Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2002

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gemeenteraadsverkiezingen 2002
Datum 6 maart 2002
Land Vlag van Nederland Nederland
Opkomst 57,9%
Resultaat
Grootste partij CDA
Opvolging verkiezingen
1998     2006
Portaal  Portaalicoon   Politiek

De Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2002 waren reguliere gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Zij werden gehouden op 6 maart 2002 in 458 gemeenten.

Geen verkiezingen in verband met herindeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook Gemeentelijke herindelingen in Nederland voor een overzicht.

In de volgende gemeenten werden op 6 maart 2002 geen gemeenteraadsverkiezingen gehouden omdat zij recent betrokken (geweest) waren bij een herindelingsoperatie[1]:

  • Herindeling per 1 januari 2001

In de gemeenten Bemmel, Bergen, Dalfsen, De Bilt, Denekamp, Hardenberg, Hof van Twente, Horst aan de Maas, Kampen, Olst, Overbetuwe, Raalte, Rijssen-Holten, Sittard-Geleen, Steenwijk, Utrecht, Venlo, Vriezenveen, Woerden en Zwartewaterland waren al herindelingsverkiezingen gehouden in oktober/november 2000.

  • Herindeling per 1 januari 2002

In de gemeenten Castricum, Kesteren, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp en Wijdemeren waren al herindelingsverkiezingen gehouden op 7 november 2001.

  • Herindeling per 1 januari 2003

In de gemeenten Echt-Susteren, Hulst, Oss, Sluis, Terneuzen en Zwijndrecht werden herindelingsverkiezingen gehouden op 20 november 2002.

Uitslag[bewerken | brontekst bewerken]

De uitslag van de verkiezingen[2] betekenden een grote winst voor het CDA en "de Leefbaren" van wie Leefbaar Rotterdam een van de bekende vertegenwoordigers was. (Leefbaar Utrecht had twee jaar eerder onder leiding van Henk Westbroek en Broos Schnetz al 9 zetels gescoord bij de herindelingsverkiezingen van 2000.)

De gemeenteraadsverkiezingen vormden een voorbode van de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2002. Op de verkiezingsavond vond live op de televisie een debat plaats tussen de lijsttrekkers voor de Kamerverkiezingen. Veel bekeken was vooral de confrontatie tussen de winnende Pim Fortuyn (Leefbaar Rotterdam) en een van de grote verliezers, Ad Melkert (PvdA).[3]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]