Venlo (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Venlo
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Venlo Wapen van de gemeente Venlo
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Venlo (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Limburg
COROP-gebied Noord-Limburg
Coördinaten 51° 22′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Oppervlakte 128,99 km²
- land 124,96 km²
- water 4,03 km²
Inwoners (30 april 2017) 100.872? (807 inw./km²)
Bestuurscentrum Venlo
Belangrijke verkeersaders A67 / E34 A73 A74 40 61 N271 N273

N275 N295 N556 58 K2 L2 L29 L480

Politiek
Burgemeester (lijst) A.S. Scholten (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 31.200 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 177.000
WW-uitkeringen (2014) 55 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 5900-5951
Netnummer(s) 077
CBS-code 0983
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 10477
Website www.venlo.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Venlo
Bevolkingspiramide (2008)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Venlo, december 2017

Venlo (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is de grootste gemeente in Noord-Limburg en, na Maastricht, qua inwonertal de tweede van de Nederlandse provincie Limburg. De gemeente (ook wel groot-Venlo genoemd) omvat drie grotere stadsdelen: behalve de stad Venlo ook het stadsdeel Blerick met de dorpen Boekend en Hout-Blerick, en het stadsdeel Tegelen met Steyl. Voorts behoren tot de gemeente nog een viertal dorpen: het dorp Belfeld en, sinds 1 januari 2010, de voormalige gemeente Arcen en Velden bestaande uit de dorpen Arcen, Lomm en Velden. De gemeente heeft in totaal 100.872 inwoners per 30 april 2017 (bron: CBS). Op de Lijst van grootste gemeenten in Nederland staat Venlo nu op de 31e plaats.

Geschiedenis[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Geschiedenis van Venlo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Venlose geschiedenis gaat ver terug, blijkt uit de grafheuvels op de Jammerdaalse Heide. Uit recentere opgravingen blijkt dat al in de Romeinse tijd op Venlose grond een nederzetting is geweest, maar een exact jaartal van stichting is niet bekend. In die tijd had de Venlose nederzetting, in tegenstelling tot het destijds grotere Blariacum (Blerick) met zijn een eigen Romeinse garnizoen, een minimale rol als woonplaats. Van het verdere ontstaansverloop van de vroege jaren van Venlo is verder relatief weinig bekend. Wel is bekend dat Venlo in 1343 officieel haar stadsrechten verwierf.

Franse tijd[bewerken]

In de Franse Tijd was er ook al sprake van een gemeente Venlo die uit meer plaatsen bestond dan alleen de stad Venlo. Plaatsen met minder dan 5.000 inwoners werden samengevoegd met andere plaatsen tot een kanton. Blerick werd daarop samengevoegd met Baarlo en Maasbree. Venlo (4.500 inwoners) vormde samen met Belfeld en Beesel een gemeente. De plaats Tegelen zou eigenlijk ook tot deze gemeente behoren, vanwege de verbinding tussen Venlo en Belfeld/Beesel. Maar de Venlonaren protesteerden fel tegen de toevoeging van het Gulikse Tegelen en Tegelen werd vervolgens ondergebracht bij het kanton Bracht (nu behorende tot de Duitse gemeente Brüggen). Na de Franse Tijd werd de indeling van gemeentegrenzen weer teruggedraaid.

Annexatie Blerick[bewerken]

De gemeente Venlo kreeg aan het einde van de negentiende eeuw gebrek aan woonruimte en deed diverse pogingen om Blerick van de gemeente Maasbree te annexeren. Dit werd in 1909 in Blerick resoluut van de hand gewezen. Ook in 1911, na de bouw van de nieuwe infanteriekazerne in Blerick, lukte dit niet. Volgens Venlo kon Blerick de openbare orde niet handhaven door de komst van de infanteristen, maar ook dit werd geen succes. Net als een poging in 1921. In 1938 werd de discussie nogmaals aangezwengeld door de provincie, omdat Blerick dichter bij Venlo lag, dan bij Maasbree en Baarlo. Ondanks de falende 'annexatiestrijd', werd het centrum van Blerick wel aangesloten op het Venlose licht- en gasnetwerk. Op 1 oktober 1940 viel dan toch het doek en kreeg Venlo er 10.865 burgers bij. Hierbij ook de dorpen Hout-Blerick en de Boekend.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

In deze periode werden alle joden uit Venlo weggevoerd. De eerste arrestatie van joodse Venlonaren was die van joodse kloosterlingen op 2 augustus 1942. Daarna volgde arrestatie van meer joodse Venlonaren op 10 en 11 november 1942. Er werden 8 personen op 16 november 1942 op transport naar Kamp Westerbork gezet. De overigen volgden snel daarna. Vrijwel allen werden omgebracht, velen in Auschwitz.

De binnenstad van Venlo alsmede de noordkant van Blerick werd in 1944 zwaar beschadigd vanwege vergeefse pogingen van de Britten om de stadsbrug te bombarderen (welke uiteindelijk door de Duitsers zelf werd opgeblazen). Ook de synagoge werd zwaar beschadigd.

Recente herindelingen[bewerken]

In 2001 vond nog een herindeling plaats. Ditmaal werden Tegelen (met het kerkdorp Steyl) en Belfeld toegevoegd aan de gemeente Venlo.

In het kader van de gemeentelijke herindeling in Noord-Limburg hebben de gemeenteraden van Arcen en Velden en Venlo op 13 maart 2008 unaniem ingestemd met een fusie van beide gemeenten, die op 1 januari 2010 plaatsvond. Daarmee bereikte de gemeente Venlo het inwonertal van 100.000. Zij is na Maastricht nu de grootste gemeente van Nederlands Limburg.

Geografie[bewerken]

Stadsdelen[bewerken]

In 1940 zijn de plaatsen Blerick, Boekend, en Hout-Blerick, alsook de buurtschap 't Ven en de stad Venlo samengevoegd tot een grotere gemeente Venlo. Per 1 januari 2001 is de gemeente samengevoegd met de tot dan toe afzonderlijke gemeenten Tegelen en Belfeld. Verder maakt ook het kloosterdorp Steyl, dat voor die tijd bij de gemeente Tegelen hoorde, deel uit van deze gemeente. Vervolgens is per 1 januari 2010 de voormalige gemeente Arcen en Velden op eigen verzoek aan de gemeente Venlo toegevoegd.

De gemeente Venlo omvat nu officieel de volgende stadsdelen :

 1. Stadsdeel Venlo: Venlo en 't Ven (39.993 inwoners)
 2. Stadsdeel Blerick: Blerick, Hout-Blerick en Boekend (27.380 inwoners)
 3. Stadsdeel Tegelen: Tegelen en Steyl (18.961 inwoners)
 4. Stadsdeel Belfeld: Belfeld (5.502 inwoners)
 5. Stadsdeel Arcen en Velden: Arcen, Lomm, Velden (8.534 inwoners)

Map VenloNL Stadsdelen.PNG

Wijken/buurten[bewerken]

Venlo

Blerick

Tegelen

Belfeld

Arcen en Velden

Nationaliteiten[bewerken]

Van de 100.328 inwoners hebben 85.807 de Nederlandse nationaliteit, De drie grootste groepen niet-Nederlanders zijn: Duits (1.813), Turks (1.190) en Marokkaans (826).

Buurgemeenten[bewerken]

In onderstaand is een windroos gegeven met de aangrenzende gemeenten dikgedrukt. De dorpen/kernen die grenzen aan de gemeente zijn gespecificeerd tussen aanhalingstekens.

Sinds 1 januari 2010 zijn een aantal gemeenten in Noord-Limburg gefuseerd, waardoor Venlo nieuwe buurgemeenten krijgt.

   Aangrenzende gemeenten sinds 1 januari 2010   
 Horst aan de Maas
(Broekhuizenvorst)
(Broekhuizen)
(Lottum
 "Bergen"
(Wellerlooi
 Walbeck (Vlag van Duitsland Duitsland
 (Grubbenvorst)
(Sevenum
Brosen windrose nl.svg  Straelen (Vlag van Duitsland Duitsland)
(Herongen+Straelen)

Nettetal (Vlag van Duitsland Duitsland)
(Kaldenkirchen)
(Leuth
 Peel en Maas
(Baarlo+Maasbree+Kessel
 Beesel
(Reuver
 Viersen (Vlag van Duitsland Duitsland

Politiek en bestuur[bewerken]

College van burgemeester en wethouders[bewerken]

Het college van burgemeester en wethouders voor de periode 2014-2018 wordt gevormd door een coalitie van VVD, PvdA, CDA en VenLokaal (26 van de 39 zetels).

De voorzitter van het college van B&W is burgemeester:

 • A.S. (Antoin) Scholten (VVD) regionale profilering, voorzitterschap regio, openbare orde en veiligheid, archief, horeca, prostitutie, wet op de kansspelen, externe betrekkingen

De wethouders (6) zijn:

 • S.H.M. (Stephan) Satijn (VVD), Economische Zaken en Kennisinfrastructuur: Economie, Onderwijs, Venlo-Centrum, Acquisitie en Derde-Geldstromen
 • J.H.G.M. (Jos) Teeuwen (CDA), Stedelijke Ontwikkeling, Cultuur, Toerisme en Euregionale samenwerking: Stedelijke Ontwikkeling, Cultuur en Toerisme, Natuur en Water incl. Deltaprogramma, Grootschalige Verkeersinfrastructuur, Euregio en Strategische contacten Duitsland
 • V.E.R. (Vera) Tax (PvdA), Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Evenementen: Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Armoedebeleid, Jeugd, Veiligheid in de Wijk, Evenementen, Welzijn en Zorg
 • H.H.M. (Henk) Brauer vanaf november 2017 B. (Ben) Aldewereld (VenLokaal), Wonen, Wijken, Leefomgeving en sport: Wonen (Volkshuisvesting) en Leefomgeving, Wijkgericht werken, Verkeer in Wijken en Kernen (Binnenstedelijke Infrastructuur), Openbare Werken, Sport
 • W. (Wim) van den Beucken (VVD), Financiën en Organisatie: Bedrijfsvoering en Publieke Dienstverlening, Financiën inclusief Grondbedrijf, Project Stadskantoor, Duurzaamheid en Cradle 2 Cradle
 • R.L.J. (Ramon) Testroote (PvdA), Zorg, Welzijn en Participatie: Participatie, Welzijn, Zorg, Jeugdzorg

Gemeenteraad[bewerken]

Zetelverdeling vanaf 2014
8
7
6
5
5
4
2
2
De 39 zetels zijn als volgt verdeeld:

 VVD: 8

 PvdA: 7

 CDA: 6

 Lokale Democraten: 5

 VenLokaal: 5

 SP: 4

 GL: 2

 D66: 2

In de 21e eeuw hebben twee herindelingen plaatsgevonden, één in 2001 en één in 2009. De laatste gemeenteraadsverkiezingen voor de eerste herindeling vond plaats op 4 maart 1998. Normaal gesproken vinden de gemeenteraadsverkiezingen om de vier jaar plaats. Maar vanwege de gemeentelijke herindeling van 1 januari 2001, waarbij de gemeenten Venlo, Tegelen en Belfeld werden samengevoegd, werden verkiezingen gehouden op 22 november 2000 voor de periode 2001-2006. In 2002 (wanneer de meeste Nederlandse gemeenten gemeenteraadsverkiezingen hadden) werd in Venlo overgeslagen. In november 2009 werden - 4 maanden voor de rest van Nederland - de laatste gemeenteraadsverkiezingen tot nu toe gehouden vanwege de herindeling (toevoeging van de gemeente Arcen en Velden). De verkiezingen in 2014 hebben weer synchroon met de rest van Nederland plaatsgevonden.

Gemeenteraadsverkiezingen
Partij Zetels 1998 Zetels 2001 Zetels 2006 Zetels 2009 Zetels 2014
Venlo Tegelen Belfeld Groot-Venlo (fictief) Groot-Venlo
VVD 7 3 2 8 7 7 12 8
PvdA 5 2 - 5 3 8 5 7
CDA 10 4 3 11 12 7 9 6
SP 2 - - - - - 2 4
GroenLinks 5 - - 4 5 6 2 2
D66 1 - - 1 1 - 2 2
Lokale partijen: 3 8 6 8 9 9 7 10
    Lokale Democraten (sinds 2011 samenvoeging van Blerickse Democraten en Tegelse Democraten) 4 4 5
    VenLokaal (tot september 2011 Belfeldse Democraten) 1 2 2 5
    Samen 3 2 - -
    Realisten '82 1 1 1 -
    Overig 1
Totaal 33 17 11 37 37 37 39 39

Stedenband[bewerken]

Huidige stedenband
In Venlo ligt de Krefeldseweg, in Krefeld ligt op haar beurt de Venloer Straße.[1]
Voormalige stedenbanden
In Venlo ligt de Klagenfurtlaan, in Klagenfurt ligt op haar beurt de Venloweg.
In het miniatuurpark Minimundus in Klagenfurt staat een miniatuur van het stadhuis van Venlo als aandenken aan de stedenband.

Deze zustersteden van Venlo hebben als overeenkomst dat zij eveneens in de nabijheid van een landsgrens liggen.

In 2008 gaf de Marokkaanse stad Marrakesh aan de banden met Venlo te willen versterken middels een stedenband. Tot op heden hebben de gesprekken geen vervolg gehad.[2]

Op 8 maart 2010 werd bekend dat de gemeente de banden met zowel Klagenfurt als Gorizia wil verbreken. Als reden wordt aangegeven dat er de laatste decennia met beide steden weinig tot geen uitwisseling en samenwerking (die voorheen op sociaal, sport- en cultureel vlak lag) meer is geweest. Daarnaast is Venlo zich steeds meer gaan richten op het Duitse achterland en Oost-Europa.

Stadsbeeld[bewerken]

De hoogste gebouwen van Venlo boven de 30 meter (allertijden):

Cultuur[bewerken]

Sport[bewerken]

Betaald-voetbalclub VVV-Venlo, speelt in de Eredivisie. Andere voetbalverenigingen in Groot Venlo zijn;

Van handbalvereniging HandbaL Venlo komen de dames en de heren allebei uit in de Eredivisie. De Dames I en Heren I van de Venlose Hockey Club spelen beide in Eerste klasse C. HSCV Mustangs is de plaatselijke honkbal- en softbalvereniging en speelt in de 5e klasse.

Sinds 2006 vindt jaarlijks het hardloopevenement de Venloop plaats. Atletiekvereniging Scopias is hiervan medeorganisator. Hardloper Marco Gielen, afkomstig uit de gemeente Venlo, is in zijn loopbaan viermaal Nederlands kampioen geworden. Korfbalvereniging HBSV, werd in 2007 2e in de 2e klasse en de Veldense korfbalvereniging Swift Velden, speelde in 2012 nog in de finale van het NK Zaalkorfbal.

Elk jaar organiseert de Stichting Venlo Danst in Venlo het Rolstoeldans-evenement Venlo Danst Grenzeloos en in 2011 daarnaast de Open Benelux Kampioenschappen Rolstoeldansen. Het evenement trekt jaarlijks vele honderden bezoekers en dansers uit omliggende landen. De wedstrijd wordt georganiseerd door Stichting Venlo Danst in samenwerking met Rolstoeldansvereniging 4 Wheel Dance onder auspiciën van de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB) en de Stichting Rolstoeldansen Nederland (SRN) [3].

Theaters[bewerken]

Ook zijn er verschillende theaters in de gemeente Venlo:

Media[bewerken]

In 1982 ontstond uit de gelederen van de ziekenhuisomroep van het toenmalige Sint-Maartens Gasthuis het idee voor een commerciële omroep voor heel Venlo en begon Stadsomroep Venlo met haar eerste tv-uitzending. De gemeente Tegelen had een eigen radio- & televisieomroep Stichting Lokale Omroep Tegelen (SLOT). Na de gemeentelijke herindeling in 2001 fuseerde beide omroepen tot Omroep Venlo, dat in 2007 haar 25-jarig jubileum vierde. De gemeente Belfeld was tot de fusie met Venlo en Tegelen aangesloten op Omroep Maas en Grens.

Venlo had vanaf de 19e eeuw twee kranten: het Venloosch Weekblad en de Venlosche Courant. Deze fuseerden op een gegeven moment tot Nieuwe Venlosche Courant en bestond tot aan de Tweede Wereldoorlog. Daarna ging de krant verder onder de naam Dagblad voor Noord-Limburg, dat eind vorige eeuw samenging met de Zuid- en Midden-Limburgse De Limburger tot Dagblad de Limburger.

Muziek[bewerken]

Binnen de provincie Limburg heeft Venlo de officieuze titel Stad van 1000 Leedjes gekregen[8]. De reden voor deze opsteker is vooral dat door de jaren heen Venlose artiesten of liedjesschrijvers vaak het winnende liedje op het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer maakten. De laatste jaren zijn er ook steeds meer (nationale en internationale) bands en artiesten bijgekomen die hun oorsprong in de gemeente Venlo hebben, al dan niet in het dialect zingend. Enkele van deze namen:

Carnaval[bewerken]

Venlo is bekend om zijn vastelaovend met een uitgebreid repertoire van lokale carnavalsliedjes die al vanaf het eind van de 19e eeuw in de vorm van een prijsvraag gekozen worden. De vasteloavesvereniging Jocus organiseert elk jaar een liedjesavond, waarbij van de andere Venlose carnavalsverenigingen ieder vijf leden in een wijk-jury zitten. Veel liedjes staan op naam van het duo Frans Boermans en Thuur Luxembourg. Een ander fenomeen zijn de Joekskapellen, waarvan Venlo er ongeveer 30 binnen haar grenzen heeft. Als oudste carnavalsvereniging van Nederland is VVG Jocus onlosmakelijk met het Venlose carnaval verbonden. Andere verenigingen in Venlo die een prins uitroepen zijn Wijkjury Venlo-Noord, Wijkjury Venlo-Midden, Wijkjury Venlo-Oost, Wijkjury Venlo-Zuid en de Wijkloze wijkjury. In de gemeente Venlo wordt sinds 2004 ook een Groot Venloosche Nar uitgeroepen door 'g.v.v.g. De 3-kes' (Groot-Venlo).

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Recreatie, toerisme en bezienswaardigheden[bewerken]

Naast 469 gemeentelijke en rijksmonumenten kent de gemeente Venlo tal van mogelijkheden op het gebied van recreatie, toerisme en cultuur.

Venlo[bewerken]

Het stadsdeel Venlo herbergt een aantal recreatieve mogelijkheden en bezienswaardigheden, zoals musea, historische panden (er bestaat de mogelijkheid een stadswandeling te maken, onder begeleiding van een stadsgids) prachtige (stads)parken en nog veel meer. Een greep uit deze bezienswaardigheden/voorzieningen:

Tegelen[bewerken]

Vele historische gebouwen zijn in Tegelen sinds de Tweede Wereldoorlog door verschillende oorzaken verdwenen. Tijdens de oorlog werden onder meer de dubbele villa Lengs en Huize Gusto verwoest. Om plaats te maken voor de kleigroeve van Russel-Tiglia werd in 1962 kasteelboerderij Wambach gesloopt en in 1967 brandde de Holtmeule, de laatste watermolen van Tegelen af . Vanaf eind jaren 60 werden vanwege weinig doordachte bestemmingsplannen vele historische panden in het centrum gesloopt, waardoor hier slechts enkele interessante panden bewaard zijn gebleven. De meeste bezienswaardigheden zijn buiten het centrum en rond de oude markt te vinden:

Daarnaast zijn er verschillende kloostercomplexen en fabrikantenvilla's in Steyl:

En verder diverse bezienswaardigheden boven Op de Heide:

Zie de lijst van rijksmonumenten in Tegelen voor de ongeveer 80 rijksmonumenten.

Arcen en Velden[bewerken]

Sinds de fusie van de gemeenten Venlo en Arcen en Velden kent de nieuwe fusiegemeente Venlo ook een aantal toeristische trekpleisters, gelegen in de voormalige gemeente Arcen en Velden. De voornaamste hiervan zijn:

Verkeer en vervoer[bewerken]

Bruggen over de Maas (stroomafwaartse volgorde):

 • A73: autosnelwegbrug met aan stroomafwaartse zijde een fiets/bromfietspad en een voetpad
 • N556: stadsbrug met aan stroomopwaartse zijde een fiets/bromfietspad en aan de stroomafwaartse zijde een voetpad (voormalig fietspad met voetgangersstrook, en er nog zo uitziend)
 • spoorbrug tussen station Blerick en station Venlo met fietspad aan stroomafwaartse zijde (verboden voor voetgangers)
 • A67

Wegverkeer[bewerken]

Rechtstreekse snelwegverbindingen[bewerken]

Map VenloNL Wegen.PNG

Provinciale wegen[bewerken]

Grensovergangen[bewerken]

Er zijn in de gemeente Venlo diverse wegen om de grens naar Duitsland te passeren. Deze verschillen van geasfalteerde binnenweg tot autosnelweg. Van noord naar zuid zijn dit:

Arcen
Velden
 • Straelseweg naar Straelen
Venlo
Tegelen
Belfeld
 • Maalbekerweg naar Kaldenkirchen
 • Tweede Oude Brachterweg naar Bracht

Spoorwegen[bewerken]

Map VenloNL Spoorweg.PNG
Station Venlo

Stations[bewerken]

Venlo telt drie treinstations:

Vroeger beschikte Belfeld ook over een eigen station. Dit station sloot op 10 juni 1940. Er is nu discussie gaande om in Belfeld opnieuw een station te plaatsen. Ook hebben er in de Gemeenteraad gesprekken plaatsgevonden om op bedrijventerrein Klavertje 4 een (al dan niet tijdelijk) station te bouwen, om de bereikbaarheid van - onder andere - het terrein van de Floriade 2012 en de bedrijventerreinen te verhogen. Tot nu toe is onbekend of dit ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Wel heeft de provincie zich inmiddels voorstander getoond om station Grubbenvorst nieuw leven in te blazen, eventueel als station Grubbenvorst Greenport.[14][15]

Spoorlijnen[bewerken]

Binnen de gemeente zijn er per spoor 4 richtingen mogelijk.

Voormalige treinverbindingen[bewerken]

Busvervoer[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Openbaar vervoer in Venlo voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Bussen op het busstation van Venlo

Het busvervoer in Venlo wordt verzorgd door Veolia Transport. Veolia Transport onderhoudt in Venlo enkele buslijnen en verzorgt ook één treinverbinding, de zogenoemde Maaslijn.

Stadsdienst vanaf Station Venlo

Streekvervoer vanaf Station Venlo

Vroeger werd het busvervoer in Venlo onderhouden door Zuidooster. In 1953 raakte Zuidooster de lijn Venlo-Tegelen-Steyl kwijt aan het Roermondse bedrijf Nedam's Autobus Onderneming (NAO). In 1995 fuseerde Zuidooster met de Verenigd Streekvervoer Limburg tot Hermes Groep NV. Hermes verzorgde tot 2006 het busvervoer in en rond Venlo. Daarna nam Veolia Transport het busvervoer op zich.

Verdwenen tramlijnen[bewerken]

In de tweede helft van de 19e eeuw en de eerste helft van de 20e eeuw liepen er door de gemeente een drietal tramlijnen. In 1888 werd als eerste de tramlijn Venlo-Tegelen-Steyl in dienst genomen, in 1909 de tramlijn Venlo-Maasbree-Helden en in 1913 de Maas-Buurtspoorweg.

Waterverbindingen[bewerken]

Havens[bewerken]

Venlo is van oudsher een overslagplaats. Tegenwoordig wordt in Venlo ook nog overgeslagen en bouwt Seacon Logistics aan een containeroverslagplaats (een zogenaamde barge-terminal). Hier wordt de lading van zeeschepen, die ook geschikt zijn voor binnenvaart, overgeladen op goederentreinen.

Daarnaast kent Venlo ook enkele havens voor de pleziervaart:

 • Jachthaven Blerick
 • Passantenhaven Venlo
 • Passantenhaven Blerick
 • Passantenhaven Arcen

Veerverbindingen[bewerken]

De stad kent op het moment een aantal veerverbindingen.

Met de gemeente Peel en Maas:

Met de gemeente Horst aan de Maas:

Verder sinds kort met de gemeente Horst aan de Maas:

Maashopper[bewerken]

Ook is het mogelijk om vanuit Venlo met een (fietspendel)boot over de Maas te reizen naar de volgende bestemmingen:

 • Veerstoep Steyl
 • Passantenhaven Blerick (op verzoek)
 • Maaskade Venlo
 • Veerstoep Grubbenvorst (op verzoek)
 • Passantenhaven Arcen

Luchtverbindingen[bewerken]

In de Tweede Wereldoorlog lag in Venlo op de Groote Heide een grensoverschrijdend militair vliegveld 'Fliegerhorst Venlo-Herongen', het grootste militaire vliegveld van de Duitsers, van waaruit o.a. Londen werd gebombardeerd. Dit vliegveld werd op zijn beurt aan het einde van die oorlog gebombardeerd door de geallieerden, en is na de oorlog niet meer als zodanig in gebruik genomen. Een gedeelte van voormalig Fliegerhorst is tot op heden wel nog in gebruik door de Duitse Bundeswehr, en de heide waar vroeger het vliegveld lag wordt tegenwoordig nog gebruikt voor zweefvliegen.

Sinds 17 december 2009 heeft Venlo een vliegveld onder de naam TrafficPort Venlo, voor één- en tweemotorige kleine vliegtuigjes en helikopters.

Bekende Venlonaren[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Venlonaren voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Prijzen[bewerken]

 • 2002 Groenste stad van Nederland
 • 2003 Groenste stad van Europa
 • 2004-2008 Logistieke hotspot van Nederland (prijs voor beste logistieke knooppunt)
 • 2010-2011/2013/2015 Logistieke hotspot van Nederland (samenwerking met Venray)[16][17][18]
 • 2013 Hoofdstad van de smaak [19]
 • 2013-2015 Beste Binnenstad van Nederland, categorie middelgrote steden van Nederland

Externe link[bewerken]