Maasboulevard (Venlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Maasboulevard Venlo, Maasstraat
Maasboulevard, oostzijde. Op de achtergrond in het midden is het Romerhuis te herkennen.
Kunstwerk -the Boots of the Hunter- tijdelijk op de Maasboulevard

De Maasboulevard is een recreatief gebied aan de Maasoever in het centrale winkelcentrum van Venlo, in de Nederlandse provincie Limburg. De boulevard ligt in het kwadrant Klein Italië. Het gebied heeft terrasjes, een stadspark en een passantenhaven.

Het gebied heeft een oppervlakte van 14.500 m². Een team van architecten, waaronder twee architecten uit Maastricht (Jo Coenen en Arno Meijs) en een architect uit Londen (David Chipperfield), heeft het gebied ontworpen. Blikvanger van het gebied is de Romertoren, een woontoren van 20 verdiepingen. De Kop van de Weerd werd ingericht als stadspark aan het water. Een loop- en fietsbrug, de Weerdsprong geheten, loopt over de haven naar dit park.

Vestingmuren[bewerken]

Het rivierfront was eeuwenlang een stadswal, als onderdeel van de vestingwerken. In de 19e eeuw werden deze vestingwerken gesloopt en kon de stad sterk uitbreiden. Een van de weinige stukken stadsmuur die bewaard zijn gebleven is de Luif. Dit stukje oude stadsmuur is in de middenzaal van Theater de Maaspoort geïntegreerd en vanaf de buitenkant zichtbaar.

Haven[bewerken]

Havenkade met gebouw van fa. Bontamps rond 1900

Ook de haven, die tot eind jaren 60 van de 20e eeuw werd aangedaan door binnenvaartschepen, heeft een metamorfose ondergaan. De lage loswal, waar tot die tijd een scheepskraan de binnenvaartschepen loste, bestaat niet meer. Er ligt nu een passantenhaven met aanlegsteigers voor pleziervaartuigen. De zuidkant van de haven bestaat uit een veertig meter brede trap die tot in het water doorloopt.

Externe link[bewerken]