.eu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
.eu
Flag of Europe.svg
Geïntroduceerd 2005
Soort TLD ccTLD
Status Actief
Registry EURid
Sponsor Europese Commissie
Bedoeld gebruik Europese websites
Eigenlijk gebruik Geleidelijk toenemend, voornamelijk bij pan-Europese of grensoverschrijdende bedoelingen.
Restricties op registratie Registranten moeten zich binnen de EER bevinden
Structuur Registratie op het tweede niveau
Documenten Verordening (EG) nr. 874/2004
Beleid voor geschillen EU ADR
Website www.eurid.eu
DNSSEC Ja
Portaal  Portaalicoon   Informatica

.eu is het achtervoegsel van Europese domeinnamen. .eu-domeinnamen worden uitgegeven door EURid, dat verantwoordelijk is voor het topleveldomein 'eu'. Het .eu-topleveldomein is het op 10 na grootste TLD.[1]

De domeinnaam wordt in Europese landen ook wel gebruikt als de gewenste domeinnaam met het achtervoegsel van het betreffende land al in gebruik is.

Geschiedenis[bewerken]

  • Voor 7 december 2005 konden .eu-domeinnamen worden aangevraagd bij enkele webhostingbedrijven.
  • Op 7 december 2005 om 11:00 ging de "Sunrise I"-periode in. Bepaalde domeinnamen werden beschikbaar gesteld voor houders van bepaalde rechten (handelsmerken enz.). Deze periode duurde tot en met 6 februari 2006.
  • Op 7 februari 2006 om 11:00 ging de "Sunrise II"-periode in. De rechten voor Sunrise I werden licht versoepeld, zodat meer organisaties een domeinnaam konden registreren. Deze periode duurde tot en met 6 april 2006.
  • Op 7 april 2006 om 11.00 ging de "Landrush"-periode in. Iedereen kan .eu-domeinen registreren. In de periode die hierop volgde waren er bijzonder veel aanvragen voor een .eu-domein.
  • Op 26 juni werd bekend dat er meer dan 2.000.000 .eu-domeinnamen zijn geregistreerd. Nederlanders hebben daarvan 234.690 adressen in handen.
  • In maart 2016 kondigde het EURid een cyrillische versie van het .eu-domein aan.[2] Vanaf 1 juni 2016 werd het mogelijk een .ею-domein te registreren.

Europese Unie[bewerken]

.eu.int was tot 9 mei 2006 het subdomein dat gebruikt werd door met name de Europese Commissie en het Europees Parlement, gebaseerd op het generieke topleveldomein .int voor internationale instellingen met eu als second-level-domein. In december 2005 werd .eu geïntroduceerd waarbij op 9 mei 2006 (Europadag) de meeste domeinnamen eindigend op .eu.int verhuisden naar .europa.eu.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]