootste van West-Europa. Hoewel voor de overige stadslijnen en het regionale busverkeer CNG-bussen worden gebruikt, maken de belangrijkste stadsbuslijnen in Arnhem gebruik van de trolleybus. Het busstation ligt onder de nieuwe OV terminal / centraal station in het centrum. Vanaf medio december 2009 hebben de bussen een nieuw uiterlijk gekregen en rijden ze onder de naam "Breng".[9]

Naast het busvervoer heeft Arnhem vier treinstations: Arnhem Centraal (sinds 1845), Arnhem Velperpoort (sinds 1953), Arnhem Presikhaaf (sinds 1969) en Arnhem Zuid (sinds 2005). Sinds december 2014 is Arnhem aangesloten op het Nachtnet van de NS. Het centraal station is één van de zes Nederlandse wereldstations.

Geschiedenis infrastructuur en vervoer[bewerken]

In 1896 reed de, zo dacht men jarenlang, eerste auto, een Benz Victoria, in Arnhem op Nederlandse bodem. De auto was voor de Haagse fotograaf Adolf Zimmermans. Zimmermans had bij fabrikant Benz en Co in Mannheim een Benz Victoria besteld. Benz en Co liet de auto op 18 mei 1896 per schip afleveren aan de Rijnkade in Arnhem. Op de Rijnkade onder de Nelson Mandelabrug (1977) staat de gedenksteen die in 1996 bij de festiviteiten Stichting 100 Jaar Automobiel ter ere van deze gebeurtenis werd geplaatst.

Tot in 1996 werd deze auto als de eerste auto beschouwd die in Nederland reed. Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de auto in Nederland doken rond 1996 meerdere publicaties op. Daarin kwam ook een ingezonden artikel uit de krant "Het Nieuws van den Dag" van 16 oktober 1896 aan het licht, dat de Heer Jos. Bogaers-Swagemakers, uit Tilburg, reeds sedert het vorige jaar in het bezit is van een automobile, welke op een goeden weg 20 K.M. per uur aflegt en in dien tijd 2 K.G. benzine verbruikt. Eén vulling is voldoende voor 100 à 120 K.M.[10]

De verlegging van de Rijn onder Karel van Gelre in de 16e eeuw zorgde voor betere handel voor de stad; Arnhem bezit nog steeds een haven. De eerste havenkraan werd gebouwd in 1449 aan de Oude Haven. In 1526 en 1569 werd deze vervangen. Doordat de Oude Haven vlak voor de verlegging gelegen is, hoefde deze niet te verhuizen toen de Rijn verlegd werd. In 1603 werd aan de oostkant van de stad de Nieuwe Haven aangelegd, inclusief een nieuwe kraan in 1610. In 1782 werd de oude kraan, die in een gemetseld gebouw stond, vervangen door een nieuw, houten model met een tredmolen. In 1824 werd de houten kraan vervangen door een ijzeren stoomhijskraan, die tot aan WOII dienst bleef doen.

Politiek en bestuur[bewerken]

Het Huis der Provincie, gezien vanaf de Rijnkade
Sabelspoort met het aangebouwde Provinciehuis
Stadhuis

Wijken van Arnhem[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Wijken van Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Arnhem wordt onderverdeeld in Arnhem-Noord, Arnhem-Zuid en Arnhem-Centrum.

Gemeente Arnhem[bewerken]

De gemeente Arnhem bestaat uit de stad Arnhem zelf en de voorheen hiervan losstaande dorpen Elden en Schaarsbergen. Inmiddels is het dorp Elden evenals het postcodegebied verdwenen, en is het daarmee officieel een wijk van Arnhem. Schaarsbergen dat echter nog wel een zelfstandig dorp is, wordt ook als volwaardige stadswijk gezien.

Gemeenteraad[bewerken]

Samenstelling van de Arnhemse gemeenteraad sinds 1994 (collegepartijen vetgedrukt):

Gemeenteraadszetels
Partij 1994 1998 2002 2006 2010 2014
D66 7 2 2 1 4 8
SP 2 4 3 6 7 8
PvdA 9 10 8 13 7 5
VVD 6 7 6 5 6 4
GroenLinks 4 5 4 4 5 4
CDA 7 6 5 4 3 3
Zuid Centraal - 3 5 3 3 2
ChristenUnie* 1 1 1 1 1 2
Arnhemse Ouderen Partij - - - - - 1
Partij voor de Dieren - - - - - 1
Verenigd Arnhem - - - - - 1
Trots op Nederland - - - - 1 -
Pro Arnhem* - - 4 2 2 -
Stadspartij 2 1 1 - - -
CD 1 - - - - -
Totaal 39 39 39 39 39 39
 • Christenunie deed in 1994 en 1998 mee als combinatie RPF/GPV
 • In 2002 nam Pro Arnhem deel aan de verkiezingen onder de naam Leefbaar Arnhem.

College van B&W[bewerken]

 • Burgemeester: Herman Kaiser (CDA) [1]
 • Wethouders: Martijn Leisink (D66), Ron König (D66), Gerrie Elfrink (SP), Alex Mink (SP), Anja Haga (CU) en Ine van Burgsteden (CDA).

Secretaris: C. van der Wiel

Burgemeesters[bewerken]

1rightarrow blue.svg Lijst van burgemeesters van Arnhem

Bezienswaardigheden en cultuur[bewerken]

Parken[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van parken in Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kunst in de openbare ruimte[bewerken]

In de gemeente zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Musea[bewerken]

De grootste musea in Arnhem is het Nederlands Openluchtmuseum. Met ruim 555.000 duizend bezoekers in 2015 is de Arnhemse museum het best bezochte museum van Nederland buiten Amsterdam. [11] Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland langs elf grote musea in de provincie. Het museum geeft een beeld van het leven in Nederland gedurende de laatste eeuwen.

In 1996 werd op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum een tramlijn aangelegd. Dankzij deze ringlijn kunnen ook bezoekers die minder goed ter been zijn gemakkelijker de verder van de hoofdingang gelegen delen van het museum bezoeken. Een replica van een kwart van de in 1944 verwoeste Arnhemse tramremise werd gebouwd. Ook een Arnhemse tram uit 1929 werd gereconstrueerd. Deze kwam in 1998 in gebruik. De dienst wordt voorts uitgevoerd met materieel afkomstig van de Rotterdamse en Haagse tram. Het museum werkt aan de presentatie van de Canon van Nederland. Stap voor stap wordt de geschiedenis van ons dagelijks leven met de grote gebeurtenissen uit het verleden verbonden.

Aan de Arnhemse Rijnkade, tegenover de John Frostbrug, komt er vanaf 2016 de nieuwe informatiecentrum Slag om Arnhem. De exploitatie en inrichting wordt verzorgd door het Airborne Museum. Bezoekers kunnen gratis voorwerpen bekijken en naar verhalen luisteren die te maken hebben met de slag om Arnhem. Ook met behulp van een 3D-presentatie kunnen bezoekers de landingen van de parachutisten, de opmars naar de brug, de nederlaag van de Britten en de vluchtelingenstroom die op gang kwam in Arnhem virtueel meemaken. Het nieuwe informatiecentrum moet gemiddeld 25.000 bezoekers gaan trekken.[12]

In 2016 besloot de Arnhemse gemeenteraad om het Museum voor Moderne Kunst uit te breiden met 550m2 tentoonstellingsruimte, deels ondergrond, met kunst van de 20e eeuw. Het budget bedroeg 11,2 miljoen euro.[13]

Er zijn diverse musea in Arnhem zoals:

Muziek, theater, film, uitgaansleven en overnachtingen[bewerken]

Musis Sacrum

Arnhem telt meerdere theaters, waarvan het Stadstheater Arnhem het belangrijkste is. Dit theater doet dienst als schouwburg en als concertzaal. Musis Sacrum op het Velperplein is het vaste theater van Het Gelders Orkest. Theater aan de Rijn, KAB Posttheater, Huis van Puck, Theater Het hof, Cactus-theater, Generale Oost, Wolkentheater en Theater de Plaats zijn kleinere podia's. Het Gelders Orkest en het professionele dansgezelschap Introdans zijn beide gevestigd in Arnhem, maar treden ook buiten de stad en regio op. Luxor Live is het centrum voor popmuziek in Arnhem, net als Willemeen en de Jacobiberg. Ook zijn er veel concerten in het GelreDome met een capaciteit voor 40.000 bezoekers, dat hiermee het grootste theater van Nederland is. Grote sterren als: Sting, Tiësto, Lady Gaga, Justin Bieber, Madonna en Tina Turner traden op in het stadion.

Filmhuizen Focus filmtheater, Rembrandt Theater en de bioscopen JT Eurocinema en Pathé Arnhem verzorgen het filmaanbod in de stad.

ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten heeft vestigingen in Arnhem, Enschede en Zwolle. En onderdeel is het ArtEZ conservatorium, een van de belangrijke conservatoria van Nederland met en specialisatie in Jazz, Pop en experimentele Muziek.

Vanwege haar toeristische functie telt de stad Arnhem een groot aantal hotels, cafés en restaurants. Vanouds gerenommeerde hotels zijn Hotel Haarhuis (tegenover het station), NH Arnhem rijnhotel (Onderlangs), Van der Valk Hotel (Amsterdamseweg), Holiday Inn Express (Nieuwe Oeverstraat) en Hotel Papendal. De meeste cafés en restaurants zijn te vinden in de binnenstad, met belangrijke horecaconcentraties op de Korenmarkt, Jansplein, Willemsplein, Jonas Daniël Meijerplaats, Oude Stationsstraat en de Rijnkade. Arnhem heeft een levendig uitgaansleven met een bovenregionale uitstraling. Het uitgaansleven wordt vooral bezocht door mensen uit de stad zelf en omgeving, en door mensen uit de regio`s Nijmegen, Apeldoorn, Ede en Doetinchem. De Korenmarkt en zijn directe omgeving zijn bekend om de vele kroegen, discotheken en andere horecafaciliteiten.

Arnhemse meisjes[bewerken]

Een kenmerkend blikje met Arnhemse meisjes

Een lokale lekkernij, verbonden met de naam Arnhem, maar ook bekend buiten de stad, zijn de Arnhemse meisjes. Arnhemse meisjes zijn ovale hardgebakken koekjes van bladerdeeg die rijkelijk zijn bestrooid met suiker. De koekjes werden voor het eerst gebakken in 1829 door de Arnhemse bakker Hagdorn.

De koekjes in de kenmerkende blikjes worden verkocht als souvenir en staan internationaal bekend als 'Arnhem biscuits'. In Groot-Brittannië staan zij bijvoorbeeld op de menukaart van Hilton als ingrediënt van een rabarber-nagerecht.

Beschermd stadsgezicht, monumenten en andere bezienswaardigheden[bewerken]

Verschillende delen van Arnhem zijn een beschermd stadsgezicht: Geitenkamp, Mussenberg, Patrimoniumbuurt-Vogelwijk, Sonsbeekkwartier-Noord, Sonsbeekpark e.o., Spijkerkwartier / Boulevardkwartier en Van Verschuerwijk. Verder zijn er in Arnhem honderden rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten, en een aantal oorlogsmonumenten, zie:

Arnhem-centrum-OpenTopo.jpg

Centrumkaart met bezienswaardigehden

Monument John Frostbrug

Andere bezienswaardigheden zijn:

 • historische kelders, 39 historische kelders uit de 13e, 14e en 15e eeuw. (Rijnstraat)
 • Sint-Eusebiuskerk, meer dan vijf eeuwen het stadsgezicht van Arnhem met op circa 85 meter hoogte een uitzichtplatform. (Kerkplein 1)
 • Modekwartier, 60 winkels en ateliers van diverse ontwerpers, bijzondere cafés en restaurants en het unieke design Hotel Modez.
 • Koepelkerk, is een monumentale kerk op het Jansplein, in het centrum van Arnhem.
 • Sint-Walburgisbasiliek, oudste bestaande kerk in Arnhem.
 • John Frostbrug, de wereldberoemde brug van de Slag om Arnhem.
 • Jacob Groenewoud Plantsoen, monument slag om Arnhem. (John Frostbrug)
 • Airborneplein, herdenking plaats van de Slag om Arnhem.
 • Spijkerkwartier, staat bekend als de voormalige rosse buurt van Arnhem.
 • Musis Sacrum, is een concertzaal gelegen aan het Velperplein.
 • Vestagebouw, is een neoclassicistisch gebouw aan de Jansbinnensingel.
 • Luxor Live, is een historisch pand in het centrum van Arnhem. Het gebouw deed eerst dienst als filmtheater en tegenwoordig als poppodium.
 • Rozet, is een cultureel centrum, gericht op cultuur, kennis en educatie.
 • Korenmarkt, het plein staat bekend om haar uitgaansleven.
 • Duivelshuis, stadskasteel uit de 16e eeuw.
 • Sabelspoort, is een stadspoort van Arnhem.
 • Rijnkade, kade staat bekend om haar terrassen in de zomermaanden.
 • Station Klarendal, oude postdistributiekantoor in Arnhem (Klarendal)
 • Presickhaeffs Huys, een middeleeuws huis in het centrum van Arnhem, dat volgens onderzoek in het jaar 1354 gebouwd is.
 • Station Arnhem Centraal, Nederlands meest futuristisch stationsgebouw.
 • Arnhemse stationskoepel, voormalige entree van het station aan de Sonsbeekzijde. (Park Presikhaaf).
 • Rijnhal, voormalige evenementenhal.
 • De Singels, binnen- en buitensingels zijn een bijzonder groen wandelgebied in het centrum van Arnhem. Het is ook opgenomen als beschermd stadsgezicht.
 • Herenhuis Molendal, gebouw met een jugendstil architectuur.
 • Geitenkamp, een bijzondere wijk, omdat deze behoort tot de zeldzame voorbeelden van pittoreske stedenbouw in Nederland.
 • Burgemeesterswijk, een wijk met verschillende bouwstijlen zoals de Amsterdamse School, de Delftse School, Chaletstijl en Art Nouveau.
 • De Witte Molen, is de enige overgebleven korenmolen uit 1470 in Park Sonsbeek.
 • Elisabeths Gasthuis, is een voormalig ziekenhuis. Tijdens de slag om Arnhem stond het ziekenhuis midden in het strijdgebied.
 • Huis Sonsbeek, is een landhuis in het Arnhemse Park Sonsbeek gelegen op een heuvel met fraai uitzicht op de stad Arnhem.
 • Kasteel Zijpendaal, is een landhuis gelegen in het landgoed Park Zypendaal.

Dierentuin[bewerken]

Koninklijke Burgers' Zoo is een dierentuin in Arnhem-noord. Met bijna 1,5 miljoen bezoekers in 2013 [15] is de Arnhemse Zoo de meest bezochte attractie in Gelderland. Landelijk is Burgers' Zoo de op vier na best bezochte attractie in Nederland.

Evenementen[bewerken]

GelreDome thuishaven van SBV Vitesse en diverse concerten.
1rightarrow blue.svg Zie Evenementen in Arnhem voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Arnhem kent met GelreDome een grote multifunctionele evenementenhal. Naast de thuiswedstrijden van de voetbalclub Vitesse, is GelreDome gastheer geweest van diverse nationale en internationale voetbalwedstrijden, artiesten en muziekfestivals.

In het jaar 2008-2009 ontving GelreDome ruim 1,1 miljoen bezoekers. Met rond de 782.000 evenementbezoekers was GelreDome in het boekjaar 2008-2009 de best bezochte evenementenlocatie van Nederland. Bij het voetbal kwamen dat jaar (seizoen 2008-2009) 320.000 bezoekers.

Jaarlijks trekt World Statues in de maand augustus rond de 500.000 bezoekers naar het centrum van Arnhem. World Statues is het officieuze wereldkampioenschap levende standbeelden. Van 2001 tot en met 2010 werd, ook in augustus in het stadscentrum, het zomercarnaval Rio aan de Rijn gehouden. De Rijnhal is een beurshal, die jaarlijks plaats biedt aan verschillende hobby- en vakbeurzen zoals een modelspoorbeurs, computerbeurs, verschillende vlooienmarkten en Pasar Malam. Ook is de Rijnhal locatie voor onder meer verschillende circussen en grotere evenementen als Holiday on Ice. Arnhem kent naast grote, eenmalige evenementen, ook terugkerende lokale evenementen en herdenkingen. De Sonsbeek tentoonstellingen zijn al meer dan 50 jaar van groot internationaal niveau en worden ongeveer iedere zeven jaar georganiseerd in het oudste stadspark van het het land. De Mode Bienale bevestigt de status van Arnhem als modestad. De jaarlijkse Koninginnedag/Koningsdag trokken en trekken 400.000 bezoekers naar de stad. Tijdens het Sprookjesfestival staat de stad negen dagen lang in het teken van sprookjes. Op 40 verschillende locaties in Arnhem zijn er diverse sprookjes activiteiten. Jaarlijks wordt er op 18 september, na de officiële herdenking op het Airborneplein, The Bridge to Liberation georganiseerd bij de John Frostbrug. Duizenden mensen worden meegenomen in het verhaal van de Slag om Arnhem met beeld en muziek van Het Gelders Orkest en bekende Nederlandse artiesten.

Toeristische trekpleisters[bewerken]

Voorzieningen[bewerken]

Winkelen[bewerken]

Arnhem is één van de grootste winkelsteden van Nederland en heeft een uitgebreid winkelbestand. In de sfeervolle binnenstad bevinden zich diverse winkels, van grote warenhuizen als Vroom & Dreesmann, grote kledingzaken als Zara, G-Star en Primark tot vele kleine speciaalzaakjes in de achterafstraten. Bekende winkelstraten in Arnhem zijn de Jansstraat, Roggestraat, Vijzelstraat, Ketelstraat, Steenstraat, Koningstraat, Bakkerstraat, Beekstraat, Varkensstraat, Nieuwstad en Rijnstraat. Bekende winkelgebieden in de binnenstad zijn het Eiland, het Stegenkwartier, het Rozetkwartier, het Korenkwartier, het Musis Kwartier, de 7 straatjes, het Hemelrijk, de Singels en het centraal stationsgebied. Het Musis Kwartier werd een paar jaar geleden opgeleverd en heeft een saai en veelal leegstaand stukje binnenstad weer tot leven gebracht. De winkels in de binnenstad zijn 7 dagen per week geopend.

De laatste decennia van de 20e eeuw bevat de Bakkerstraat veelal exclusieve kledingwinkels. De laatste jaren worden getypeerd door de komst van winkels van grote luxemerken als Tommy Hilfiger, McGregor, Piet Zoomers en Fred de la Bretonière. Op loopafstand van de binnenstad is het Modekwartier gevestigd. Hier bevinden zich vijftig winkels en zeventig bedrijfsruimten op het gebied van mode en design.[16]

Daarnaast heeft Arnhem een aantal grote moderne overdekte winkelcentra, zoals het Winkelcentrum Kronenburg in Kronenburg (Arnhem-Zuid) en het Winkelcentrum Presikhaaf in de gelijknamige wijk (Arnhem-Noord). Het winkelcentrum Presikhaaf gold in 1971 op een tentoonstelling in Parijs als het modernste winkelcentrum van Europa. Sindsdien is het meerdere malen vernieuwd en werd het bovendien grotendeels overdekt. Enkele andere (grote) winkelcentra in Arnhem zijn: Vredenburg, de Lely, Rijkerswoerd, Elderhof, de Laar-West, de Laar-Oost, Arnhem-Zuid, Klarendal, Hoogstede, Klingenbeek, Geitenkamp, Malburgen, de Drieslag, Lombok en Schuytgraaf.

In het zuiden van de stad bevindt zich een grote woonboulevard.

Markten[bewerken]

Er zijn in Arnhem diverse weekmarkten:

 • Kerkplein op vrijdag van 07.30 - 13.00 uur en zaterdag van 09.00 - 17.00 uur
 • Elderveld op dinsdag van 07.30 -13.00 uur
 • Geitenkamp op zaterdag van 09.00 - 16.00 uur
 • Jansplaats op dinsdag van 07.30 - 15.00 uur
 • Presikhaaf op dinsdag van 07.30 - 13.00 uur
 • Malburgen op woensdag van 07.30 - 13.00 uur

Half december is er een kerstmarkt binnen het evenement "Warm Winter Weekend".

Justitie[bewerken]

Paleis van Justitie in Arnhem met daarvoor het Salomonsoordeel (1958) van Andre Schaller

In Arnhem-Noord staat het Paleis van Justitie. Arnhem heeft twee gevangenissen: penitentiaire inrichting De Berg, bekend als "de koepel" in de wijk Lombok en penitentiaire inrichting Arnhem-Zuid, bekend als de "bluebandbajes" vanwege het blauwe randje op het gebouw, in de wijk Malburgen-Immerloo.

Politie[bewerken]

In Arnhem-Noord bevindt zich het hoofdbureau van de nationale politieregio Oost-Nederland. Daarnaast heeft Arnhem nog een aantal politiebureaus:

 • Arnhem Klarendal/Sint Marten
 • Arnhem Lisztstraat
 • Arnhem Presikhaaf (in de wijk Presikhaaf)
 • Arnhem-Zuid (in de wijk Vredenburg)
 • Arnhem Centrum (het Nieuwe Plein)
 • Arnhem Geitenkamp
 • Arnhem Gelredome (stadion)
 • Arnhem Centraal station

Om de kleine criminaliteit in en rond het centrum tegen te gaan is dit stadsdeel nu helemaal "afgedekt" met een gesloten camera bewakingssysteem.

Ambulance en brandweer[bewerken]

Ambulance en brandweer uitrukfaciliteiten zijn, met verbindingen naar de Arnhemse hoofdwegen, gevestigd langs de Eusebiusbuitensingel, aan de voet van de John Frostbrug. De brandweertaken voor de regio Arnhem en ook Westervoort worden met name uitgevoerd vanuit de hoofdkazerne aan de Rietgrachtstraat. Een kleinere brandweer uitrukfaciliteit zit in de wijk Vredenburg aan de Groningensingel. De Meldkamer van de Ambulance en Brandweer zijn gevestigd in de Gezamenlijke MeldKamer van de Regio in het politiebureau aan de Beekstraat in Arnhem.

Ziekenhuis[bewerken]

Ziekenhuis Rijnstate is één van de grootste ziekenhuizen van Nederland

Vroeger bezat Arnhem drie ziekenhuizen:

 • Gemeenteziekenhuis (met Irene kinderziekenhuis)
 • St. Elisabeth Gasthuis en
 • Diaconessen ziekenhuis

In 1986 fuseerden het St. Elisabeths Gasthuis en het Gemeenteziekenhuis tot De Malberg. Na de fusie met het Diaconessenhuis in 1988 ontstond het Ziekenhuis Rijnstate. Met 843 bedden en met 5.300 medewerkers.[17] In Arnhem-Zuid bevindt zich een polikliniek met laboratorium en diverse paramedische instellingen. Het dichtstbijzijnde andere ziekenhuis ligt net over de A12 in Velp.

Onderwijs[bewerken]

ArtEZ in Arnhem

In Arnhem zijn er een aantal middelbare scholen, waaronder het Lorentz Lyceum het Olympus College en het Stedelijk Gymnasium Arnhem. Daarnaast zijn in de wijk Presikhaaf de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en onder meer de mbo-instellingen ROC Rijn IJssel en ROC A12 gevestigd. Particuliere Hoger hbo-instellingen in Arnhem zijn onder meer HBO Nederland en het Luzac College. Op sportcomplex Valkenhuizen, aan de Beukenlaan, in Arnhem-noord en op Papendal zijn er locaties van het CIOS gevestigd. Het opleidingsinstituut dient als vooropleiding voor de Academie voor Lichamelijke Opvoeding.

ArtEZ is eveneens gevestigd in Arnhem. Artez is een hogeschool voor de kunsten waar men een opleiding kan volgen in de muziek, theater/dans, bouwkunst en beeldende kunst. De academie heeft een goede reputatie op het gebied van modevormgeving, interaction design en grafische vormgeving en biedt ook een postacademische vervolgopleiding. Artez heeft drie locaties in Arnhem. ArtEZ hogeschool voor de kunsten en het ArtEZ Conservatorium bevinden zich vlakbij het Centraal station. ArtEZ Fashion Masters en DAI heeft een vestiging in de Kortestraat en de werkplaats Typografie in de Agnietenplaats.

Media[bewerken]

De Gelderlander in Arnhem

De Gelderlander is een regionale krant die verschijnt in het grootste gedeelte van Gelderland. De krant is eigendom van krantenconcern Wegener. De Gelderlander had tot de jaren vijftig een uitgesproken rooms-katholiek karakter. In die jaren kwam daar enige verandering in en ging de krant zich richten op een breder publiek. Door dat afschudden van die confessionele veren kon de krant de Arnhemse editie van Het Vrije Volk overnemen. Na samenvoeging met het Arnhems Dagblad ging de krant tijdelijk door het leven als De Nieuwe Krant (1971), daarna als Arnhemse Courant tot de opheffing in 2001. Arnhemse Courant ging eind 2001 op in de Gelderlander.

De redactie van Arnhem, Renkum, Veluwezoom en de Betuwe is gehuisvest in Royal, aan het Willemsplein. De hoofdredactie van De Gelderland zit in Nijmegen.

Sport[bewerken]

GelreDome tijdens een wedstrijd van Vitesse

Onder de leiding van Arnhem Sport, biedt Arnhem een keur aan faciliteiten en verenigingen voor sportieve bewoners en bezoekers van de stad; zowel voor professionals als voor amateurs. Voor amateursporters zijn in Arnhem 2 sportcentra, 3 zwembaden, een duikschool, een openluchtzwembad, 12 sportparken, 6 sporthallen, verschillende gymlokalen, dansstudio's en speelzalen. In Arnhem zijn meer dan 100 sportverenigingen voor meer dan 70 verschillende sporten, waaronder ook minder bekende sporten als American football, Rugby, Honkbal en gehandicaptensporten.[18]

Arnhem huisvest de betaaldvoetbalclub SBV Vitesse, die uitkomt in de Nederlandse Eredivisie. In 1892 is de Voetbalclub Vitesse opgericht en in 1984 werd de Stichting Betaald Voetbal Vitesse opgericht, om het amateurvoetbal en het betaald voetbal te splitsen. GelreDome is thuisbasis van de club. In dit stadion worden naast voetbalwedstrijden van Vitesse ook speciale evenementen georganiseerd, zoals de interlandwedstrijden van het Nederlands Elftal, het Europees kampioenschap voetbal 2000 en de EK voetbal onder 21 in 2007. Daarnaast vinden er jaarlijks verschillende concerten en evenementen plaats. Andere sportevenementen, waaronder tennis en darts, van de PDC, vonden regelmatig plaats in de Rijnhal.

Andere bekende sportverenigingen uit Arnhem zijn de American Footballclub Arnhem Falcons en de korfbalvereniging Oost-Arnhem. Arnhem Falcons komt uit in de Eredivisie en heeft haar thuisbasis op sportpark 't Cranevelt. Oost-Arnhem speelt topkorfbal, werd meerdere malen Nederlands kampioen en heeft haar thuisbasis op sportpark De Paasberg.

Verder zijn er nog enkele sportcentra. Aan de rand van Arnhem ligt het Nationaal Sportcentrum Papendal, een groot sportcentrum met faciliteiten voor verschillende sporten. Zo is er destijds de eerste kunststof atletiekbaan van Nederland aangelegd en is er een 18-holes golfbaan. Papendal wordt regelmatig door topsporters en atleten gebruikt als trainingsfaciliteit. Het kantoor van het NOC*NSF is op Papendal gevestigd. Nadat de Sovjet Unie afzag van het organiseren van de Olympische Spelen voor gehandicapten, werd Arnhem in 1980 de gastheer van de zesde Paralympische Spelen op Papendal.

Sinds 2014 start de wielerwedstrijd Arnhem-Veenendaal Classic jaarlijks in Arnhem. De wedstrijd maakte deel uit van de UCI Europe Tour, in de categorie 1.1. In 2016 start de Giro d'Italia in Gelderland. Er voeren 3 etappes van de Giro door Gelderland. De eerste is in Apeldoorn en Etappe 2 en 3 voeren van Arnhem naar Nijmegen en vice versa. Beide hebben een lengte van zo'n 190 kilometer.

Sportcentrum De Grote Koppel is een sportcentrum in Arnhem-Zuid. De Grote Koppel was van origine een recreatief en sportief zwembad, maar heeft zich uitgebreid met accommodaties voor squash, schermen, survival, skiën en klimmen. Voetbalstadion/evenementenhal, GelreDome de thuisbasis van Vitesse, ligt ook in Arnhem-Zuid.

In Monnikenhuizen in Arnhem-Noord ligt het Sportcentrum Valkenhuizen. Naast een recreatief en sportief zwembad, biedt het sportcomplex plaats aan een aantal algemene sporthallen, accommodaties voor squash en badminton, alsook een aantal sportvelden voor onder meer atletiek, American Football, handbal, honkbal, beachvolleybal en voetbal. Ook het Centraal Instituut Opleiding Sportleiders (CIOS) is gevestigd op Valkenhuizen.


Prijzen[bewerken]

Arnhem heeft de afgelopen jaren diverse prijzen gewonnen.

 • 2007: Beste binnenstad van Nederland 2007-2009
 • 2008: Groenste stad van Nederland
 • 2009: Beste evenementenstad van Nederland
 • 2009: Groenste stad van Europa
 • 2010: Beste openbare ruimte (Park Sonsbeek)
 • 2011: Nederlandse sportgemeente van het jaar
 • 2012: Mooiste stadspark van Nederland (Park Sonsbeek)

Bekende Arnhemmers[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van Arnhemmers

Stedenbanden[bewerken]

Arnhem heeft een stedenband met:[19]

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Ede   Apeldoorn   Rozendaal 
 Renkum  Brosen windrose nl.svg  Rheden 
 Overbetuwe   Lingewaard   Westervoort 

Trivia[bewerken]

 • Loesje is de naam van een fictief meisje dat posters met kritische en/of humoristische teksten schrijft en in de openbare ruimte plakt. Loesje is opgericht door zes mensen uit diverse actiegroeperingen op 24 november 1983 in Arnhem. De teksten van Loesje worden gekenmerkt door een positieve en humanistische benadering. Sinds december 2010 heeft Loesje ook een winkel in Arnhem, in de Hommelstraat.
 • Arnhemland in Australië is genoemd naar het VOC-schip Arnhem, dat op zijn beurt naar de stad is genoemd.
 • Het Ernemse volkslied van Jofele Japie en de Beunhazen uit 1983, wordt wel het officieuze volkslied van Arnhem genoemd.
 • De film Theirs is the glory van Brian Desmond Hurst werd voor een groot deel in Arnhem opgenomen. De film A Bridge Too Far gaat over de stad Arnhem. De film is niet in Arnhem opgenomen omdat er niets van de oorspronkelijke situatie rond de brug intact was. Voor de film zijn er veel Arnhemse gebouwen nagemaakt als filmdecor.
 • Het Rembrandt Theater was van 1955 tot 1983 het centrum van het internationale Filmfestival.[20]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)