Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Restzetel in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (bekijk voorstel).

Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen zijn verkiezingen waarbij de gemeenteraad van een Nederlandse gemeente wordt gekozen. Omdat voor alle gemeenten op dezelfde dag verkiezingen worden gehouden (behalve in bijzondere gevallen, zoals bij een gemeentelijke herindeling), spreekt men veelal van gemeenteraadsverkiezingen (in het meervoud).

De Nederlandse gemeenteraadsleden worden om de vier jaar gekozen. Artikel 129 van de Grondwet schrijft voor dat de leden rechtstreeks worden gekozen; rechtstreeks betekent zonder tussenschakels en tussenpersonen. Dit betekent dat die leden een zetel behalen die de meeste stemmen krijgen. In het huidige systeem (evenredige vertegenwoordiging) worden stemmen overgedragen.

Stemrecht hebben alle Nederlanders en andere EU-onderdanen die ook daadwerkelijk in Nederland wonen, mits zij 18 jaar of ouder zijn. Ook niet-EU-onderdanen die langer dan vijf jaar (legaal) in Nederland verblijven, mogen stemmen. Voor de Tweede Kamerverkiezingen daarentegen kent de Grondwet uitsluitend kiesrecht toe aan Nederlanders, ongeacht of zij wel of niet woonachtig in Nederland zijn.

Gemeenteraadsverkiezingen 2002[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2002 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2002 zijn reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden op 6 maart. Er werd gestemd in 458 gemeenten.

In een aantal gemeenten werden deze verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen overgeslagen. In die gemeenten werden tussentijdse verkiezingen gehouden (oktober/november 2000, november 2001, november 2002)

Gemeenteraadsverkiezingen 2006[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2006 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2006 zijn reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden op 7 maart. Er werd gestemd in 419 gemeenten.

In een aantal gemeenten werden deze verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen overgeslagen. In die gemeenten werden tussentijdse verkiezingen gehouden (november 2004, november 2005, november 2006).

Blinden en slechtzienden konden in dit jaar hun stem zelfstandig uitbrengen. In veertien plaatsen stonden speciaal voor hen ontworpen, pratende stemcomputers.

In sommige gemeenten werd de stempas geïntroduceerd. Met deze pas kon op een stembureau naar keuze in de gemeente gestemd worden en hoefde men niet meer naar één specifieke locatie om te stemmen.

Gemeenteraadsverkiezingen 2010[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2010 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2010 zijn reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden op 3 maart. Er werd gestemd in 394 gemeenten. Tevens werden op 24 november uitgestelde reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden in tien gemeenten. Het betrof hier gemeenten die de reguliere gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart hadden overgeslagen in verband met een voorgenomen herindeling, die echter in 2010 niet geëffectueerd werd.

In een aantal gemeenten werden deze verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen overgeslagen. In die gemeenten werden tussentijdse verkiezingen gehouden (november 2008, november 2009, november 2010)

Gemeenteraadsverkiezingen 2014[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2014 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2014 zijn reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden op 19 maart. Er werd gestemd in 380 gemeenten.

In een aantal gemeenten werden deze verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen overgeslagen. In die gemeenten werden tussentijdse verkiezingen gehouden (november 2012, november 2013, november 2014).

Gemeenteraadsverkiezingen 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2018 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2018 zijn reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden op 21 maart. Er werd gestemd in 335 gemeenten.

In een aantal gemeenten werden deze verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen overgeslagen. In die gemeenten werden tussentijdse verkiezingen gehouden (november 2015, november 2016, november 2017).

Gemeenteraadsverkiezingen 2022[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen 2022 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 2022 zijn reguliere gemeenteraadsverkiezingen gehouden op 16 maart. Er werd gestemd in 332 gemeenten.

In een aantal gemeenten werden deze verkiezingen in verband met gemeentelijke herindelingen overgeslagen. In die gemeenten werden c.q. worden tussentijdse verkiezingen gehouden (november 2020, november 2021, maart 2022 en november 2022)

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]