Kasteeltuinen Arcen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kasteeltuinen Arcen
De kasteeltuinen in de winter
De kasteeltuinen in de winter
Type kasteeltuinen
Locatie Arcen, gemeente Venlo
Oppervlakte 32 ha
Monumentnummer 521468
Monumentstatus Rijksmonument

De Kasteeltuinen van Arcen is een landgoed bij Kasteel Arcen, in het dorp Arcen, sinds 2010 een stadsdeel van de gemeente Venlo.

Kasteeldomein[bewerken]

Het landgoed[bewerken]

Het complete landgoed Arcen telt circa 450 hectare en is, sinds de aanleg van de N271 in twee delen gesplitst. Aan de westzijde ligt het eigenlijke kasteel met kasteeltuinen, aan de oostzijde ligt het gebied Lingsfort. Het gehele landgoed is in 1976 aangekocht door de Stichting Het Limburgs Landschap, en halverwege de jaren tachtig werd het kasteel gerestaureerd. Buiten het kasteel en de kasteeltuinen bestaat het landgoed tegenwoordig vooral uit enkele bostypen. Ook de Barbara's Weerd, dat vooral wordt gedomineerd door graslandschappen waar Galloways grazen, is onderdeel van het landgoed.

Kasteelhof[bewerken]

Terrasjes op de kasteelhof, met op de achtergrond het koetshuis

De kasteelhof is een binnenplaats waar vooral terrasjes de indeling domineren. De functie is voornamelijk horeca.

Koetshuis[bewerken]

Het koetshuis was van oudsher de stalling voor koetsen en landbouwwerktuigen. Later werd dit pand betrokken door de Zwitserse Kunstschilder Friedrich Deusser en werd het zijn atelier.

Het Kasteel

Het kasteel[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kasteel Arcen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het huidige Kasteel Arcen stamt uit de zeventiende eeuw en is gebouwd in opdracht van de Hertog van Gelre. Het werd gebouwd op de restanten van het kasteel Het Nije Huis dat in het verleden verwoest werd. Oorspronkelijk stond er op een iets noordelijker gelegen locatie het eerste kasteel 'Het Huys t' Arssen' uit 1275. Bij het kasteel bevinden zich rond een ruime kasteelhof nog het Koetshuis, de Oranjerie en een poortgebouw met diverse ruimtes. Op het kasteeleiland ligt een rododendrontuin. Het kasteel fungeert tegenwoordig vooral als expositieruimte, trouwlocatie en feestzaal.

Het park[bewerken]

De kasteeltuinen bestrijken, binnen het totale landgoed, een oppervlakte van circa 32 hectare. De grond en opstallen zijn eigendom van Stichting het Limburgs Landschap. Het terrein is verdeeld in thematische onderdelen, gerelateerd aan tuinen, natuur en cultuur.

Casa Verde[bewerken]

De naam Casa Verde betekent het ‘Groene Huis’. De Casa Verde heeft een mediterraan en tropisch klimaat. De drie klimaatzones zorgen voor een grote diversiteit aan planten en bloemen. Het eerste gedeelte is ingericht als tropische zone. De tropische planten hebben veelal grote decoratieve bladeren. Zo staan er bananenbomen, paradijsvogelbloemen, palmen en bijzondere boomvarens.

Het tweede gedeelte is een mediterrane zone. Hier groeien bomen en struiken uit het Middellandse Zeegebied zoals de mastiekboom, vleugeltjesbloem, rozemarijn, olijfbomen en aardbeibomen. De meest opvallende boom is de eeuwenoude vijg.

De derde zone is de aride zone. Hier groeien planten uit de drogere gebieden van de wereld, zoals hoge Yucca’s, cactussen en vetplanten.

Aan de boulevard in de Casa Verde is een Koivijver gesitueerd.

Lommerrijk[bewerken]

Lommerrijk betekent letterlijk ´schaduwrijk´. In de schaduw van diverse boomsoorten groeien in deze tuin vele vaste planten, onder andere longkruid, astilbe, eendagslelies en bolgewassen. Ook stromen er verschillende beekjes en watervallen.

Het Rosarium

Rosarium[bewerken]

Achter het kasteel liggen tien verschillende rozentuinen met meer dan 10.000 rozen in 500 verschillende soorten. Er staan onder andere klimrozen, leirozen en liaanrozen. De rozentuinen omringen barokke vijverpartijen, die gevoed worden door een waterval.

Watertuin[bewerken]

In 2005 is door landschapsarchitect Niek Roozen een landschaps- en beeldentuin ontworpen, met waterpartijen en kunstobjecten. De tuin lijkt het meest op een park, met uitgebreide vijvers en bijbehorende waterplanten en met gras begroeide glooiingen. Hier bevinden zich onder andere de kornoelje, de pijnboom en de mammoetboom.

Wereldtuin[bewerken]

Dit is een verzameling van verschillende tuinsoorten over de hele wereld. In de wereldtuinen worden de verschillende opvattingen van tuinaanleg in andere werelddelen tentoongesteld. Zo is er onder andere een Italiaanse tuin, een bordertuin, een Oosterse tuin, een bamboeraie en de Acertuin.

Dieren[bewerken]

Ooievaars in de sneeuw in de kasteeltuinen

Naast verschillende planten in de verschillende tuinen bevinden zich hier ook verscheidene diersoorten, verspreid over de verschillende tuinen. Enkele van deze dieren: zwarte zwaan, valkparkiet, helmparelhoen, ooievaar, koi, belugasteur.

Faillissement en doorstart[bewerken]

In 2006 vroeg Kasteeltuinen Arcen BV surseance van betaling aan. Na beëindiging van de surseance werden zij op 6 december 2006 door de Rechtbank Roermond in staat van faillissement verklaard. In 2007 nam Zodiac Zoos het park over.[1] Op 20 september 2012 werden zij door dezelfde rechtbank opnieuw failliet verklaard na uitstel van betaling.[2] Op 8 december 2012 werd bekendgemaakt dat er een doorstart kwam. Limburgs Landschap nam het park weer over en vanaf 26 april 2013 is het park weer open voor publiek.[3][4]

Fotogalerij[bewerken]

Externe link[bewerken]