Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is een registry en beheert sinds 1996 de domeinnamen voor het top level domain .nl (dat wil zeggen, alle domeinnamen die eindigen op .nl). Voor 1996 was deze functie aan het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) gedelegeerd.

De initiatiefnemers van SIDN zijn Boudewijn Nederkoorn (SURFnet), Ted Lindgreen (NLnet) en Piet Beertema (CWI).

Domeinnamen worden geregistreerd in het 'Domeinnaam Registratie Systeem v5.x' (DRS5), maar daarnaast is SIDN ook verantwoordelijk voor de publicatie van de .nl-zonefile in het DNS (tegenwoordig met een interval van 30 minuten). Daartoe exploiteert zij een aantal eigen name servers (alle zowel op IPv4 als IPv6 bereikbaar) en zijn er samenwerkingsverbanden met andere partijen, onder meer op het gebied van DNS anycast. Sinds 23 augustus 2010 is de .nl-zonefile voorzien van DNSSEC.[1] Inmiddels is meer dan de helft van alle .nl-domeinnamen hiervan voorzien.

Sinds oktober 2006 voerde SIDN ook het operationeel beheer over de 1.3.e164.arpa ENUM-zone. Dit werd echter geen succes en op dit moment zijn ENUM-registraties niet meer mogelijk. De delegatie van 1.3.e164.arpa is op 20-12-2018 overgedragen aan ISOC Nederland.

Daarnaast ontplooit SIDN nog andere activiteiten. Zo levert zij de registry-diensten van de top level domain .amsterdam (waar de Gemeente Amsterdam formeel de registry van is). Tevens bezit zij een meerderheidsbelang in Connectis BV.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 april 1986 werd het .nl top level domein als eerste country code top level domein aan een instantie buiten de USA uitgegeven. Dit vond plaats in het Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI) door Piet Beertema.[2]

In de eerste jaren na de toezegging werd de focus vooral gelegd op de ontwikkeling van systemen, regelgeving en procedures en werd de basis gelegd voor het hedendaagse SIDN. Door de groei en toename van het aantal .nl-domeinnamen werd het voor CWI onmogelijk om de Nederlandse domeinnamen te blijven behandelen en exploiteren. Hiertoe besloot Piet Beertema van CWI om samen met een aantal ISP’s de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland op te richten, 10 jaar na toezegging van het country code top level domein .nl.

Op 31 januari 2011 bestond SIDN vijftien jaar en op 25 april van datzelfde jaar bestond het .nl-domein vijfentwintig jaar.

Zelfregulering[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf de oprichting van SIDN en de voorloper hiervan onder toezicht van CWI hebben de registratieprocedures plaatsgevonden zonder directe betrokkenheid van de overheid. Dit heeft geleid tot een zelfregulering op basis van zelforganisatie door betrokkenen, de totstandkoming van SIDN.

Vanwege de grote groei en toename van het aantal .nl-domeinnamen besloot de Nederlandse overheid de activiteiten van SIDN actiever te gaan volgen. Dit had tot gevolg dat de regering in 1998 aankondigde om de zelfregulering van SIDN te toetsen. Deze toetsing werd toegepast volgens de nota Wetgeving voor de Elektronische Snelweg. Deze toetsing werd in april 2000 door het Directoraat-Generaal Telecommunicatie en Post (DGTP) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat uitgevoerd. De toetsing werd op 6 juli 2001 als nota in het kabinet behandeld.

Sinds 2009 biedt SIDN autoriteiten de mogelijkheid om een overeenkomst af te sluiten voor het geautomatiseerd ophalen van gegevens uit de Non-public Whois. Het gaat hierbij vooral om persoonsgegevens.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]