Naar inhoud springen

Het Limburgs Landschap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zie Limburgs Landschap (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Limburgs Landschap.
Het Limburgs Landschap
Stichting Het Limburgs Landschap
Provinciaal Landschap
Het Limburgs Landschap
Algemeen
Doelstelling Het veiligstellen van waardevolle landschappen en natuurgebieden in Limburg, inclusief de daarbij behorende monumenten
Opgericht 31 juli 1931
Hoofdkantoor De Kloosterhof (Lomm)
In beheer 9.000 hectare natuurgebied
Personen
Directeur-bestuurder Wilfred Alblas
Medewerkers 68
Vrijwilligers 1.000
Beschermers 19.000+
Overig
Kwartaalblad Limburgs Landschap
Bezoekers-centrum De Maasduinen (Well)
Website
Informatiebord Het Limburgs Landschap bij toegang Kleine Weerd (Maastricht)

Stichting Het Limburgs Landschap, opgericht in 1931, is een van de twaalf Provinciale Landschappen in Nederland en is aangesloten bij de overkoepelende stichting LandschappenNL.[1] Deze particuliere natuurbeschermingsorganisatie beheert ongeveer 70 waardevolle natuurgebieden in de provincie Limburg met de daarbij horende monumenten, zoals kastelen, boerderijen, (water)molens en archeologische vindplaatsen.

Stichting Het Limburgs Landschap houdt zich naast het beschermen van natuur en landschap in Limburg ook bezig met voorlichtingsactiviteiten. Zo worden er rondleidingen georganiseerd, boeken en een tijdschrift uitgegeven en wandelroutes uitgezet en beheerd. De stichting draagt zorg voor een groot aantal landschappelijk verschillende terreinen met een gezamenlijk oppervlak van zo'n 9000 hectare natuurgebied verdeeld over ongeveer 80 gevarieerde natuurgebieden.[2] Alle terreinen zijn toegankelijk voor het publiek.

De stichting wordt gesteund door donateurs ('Beschermers') van Het Limburgs Landschap, de Stichting Robur, bedrijven voor Het Limburgs Landschap, fondsen, overheden en de Nationale Postcode Loterij. Het hoofdkantoor is gevestigd in de Boerderij Kloosterhof op het Landgoed Arcen.

Natuurgebieden in beheer van Het Limburgs Landschap

[bewerken | brontekst bewerken]